"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι Πειρατές και η Μερκιαβέλι

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Αυτή η ιστορία είναι διδακτική. Εχουμε ένα «αντισυστημικό» κόμμα που εμφανίζεται από το πουθενά, παίρνει σχεδόν 9% σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση, όλοι αρχίζουν να μιλούν γι' αυτό, ηγετικά του στελέχη δίνουν συνεντεύξεις, το κατεστημένο αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά, μια δημοσκόπηση του δίνει 13%, αδελφά κόμματα αρχίζουν να εμφανίζονται σε άλλες χώρες.  
 
Κι ύστερα αρχίζει σιγά σιγά η πτώση. Μέσα σε έξι μήνες το κόμμα χάνει εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα δεν πιάνει ούτε το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Και απειλεί να παρασύρει στον γκρεμό την ίδια την πανίσχυρη Καγκελάριο.
 
Το καταλάβατε: μιλάμε για τους Πειρατές, ένα κόμμα που πριν από έξι μήνες είχε φτάσει στην τρίτη θέση (μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες) και τώρα δίνει μάχη επιβίωσης. 
 
Αν ούτε αυτοί ούτε οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μπουν στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, το ποσοστό που θα χρειάζεται για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα πέσει στο 43%-45%, έναντι 47%-48% που απαιτείται όταν στο Κοινοβούλιο μετέχουν πέντε ή έξι κόμματα. Δεδομένου ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν σήμερα 42% και ανεβαίνουν, το τέλος της Μέρκελ καθίσταται πλέον ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
 
Η απότομη αυτή πτώση των Πειρατών έχει πολλές αιτίες:
 
Η πρώτη είναι η πολιτική τους φτώχεια: έχουν πολύ προχωρημένες θέσεις για το ελεύθερο Ιντερνετ, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τις δωρεάν μαζικές μεταφορές και τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αλλά δεν έχουν καθόλου θέσεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. 
 
Η δεύτερη είναι το θράσος: δύο στελέχη του κόμματος παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του 34χρονου υπευθύνου της προεκλογικής εκστρατείας, του εκκεντρικού Γιοχάνες Πονάντερ, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του το έχει περάσει χάρη στις κρατικές επιχορηγήσεις. 
 
Η τρίτη είναι η υποκρισία: ένα άλλο στέλεχος, η Τζούλια Σραμ, αρνήθηκε να ανεβάσει δωρεάν στο Διαδίκτυο το καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Κάνε μου κλικ - οι εξομολογήσεις μιας επιδειξιμανούς του Ιντερνετ».
 
Σύμφωνα με τον Ματίας Γιουνγκ, επικεφαλής της Ομάδας Εκλογικών Ερευνών, ο σκληρός πυρήνας των Πειρατών ενδέχεται να μην υπερβαίνει το 2%-3% του εκλογικού σώματος. Πώς θα αντιδράσει η Μέρκελ; 
 
Ο γνωστός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ έγραφε τις προάλλες ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θα έπρεπε να αποκαλείται Μερκιαβέλι, αφού ακολουθεί πιστά τη συμβουλή του Μακιαβέλι: ο ηγεμόνας πρέπει να τηρεί την πολιτική υπόσχεση που έδωσε χθες μόνο αν του παρέχει πλεονεκτήματα σήμερα. Αντιδρώντας στην καταστροφή της Φουκουσίμα, η Μέρκελ κατήργησε μέσα σε μία νύχτα όλα τα πυρηνικά εργοστάσια. Αντιδρώντας στα κακά μαντάτα από το μέτωπο των Πειρατών, θα υποσχεθεί σε όλους τους Γερμανούς δωρεάν ναρκωτικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: