"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Oι πρίγκιπες της Βουλης λακάνε σαν τα ποντίκια για να προλάβουν να τσεπώσουν τα παχυλά εφάπαξ.


Κύμα... φυγής από υψηλόβαθμα -κυρίως- στελέχη της Βουλής προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες -μετά ιδίως από την αναφορά του πρωθυπουργού στον προϋπολογισμό- εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να κόψει σημαντικά το παχυλό εφάπαξ των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάλληλος του Δημοσίου με πτυχίο ΑΕΙ και 35 χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει εφάπαξ 37.500 ευρώ, ενώ το εφάπαξ υπαλλήλου της Βουλής με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά εκτοξεύεται στα 280.000-300.000 ευρώ

Κι αυτό γιατί οι κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι, εκτός από το εφάπαξ του Δημοσίου, λαμβάνουν και άλλο ένα εφάπαξ που προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης Υπαλλήλων Βουλής, στο οποίο καταλήγουν όλα τα μισθώματα των ακινήτων που μισθώνει το Κοινοβούλιο, όπως επίσης και το 7% του συνόλου των προμηθειών από αναλώσιμα που παίρνει η Βουλή.

Οι αιτήσεις στο γραφείο προσωπικού της Βουλής έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 60, ενώ μόνο χθες κατατέθηκαν πάνω από 30 αιτήσεις.

Η απώλεια μέρους του εφάπαξ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων στελεχών ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Βουλής το ύψος κατά μέσον όρο του εφάπαξ φτάνει τα 100.000 ευρώ.

Ο... συνωστισμός από τους κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους (διευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων κατά κύριο λόγο) χτύπησε χθες... κόκκινο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στον προϋπολογισμό, όπου ο Α. Σαμαράς είπε:
«Δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν το οκταπλάσιο εφάπαξ σε σχέση με αυτό που παίρνουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, υπάρχουν περιπτώσεις που σε τμήματα έχουν καταθέσει αίτημα παραίτησης και ο διευθυντής και οι τμηματάρχες, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του υπηρεσιών.

Το θέμα, πάντως, συζήτησης μεταξύ των υπό αποχώρηση υπαλλήλων είναι αν θα έχει αποτέλεσμα η κίνησή τους και θα... γλιτώσουν τις απώλειες. Οπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο, εκείνος που προτίθεται να αποχωρήσει προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, καταθέτει την πρώτη αίτηση και υποχρεούται έπειτα από δύο εβδομάδες και μέχρι έναν μήνα να καταθέσουν τη δεύτερη αίτηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση.

Στο συγκεκριμένο κύμα των αποχωρήσεων το σύνολο των εν δυνάμει αποχωρούντων βρίσκονται στο στάδιο της πρώτης αίτησης.
Αν η ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, τότε ενδεχομένως θα... πιάσει και τους συγκεκριμένους.

Θολό είναι το τοπίο αν η ρύθμιση κατατεθεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης αίτησης αποχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: