"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Μέρκελ κλείνει την πόρτα της ΕΕ στους πασάδες

 
Μέτωπο με την Τουρκία ανοίγει η Ανγκελα Μέρκελ, τρεις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και ενώ η ιστορία των οκτώ ετών που συμπληρώνει στην Καγκελαρία δείχνει ότι η τακτική της σκληρής γραμμής ωθεί κατά κανόνα ανοδικά τη δημοτικότητά της. Με τη στήριξη και της Ολλανδίας, η Γερμανία μπλοκάρισε την απόφαση να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, πρώτη φορά την τελευταία τριετία, ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, για να ακολουθήσουν λεκτικός πόλεμος και αμοιβαία διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου. 
 
Παράλληλα η Μέρκελ έδειξε να σκληραίνει τη στάση της και απέναντι στη Μόσχα. Η γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε χθες την Αγία Πετρούπολη και μίλησε, όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκεί. Ολη μέρα αφηνόταν να διαρρεύσει ότι η εκδήλωση όπου οι δύο ηγέτες θα εγκαινίαζαν μια νέα έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ, η οποία περιλαμβάνει και έργα τέχνης που άρπαξαν σοβιετικοί στρατιώτες στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία, θα ακυρωνόταν επειδή η Μέρκελ ήθελε να θίξει εκεί το θέμα της επιστροφής τους. Στο Βερολίνο είχε φτάσει ήδη η εικόνα της αποφασιστικής Καγκελαρίου που υπερασπίζει με σθένος τα γερμανικά συμφέροντα. Στη συνέχεια όμως οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι διαφωνίες επιλύθηκαν και πως θα εγκαινιάσουν την έκθεση.
«Εκκρεμή τεχνικά ζητήματα» επικαλέστηκε αορίστως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κληθείς να εξηγήσει τον λόγο που η Γερμανία άσκησε την Πέμπτη βέτο, από κοινού με την Ολλανδία, στην προγραμματισμένη «επανεκκίνηση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με το άνοιγμα ενός νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική. «Φυσικά, όπως πάντα στη ζωή, όλα συνδέονται μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Αντρέας Πέσκε όταν πιέστηκε να διευκρινίσει αν το βέτο σχετίζεται με τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.
 
Η Γερμανία ηγήθηκε των ευρωπαϊκών επικρίσεων προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το κίνημα της διαμαρτυρίας στην Τουρκία. «Σοκαρισμένη» από τις εικόνες της αστυνομικής βίας δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας η Καγκελάριος Μέρκελ. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, δεν περιλαμβάνουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ούτε καν τον όρο της «προνομιακής σχέσης» με την Τουρκία που υπερασπιζόταν εξαρχής η Μέρκελ. Επίσης, απορρίπτουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ με το επιχείρημα ότι «θα επιβάρυνε υπερβολικά» την Ενωση εξαιτίας του μεγέθους και της οικονομίας της.

Ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως «εσωτερικό πολιτικό υλικό» ενόψει των εκλογών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ μπορεί να φθάσουν «σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή». 
 
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα σχόλιά του «απαράδεκτα» και κάλεσε «για διαβουλεύσεις» τον απεσταλμένο της Αγκυρας στο Βερολίνο. Ως απάντηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε «για να μεταφέρει τις θέσεις του» τον γερμανό απεσταλμένο στην Αγκυρα.
 
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005. Από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια, όμως, έχουν ανοίξει μόνο 13 ενώ πολλά κεφάλαια έχουν παγώσει με πρωτοβουλία είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε της Κύπρου, είτε της Γαλλίας. Αντιδρώντας στην κριτική που του άσκησε το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ερντογάν το χαρακτήρισε προ ημερών  «αντιδημοκρατικό» διακηρύσσοντας ότι «δεν το αναγνωρίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: