"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η αποκαρδιωτική θέση της γυναικας στην κοινωνία των πασάδων και η τραπεζίτισσα με τα € 61 δισ.

Ποια είναι άραγε η θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία; Σίγουρα όχι αυτή που θα υπέθετε κανείς βλέποντας τη Σούζαν Σαμπαντσί Ντιντσέρ. Διότι η όμορφη τραπεζίτισσα κατάγεται από μία εκ των πλέον ισχυρών οικονοµικών δυναστειών της γειτονικής χώρας. Και στα 47 της χρόνια αποτελεί σήμερα ένα εμβληματικό πρόσωπο του ιδιότυπου ισλαμικού καλβινισμού, που άνθησε επί Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στην Τουρκία, σε σημείο να συμμετέχει η χώρα στον όμιλο των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη (G20).

Τη Σαμπαντσί Ντιντσέρ έσωσε η καταγωγή της. Η πρόεδρος της δεύτερης σε κεφαλαιοποίηση τουρκικής τράπεζας Akbank είναι μπιζνεσγούμαν τρίτης γενιάς - την αυτοκρατορία των Σαμπαντσί την είχε ιδρύσει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο παππούς της, Χασί Ομέρ Σαμπαντσί. Και όταν από την ηλικία των 14 ετών άρχισε να την παίρνει τα καλοκαίρια ο πατέρας της Ερόλ Σαμπαντσί στο γραφείο για να τον βοηθά με αντάλλαγμα μια - δυο σοκολάτες, το φθινόπωρο η έφηβη Σούζαν ξαναγυρνούσε στο σχολείο. Ακόμη και σήμερα, ένα στα δύο από τα κορίτσια της πατρίδας της ηλικίας 7 ως 13 ετών δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Παρά τα θεαματικά αποτελέσματα που έχει πετύχει ο ιδιότυπος καπιταλισμός που έχει εγκαταστήσει την τελευταία δεκαετία ο Ερντογάν στην Τουρκία, παρά το ότι η τουρκική οικονομία κάλπασε πέρυσι με ρυθμό 8,5% υπολειπόμενη μόνο της κινεζικής και της αργεντίνικης σε ανάπτυξη, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα («ποια είναι η θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία») είναι λοιπόν «αποκαρδιωτική». Αυτό όμως δεν αφορά την κυρία Σαμπαντσί Ντιντσέρ (η οικογένεια έχει βάλει τον σύζυγό της, Χαλούκ Ντιντσέρ στην προεδρία του Ομίλου Διαχείρισης Ακινήτων και Ασφαλειών της εταιρείας συμμετοχής Sabanci Holding). Με λαμπρές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ, με 25 χρόνια εμπειρία στον χώρο των τραπεζών και ήδη από το 2008 στο τιμόνι της Akbank, ελέγχει περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 61 δισ. ευρώ.

Η «Wall Street Journal» είχε την περασμένη εβδομάδα ολοσέλιδη συνέντευξη της Τουρκάλας τραπεζίτισσας. Αφορμή είναι η πραγματικά... μεγάλη ιδέα που έχει η ίδια για την τράπεζά της και η οποία (ιδέα) εδράζεται στη διαπίστωση ότι η Akbank «οδηγεί», όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, τον τουρκικό καπιταλισμό και την προσπάθεια της τουρκικής οικονομίας - το έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν - να τριπλασιάσει το ΑΕΠ της ως το 2023 στα 780 δισ. δολάρια, ώστε να ενταχθεί στο «κλαμπ» όχι των 20 αλλά των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη!

«Μπορεί η Τουρκία να πετύχει έναν τόσο φιλόδοξο στόχο μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον τόσων οικονομικών αβεβαιοτήτων;»
ερωτά η «WSJ» τη Σαμπαντσί Ντιντσέρ - θα μπορούσε να προσθέσει η εφημερίδα ότι η Τουρκία δεν έχει ξεχρεώσει ακόμη το ΔΝΤ! 
 
Ομως η τραπεζίτισσα βεβαιώνει ότι όλα τα θαύματα συμβαίνουν στην Ανατολή: «Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα περάσαμε πολλές οικονομικές κρίσεις, δραματικές υποτιμήσεις της λίρας, υφέσεις, πληθωρισμούς που έφθαναν το 100%, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα... Η τράπεζά μας και η χώρα μας τα ξεπέρασαν όλα. Ποτέ δεν πλήξαμε...».
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: