"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KΡΟΑΤΙΑ: Την 1η Ιουλίου επίσημα στην ΕΕ

Με τη συμμετοχή δεκάδων αρχηγών κρατών, προέδρων και πρωθυπουργών, κυρίως από την Ευρώπη, και πολλών άλλων πολιτικών θα πραγματοποιηθεί ο κεντρικός εορτασμός για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στην πλατεία Μπαν Γιόσι Γέλασιτς στο Ζάγκρεμπ και θα είναι παρόντες 16 αρχηγοί κρατών, τρεις πρόεδροι Κοινοβουλίων, 15 πρωθυπουργοί, 10 αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και 11 υπουργοί Εξωτερικών.

Επισήμως η χώρα προσχωρεί στην Ένωση τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

«Ο συνολικός αριθμός των ξένων προσκεκλημένων φθάνει τους 120 με βάση τις επιβεβαιωμένες αφίξεις», δήλωσε ο Τόμισλαβ Σάουτσα, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή την προσχώρηση της Κροατίας.

Από τους θεσμούς της ΕΕ, την άφιξή τους στο Ζάγκρεμπ έχουν επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στον κεντρικό εορτασμό από τις χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένονται στην Κροατία οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας, της Μάλτας και οι καγκελάριοι της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη συμμετοχή τους στον εορτασμό έχουν γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

Επιπλέον στο Ζάγκρεμπ αναμένονται ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου, καρδινάλιος Τζιοβάνι Λαγιόλο, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και η Καναδή υπουργός Εργασίας, Λίζα Ράιτ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη εκπροσώπων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Όσον αφορά το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο με βάση του σχέδιο του Μαΐου προβλεπόταν στα 5,3 εκ. κούνα (700.000 ευρώ), είναι αυξημένο κατά 10-15%. Ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την εποχή που ζούμε, είπε ο κ. Σάουτσα και πρόσθεσε όλα τα έξοδα θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη των εκδηλώσεων.

Οι ξένοι προσκεκλημένοι θα φτάσουν στο Ζάγκρεμπ το πρωί της 30ης Ιουνίου και νωρίτερα αντιπροσωπεία της κροατικής κυβέρνησης θα καταθέσει στεφάνι στο Μιρογκόγιε στη μνήμη των πεσόντων για την υπεράσπιση της χώρας. Το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στο Ανάκτορο του Κυβερνήτη, την έδρα της κυβέρνησης, θα μεταβούν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για την οικογενειακή φωτογραφία και μετά θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο στο Ανάκτορο των Κλόβιτς.Το βράδυ στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς διοργανώνονται εκδηλώσεις για τους πολίτες και γύρω στις 11 θα ξεκινήσει ο πανηγυρικός εορτασμός για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: