"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Στο φως απίστευτη «τρύπα» του συστήματος ασφαλείας στα αεροδρόμια της υπερδύναμης

Tον ύπνο του... δικαίου κοιμάται όποιος θεωρεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία, σαρωτές, αισθητήρες ακτίνες Χ και άλλα μέσα που αναπτύσσονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στα αεροδρόμια, μας εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια έναντι των επίδοξων τρομοκρατών.  

Kάθε άλλο. Οπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, ο κωδικός (barcode) που διαθέτουν οι κάρτες επιβίβασης των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις στις ΗΠΑ ίσως διευκολύνει κάποιους επιβάτες με «πονηρό μυαλό» να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα του αεροπλάνου αντικείμενα που θεωρούνται επικίνδυνα.

Οι κωδικοί αυτοί –λένε ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων– αποκαλύπτουν τη βαθμίδα ελέγχου από την οποία θα περάσει ο συγκεκριμένος επιβάτης και κατά συνέπειαν του αφήνουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Αυτή η αδυναμία πιθανώς να δυναμιτίσει το σύστημα «προκαταρκτικού ελέγχου» (PreCheck) που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Xάρη στο σύστημα επιλέγονται, κατά τυχαίο τρόπο, κάποιοι από αυτούς που ταξιδεύουν πιο συχνά και μπορούν να παρακάμψουν ένα τμήμα των ελέγχων ασφαλείας που προηγούνται της επιβίβασης. Τα barcodes, όμως, επιτρέπουν στους επιβάτες να γνωρίζουν εκ των προτέρων κατά πόσον έχουν επιλεγεί γι’ αυτόν τον συνοπτικό ελεγχο.

Οι επιβάτες που επιλέγονται από το PreCheck μπορούν να μην αφαιρέσουν τα παπούτσια, τα σακάκια και τις ζώνες τους, ενώ δεν πρέπει να αφαιρέσουν από τη χειραποσκευή και να επιδείξουν στο σημείο ελέγχου ασφαλείας τον φορητό τους υπολογιστή και τα καλλυντικά, είδη προσωπικής καθαριότητας κ.ά. που είναι σε υγρή μορφή κ.ο.κ.

Τα τόσο αποκαλυπτικά barcodes μπορούν να αναγνωσθούν με τη βοήθεια ενός έξυπνου τηλεφώνου, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε επίδοξος τρομοκράτης μπορεί την τελευταία στιγμή να προσαρμόσει τα σχέδιά του προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του.


Οπως εξηγεί ο Τζον Μπάφερ, ο μπλόγκερ και ειδικός σε θέματα ασφαλείας αεροδρομίων, που αποκάλυψε τι συμβαίνει, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχουν κρυπτογραφηθεί τα στοιχεία που καταγράφονται πάνω στην κάρτα επιβίβασης κι έτσι εάν ο ενδιαφερόμενος επισκεφθεί κάποιες εξειδικευμένες ιστοσελίδες μπορεί να μάθει κατά πόσον πρόκειται να περάσει από ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας ή όχι και μάλιστα έως 24 ώρες πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος, από τη στιγμή που θα κάνει check-in.

Το πρόγραμμα προελέγχου των επιβατών επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο να γλιτώνουν από την πολύωρη ταλαιπωρία των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Οποιος επιθυμεί να το πράξει μπορεί να καταβάλει εκατό δολάρια στην τελωνειακή υπηρεσία για να συμμετάσχει σε αυτό. Η υπηρεσία τότε θα αναζητήσει μελανά σημεία που πιθανώς να έχει στο ποινικό του μητρώο (προηγούμενες καταδίκες κ.ο.κ.). Εφ’ όσον η αίτησή του γίνει δεκτή, ο επιβάτης μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα PreCheck σε όλα τα αμερικανικά αεροδρόμια επί μία πενταετία. Στελέχη της εταιρείας ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων Sophos παραδέχονται ότι η αποκάλυψη είναι σημαντική και πραγματικά ανησυχητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: