"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: O "κρυφός" πόλεμος της CIA με το FBI μόνιμη «πληγή» για τις ΗΠΑ.

Οπως κάθε χολιγουντιανή ταινία δράσης που σέβεται τον εαυτό της, έχει -έστω στο περιθώριο- μια κόντρα μεταξύ πρακτόρων του FBI και της CIA, έτσι και το σενάριο της υπόθεσης Πετρέους αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ των δύο υπηρεσιών, που αποτελεί μόνιμη «πληγή» για τις ΗΠΑ.

Για πολλούς αναλυτές, ουσιαστικά το FBI «καρατόμησε» τον Ντέιβιντ Πετρέους, με αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια αρκετά δυσάρεστα ερωτήματα: 

 Καταρχάς, για ποιο λόγο το FBI κρατούσε κρυφή την έρευνα για την ερωτική ζωή του διευθυντή της CIA, όχι μόνο από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο, αλλά και από την DNI, την υπηρεσία που επιβλέπει FBI και CIA;  

Γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε μόνο μετά το πέρας των εκλογών, και κυρίως γιατί ένας πράκτορας του FBI παρέδωσε στοιχεία έρευνας σε Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή;

Η κόντρα μεταξύ των δύο υπηρεσιών, που έχει στοιχίσει αρκετά ακριβά στη χώρα με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.

Μετά το Περλ Χάρμπορ, το FBI είχε χρεωθεί την αποτυχία συγκέντρωσης πληροφοριών και το 1947 ο Χάρι Τρούμαν αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή υπηρεσία για τις διεθνείς επιχειρήσεις και την κατασκοπεία.

Η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας ήταν γεγονός από τα σπάργανά της, καθώς ο Εντγκαρ Χούβερ, επικεφαλής του FBI εναντιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την εξέλιξη.

Οπως περιέγραψε ο Ρίτσαρντ Χελμς, πρώην διευθυντής της CIA, τη διχοτόμηση της υπηρεσίας πληροφοριών, «ήταν σαν να κόβεις έναν άνθρωπο στα δύο». Μόνο που οι δύο υπηρεσίες δεν έδειξαν ούτε αργότερα την επιθυμία να ενωθούν εις σάρκαν μίαν.

Οπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ρίμπλινγκ στο βιβλίο του «Η σφήνα: ο μυστικός πόλεμος μεταξύ CIA και FBI έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», αρκετές από τις καταστροφικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ είχαν τις ρίζες τους στην αντιπαλότητα των δύο υπηρεσιών. Μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ακόμη και ο Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι CIA και FBI δεν επικοινωνούσαν σωστά μεταξύ τους.

Η λύση που δόθηκε τότε ήταν μέλη της μιας υπηρεσίας να συμμετέχουν στις συσκέψεις της άλλης και να μειωθεί ο αριθμός των πολλών διαφορετικών υπηρεσιών που ασχολούνταν με την εθνική ασφάλεια. Σήμερα, επικεφαλής της DNI, της υπηρεσίας που επιβλέπει τόσο τη CIA όσο και το FBI, είναι ο απόστρατος αντιστράτηγος Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε δώσει εξαρχής την εντολή να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών.
Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο Πετρέους καταδεικνύει ότι η παλιά κόντρα δεν έσβησε ποτέ και ότι οι δύο υπηρεσίες εξακολουθούν να κινούνται κατά βούληση, θέτοντας ξανά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ εν αμφιβόλω.
 
Μία «βεντέτα» με παρελθόν...

Περλ Χάρμπορ
Δεκέμβριος του 1941: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν την παραμικρή πληροφορία για την επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ και η χώρα πιάνεται κυριολεκτικά στον ύπνο. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το FBI και τον πανίσχυρο Εντγκαρ Χούβερ, που βρίσκονται εκτεθειμένοι. Λίγα χρόνια αργότερα ο πρόεδρος Τρούμαν εξαιτίας του Περλ Χάρμπορ προχωρά στην ίδρυση της CIΑ.

Σύγκρουση για το Γουότεργκεϊτ
17 Ιουνίου 1972. Πέντε άνθρωποι συλλαμβάνονται στην προσπάθεια να μπουν κρυφά στο κτίριο Γουότεργκεϊτ. Πρόκειται για πρώην στελέχη της CIA, που κατ' εντολήν του Ρίτσαρντ Νίξον σκοπεύουν να ψάξουν το αρχηγείο των Δημοκρατικών. Ο Νίξον διεκδικεί εκ νέου την προεδρία και έχει μάλιστα προβάδισμα. Το FBI ερευνά την υπόθεση, ωστόσο «παγώνει» κατόπιν αιτήματος της CIA, επειδή θα οδηγούσε σε πληροφοριοδότες της υπηρεσίας στο Μεξικό. Αρχικά το FBI δέχεται, ωστόσο μετά απαιτεί να του δοθεί το αίτημα εγγράφως. Οταν αυτό δεν συμβαίνει, το FBI συνεχίζει τις έρευνες. Το γόητρο και των δύο υπηρεσιών έχει πληγεί σημαντικά.

Ασυνεννοησία για την 11η Σεπτεμβρίου
Οι απειλές πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 πύκνωναν, ωστόσο η ασυνεννοησία μεταξύ FBI και CIA βρίσκεται στην κορύφωσή της. Ο επικεφαλής του FBI έχει δώσει σαφείς εντολές οι πράκτορες να μη μοιράζονται πληροφορίες με το «αντίπαλον δέος». Ηδη το FBI γνωρίζει για τρομοκράτες που εκπαιδεύονται ως πιλότοι αλλά δεν μεταβιβάζει την πληροφορία. Τον Φεβρουάριο του 2001 η CIA μαθαίνει από τους Ισραηλινούς ότι οι τρομοκράτες θα κάνουν αεροπειρατεία και θα χρησιμοποιήσουν τα αεροπλάνα ως όπλα. Το στοιχείο δεν αξιολογείται.

«Εκτέλεση» του στρατηγού
Το σκάνδαλο Πετρέους, πέρα από τις «ροζ» αποχρώσεις του, προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στην αιώνια κόντρα μεταξύ CIA και FBI. Για πολλούς αναλυτές ένας από τους πιο κρίσιμους «σταθμούς» στην εξέλιξη του σκανδάλου είναι πως ένας πράκτορας του FBI λαμβάνει στοιχεία για μια έρευνα με αντικείμενο τον επικεφαλής της CIA και την παραδίδει χωρίς να έχει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση σε μέλος του Κογκρέσου. Η CIA, εξάλλου, δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της επειδή το FBI όχι μόνο δεν προστάτευσε τα στοιχεία της έρευνας, αλλά εξέθεσε την «αδελφή» υπηρεσία και τον διευθυντή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: