"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τυφλός-ανοιχτοχέρης προϊστάμενος ΟΑΕΔ -- Το γαϊτανάκι της παρανομίας στον ΟΑΕΔ

Της Χριστινας Κοψινη

Βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, κι αυτός... πίστωνε σε λογαριασμό του τα επιδόματα. Ο λόγος για προϊστάμενο καταστήματος του ΟΑΕΔ σε νησί, ο οποίος έκανε χρήση του προνοιακού επιδόματος. Οχι οποιουδήποτε επιδόματος, αλλά αυτού της τυφλότητας. 

 Η απάτη αποκαλύφθηκε, τα χρήματα επιστράφηκαν, αλλά η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Εισαγγελία μαζί με δεκάδες άλλες περιπτώσεις, αυτή τη φορά ασφαλισμένων, που προσποιούνταν προβλήματα όρασης ενώ έβλεπαν πολύ πιο μακριά από τους συμπολίτες τους.
Το επίδομα τυφλότητας, που ελάμβανε ο προϊστάμενος ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, δεν συνιστά τη μοναδική περίπτωση απάτης για τον Οργανισμό. Ωστόσο, είναι μοναδική γιατί αφορά διευθυντή μονάδας και υψηλόβαθμο στέλεχός του. Αυτές τις ημέρες εκδικάζονται, σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο Κακουργημάτων, δύο υποθέσεις που αφορούν πλαστογραφία με χρήση σε βάρος του Δημοσίου και κατάχρηση. Η αποτιμηθείσα βλάβη για τον ΟΑΕΔ αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτοχρόνως, σε εξέλιξη είναι είκοσι περιπτώσεις πειθαρχικών υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί από τη διοίκηση προς την Εισαγγελία για διαφορετικά αδικήματα στα οποία υπέπεσαν υπάλληλοι και ασφαλισμένοι. Εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που απολάμβαναν παρανόμως καταβολή οικογενειακών επιδομάτων χωρίς να έχουν παιδιά. Εργαζόμενοι που εμπλέκονταν σε υπόθεση παράνομης καταβολής επιδομάτων ανεργίας από συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Κι όχι μόνο στα υποκαταστήματα του Οργανισμού, αλλά και στη Διεύθυνση της κεντρικής μηχανογράφησης του ΟΑΕΔ αποκαλύφθηκε -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Πρωτοδικείο Αθηνών- ότι τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι πίστωναν για λογαριασμό τους χρηματικά ποσά ζημιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες με πάνω από 105 χιλιάδες ευρώ.

Ο κατάλογος συνεχίζεται με μια ατέλειωτη σειρά συναλλασσόμενων πολιτών, οι οποίοι εμπλέκονται άλλοτε σε υποθέσεις πλαστών αδειών διαμονής, άλλοτε σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων μητρότητας και κυρίως σε επιδόματα ανεργίας, τα οποία δεν δικαιούνται

Μόνο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης των Μουδανιών Χαλκιδικής 171 ασφαλισμένοι από τη Βόρειο Ελλάδα έλαβαν επιδόματα έναντι ημερών εργασίας που δεν αντιστοιχούσαν σε κάποιο έργο, καθώς επίσης οικοδομοτεχνικά και εποχικά επιδόματα. Ανάλογο σκάνδαλο με εκατοντάδες εργαζόμενους - οικοδόμους αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με εμπλεκόμενους αρκετούς ιδιώτες, οι οποίοι κατασκεύαζαν πλασματικές θέσεις εργασίας και πλαστά ένσημα.

Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι της παρανομίας στον ΟΑΕΔ; 

Ισως, αν τηρηθεί κατά γράμμα αυτό που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου. Η διοίκηση του κ. Ηλ. Κικίλια σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της αρμόδιας διεύθυνσης Πληροφορικής και την ανάθεση μικρού έργου σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία, εγκατέστησε μια απλή στη χρήση ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία ελέγχει και παρέχει πληροφόρηση προς όλους τους προϊσταμένους και υπαλλήλους που διαχειρίζονται το σύστημα για κάθε απλή ή πιο σύνθετη ενέργεια του Οργανισμού. Για κάθε πρόνοια που συνδέεται με κόστος, δαπάνες, έσοδα, επιδοτήσεις, αριθμό ανέργων, δικαιούχων πάσης φύσεως καταβολών.

Ολα αυτά γίνονται όχι εκ των υστέρων, αλλά σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη πράξη ή ελάχιστα μετά την προμήθεια ακόμη και των πλέον φτηνών αναλώσιμων υλικών. Με μια κίνηση η διοίκηση μπορεί να γνωρίζει εάν οι προμήθειες αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες, αν βασίζονται σε κρυφές συναλλαγές και κυρίως μπορεί να συγκρίνει τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες που προμηθέυεται με τις άλλες τιμές της αγοράς.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο το σύστημα έχει εγκαταστήσει παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας την αυτοδιόρθωση πριν ακόμη γίνει το μοιραίο βήμα στο λάθος. Τόσο απλά που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί ένα παράλληλο σύστημα αυτοελέγχου, τόσο απλό και τόσο εύκολο στη χρήση, δεν εγκαθίσταται και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

«Η εγκατάσταση παρόμοιων ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και αυτοελέγχου στον δημόσιο τομέα, στα νοσοκομεία, αλλά και σε όλα τα επίπεδα δημόσιων προμηθειών, θα ακύρωνε την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων. Φανταστείτε ότι μόνο στον ΟΑΕΔ η μείωση των λειτουργικών εξόδων, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο της χρήσης αυτού του ηλεκτρονικού ματιού, περιόρισε κατά 25% τις λειτουργικές δαπάνες», δηλώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: