"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: «Πόλεμος» για τον έλεγχο των νέων καταλήξεων

Τι κοινό έχουν τα μωρά, η τέχνη, η πίτσα και το σεξ; 

Είναι όλα περιζήτητες καταλήξεις στο Ιντερνετ!

Κάθε διεύθυνση που πληκτρολογούμε στον Παγκόσμιο Ιστό έχει μια κατάληξη, η οποία στη γλώσσα του Διαδικτύου ονομάζεται top-level domain name (π.χ. η κατάληξη του ιστοτόπου www.in.gr είναι το .gr). Σήμερα υπάρχουν 313 διαφορετικές καταλήξεις. Φαίνεται όμως ότι για κάποιους δεν είναι αρκετές.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια περίπλοκη - και αμφιλεγόμενη - διαδικασία για την επέκταση του αριθμού των καταλήξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου (ICANN), ο φορέας που διαχειρίζεται τα ονόματα χώρου (domain names), δηλαδή τις διευθύνσεις στο Ιντερνετ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει δεχθεί 1.930 αιτήσεις για 1.409 νέες καταλήξεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση του Συστήματος Ονομάτων Χώρου (DNS) από τη δημιουργία του το 1983.

Από τις υφιστάμενες καταλήξεις, περίπου 250 είναι κωδικοί κρατών, όπως οι .gr για την Ελλάδα και .fr για τη Γαλλία, ενώ 21 είναι γενικού περιεχομένου (generic), όπως οι .com και .org. Η πιο δημοφιλής κατάληξη είναι η .com, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατομμύρια διευθύνσεις.

Εντός του 2013 ενδέχεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες καταλήξεις - όπως οι .kids, .love, .pizza, .porn, και .sex -, αλλάζοντας το «πρόσωπο» του Διαδικτύου.

Πρωταθλητές στις αιτήσεις είναι η Amazon και η Google. Η πρώτη έχει υποβάλει 76 αιτήσεις, ενώ η δεύτερη διεκδικεί τον έλεγχο 101 καταλήξεων, μεταξύ αυτών οι .baby, .blog, .book και .buy.

Σημειώνεται ότι μόνο ένα πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) θα έχει δικαίωμα χρήσης της κάθε κατάληξης. Αν, για παράδειγμα, η κατάληξη .book κατοχυρωθεί στην Amazon, καμία άλλη εταιρεία δεν θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Η πιο σκληρή μάχη θα δοθεί για την απόκτηση της κατάληξης .app (εφαρμογή), την οποία διεκδικούν 13 εταιρείες. Ακολουθούν οι καταλήξεις .home (σπίτι) και .inc (εταιρεία) με 11 υποψηφιότητες, .art (τέχνη) με 10, και .book (βιβλίο), .blog (ιστολόγιο), .llc (ΕΠΕ), και .shop (κατάστημα) με εννέα.

Μεταξύ των φορέων που υπέβαλαν αίτηση συγκαταλέγεται το Βατικανό, το οποίο ζήτησε να κατοχυρώσει την κατάληξη .catholic στα αγγλικά, τα ρωσικά, τα αραβικά και τα καντονέζικα.

«Είναι μια ιστορική μέρα για το Διαδίκτυο και τους 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βασίζονται σε αυτό. Το Ιντερνετ πρόκειται να αλλάξει για πάντα» δήλωσε ο Ροντ Μπέκστρομ, διευθύνων σύμβουλος του ICANN.

Οι υποψήφιοι κατέβαλαν 185.000 δολάρια για κάθε αίτηση, που σημαίνει ότι στα ταμεία του οργανισμού εισέρρευσαν συνολικά περίπου 357 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να πληρώνουν 25.000 δολάρια ετησίως ως τέλος ανανέωσης, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριότητα της κατάληξης που απέκτησαν.

Κυβερνοσφετερισμός. 

Οι πολέμιοι της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι οι νέες καταλήξεις οδηγούν στην εμπορική «απαλλοτρίωση» του Ιντερνετ.

Πολλές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι διάφοροι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να καταχραστούν τα εμπορικά τους σήματα. Πρόκειται για το φαινόμενο του κυβερνοσφετερισμού (cybersquatting), δηλαδή της παράνομης κατοχύρωσης ενός ονόματος χώρου που ανήκει σε άλλον.

«Ανησυχούμε πολύ. Οι νέες καταλήξεις ενδεχομένως να αποβούν καταστροφικές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» ήταν το σχόλιο του Τζον Λίμποβιτς, προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ.

Πώς γίνεται η κατοχύρωση ονόματος για έναν ιστότοπο

Η κατοχύρωση ενός ονόματος ιστοτόπου με κατάληξη .gr γίνεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Οποιος επιθυμεί να αποκτήσει δικό του σάιτ, πρέπει να απευθυνθεί σε μια από τις εταιρείες («καταχωρητές») που αναλαμβάνουν την καταχώριση των ονομάτων χώρου στο ΙΤΕ. 

Λίστα με τους εγκεκριμένους από το κράτος καταχωρητές διατίθεται στη διεύθυνση www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/DomainNames/search.html?cat=kat.

Σήμερα είναι δυνατή η κατοχύρωση oνομάτων χώρου και με ελληνικούς χαρακτήρες (π.χ. www.ελλαδα.gr).

Το κόστος αγοράς μιας διεύθυνσης ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία. Η μέση τιμή κατοχύρωσης διεύθυνσης με την κατάληξη .gr για δύο χρόνια είναι τα 10 ευρώ, ενώ η διεύθυνση με την κατάληξη .com κοστίζει περίπου 8,5 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: