Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC, πρόκειται για σειρές με τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: απολαυστική και επιδέξια παραγωγή, πλοκή γεμάτη πάθη και ίντριγκες, όμορφοι ηθοποιοί και εμβληματικές τουρκικές τοποθεσίες. Παράδειγμα, η σειρά «Πειρασμός» (Ask -i Memnu), που εξιστορεί το απαγορευμένο πάθος μεταξύ ενός νέου άνδρα, του Μπεχλούλ, και μιας πανέμορφης νέας γυναίκας, της Μπιχτέρ, η οποία είναι παντρεμένη με τον θείο του. Ζουν όλοι μαζί σε μια τεράστια έπαυλη στον Βόσπορο - δύσκολα τα πράγματα για τους πρωταγωνιστές.
«Υπάρχει έλλειψη καλών σεναρίων και υψηλής παραγωγής στην αραβική τηλεόραση» εξήγησε ο Χαμπίμπ Μπατάχ, κριτικός τηλεόρασης με έδρα τη Βηρυτό. «Αλλο πράγμα να μιλάμε για μία - δύο δημοφιλείς τουρκικές σειρές και άλλο να τις βλέπεις σε κάθε αραβικό τηλεοπτικό σταθμό» προσέθεσε. Ενας λόγος για αυτή την άνοδο των τουρκικών σίριαλ στις αραβικές χώρες είναι, ότι σε αντίθεση με τις λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες - την προ τουρκικής επέλασης τηλεοπτική μόδα - από το 2007 μεταγλωττίζονται όχι στα κλασικά αραβικά αλλά σε μια συριακή διάλεκτο, γεγονός που κάνει τις φωνές των ηθοποιών πιο πιστευτές και τους διαλόγους πιο αληθινούς.
Πιο κοντά στην τουρκική κουλτούρα
Γυναίκες άρχισαν να υπενθυμίζουν στους συζύγους τους πόσο καλά συμπεριφερόταν ο πρωταγωνιστής στα «Ασημένια φεγγάρια», Μεχμέτ, στη σύζυγό του Γκιουμούς. «Επρόκειτο για μια ιδανική κατάσταση όπου οι γυναίκες έχουν αξία, τις εκτιμούν και τις λατρεύουν» σημείωσε ο Μαζέν Χαγέκ, εκπρόσωπος του MBC (Middle East Broadcasting Centre - Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης Μέσης Ανατολής).
«Επρόκειτο για μια ιστορία που έδινε τροφή για σκέψη σε αυτές τις συντηρητικές κοινωνίες, όπου οι εκδηλώσεις αγάπης γίνονται συνήθως ιδιωτικά» προσέθεσε ο Αμπντάλα Αλσαλμί, αναλυτής του BBC.
Για την Τουρκία, ωστόσο, η εξαγωγή των τηλεοπτικών σειρών της είναι ένα άψογο εργαλείο ήπιας ισχύος. «Δείχνουμε τη χώρα μας σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Δείχνουμε τα πανέμορφα τοπία μας, τον τρόπο ζωής μας και τις παραδόσεις μας» είπε ο Ιζέτ Πίντο, διευθύνων σύμβουλος της Global Agency, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη διανομή του «Σουλεϊμάν». Χαρακτηριστικό είναι ότι η πώληση της συγκεκριμένης σειράς, της οποίας τώρα γυρίζεται ο τέταρτος κύκλος, σε ξένες χώρες, απέφερε στην Τουρκία σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ - και αυτά μόνο το περασμένο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου