To ευρωομόλογο θα είναι ο τάφος του ευρώ...
Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
Ο δάσκαλος
Υποθέστε πως είστε δάσκαλος. Ένας ιδιόμορφος δάσκαλος όμως, ο οποίος αντί να επιβραβεύει με καλούς βαθμούς και προβιβάζει όσους διαβάζουν, μοχθούν και είναι επιμελείς, βάζει καλούς βαθμούς και στους κακούς και αδιάφορους μαθητές.
Πιστεύετε πως η τακτική αυτή θα ανέβαζε ή θα κατέβαζε το επίπεδο της τάξης;...
Η οικονομία
Υποθέστε πως μια κοινωνία επιβραβεύει τους εργατικούς με καλύτερους μισθούς και καλύτερες προοπτικές.
Υποθέστε πως μια άλλη κοινωνία αμείβει και τους εργατικούς και τους τεμπέληδες με τον ίδιο τρόπο.
Ποια αυτό τις δυο κοινωνίες θα προκόψει; Ποια θα παράγει περισσότερο πλούτο, άρα θα μπορεί να τον αναδιανέμει και καλύτερα;
Η αναδιανομή...
Η πρώτη κοινωνία πληρώνει τον εργατικό με 50 ευρώ και τον αδιάφορο με 20 ευρώ, ακριβώς επειδή λόγω των κινήτρων που δίνει στους εργατικούς παράγει περισσότερο πλούτο και έχει τα περιθώρια να διανείμει.
Η δεύτερη πληρώνει και τους δύο με 10 ευρώ λόγω αδυναμίας να δώσει περισσότερα επειδή κανένας δεν παράγει.
Ποια είναι πιο δίκαιη;
Η «προοδευτουριά»
Σύμπασα η «προοδευτουριά» της Ευρώπης (για την Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνουμε μνεία καν. Μέχρι και οι ληστές με καλάζνικοφ τάσσονται με επεκτατική πολιτική...) τα έχει βάλει με την Γερμανία γιατί αντιστέκεται στην προοπτική ενός εδώ και τώρα ευρωομολόγου, ή την χωρίς όρους εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ.
Κανείς δεν παρατηρεί την ταύτιση επιδιώξεων μεταξύ ενός ευρύτατου πολιτικού τόξου (κομμουνιστών κρυπτό ή φανερό σταλινικών, σοσιαλιστών, νέο εποχικών αριστερών, λαϊκών δεξιών, ακραίων εθνικιστών και λοιπών «προοδευτικών» δυνάμεων) και επενδυτικών οίκων.
Κανείς δεν παρατηρεί πως προλετάριοι και πατριώτες φωνάζουν τα ίδια συνθήματα με τα HedgeFunds και τις επάρατες αγορές.
Όλοι πιέζουν και απαιτούν ευρωομόλογο τώρα και ανάληψη ρόλου εκτυπωτηρίου από την ΕΚΤ.
Η μεγάλη συνομωσία...
Κάποιος που αρέσκεται στην συνομωσιολογία θα μπορούσε άνετα να δει πίσω από τη μανία των οίκων για υποβαθμίσεις για οτιδήποτε μετριέται σε ευρώ, πως στόχος είναι η απαξίωση, περιθωριοποίηση και διάλυση του ευρώ.
Με απλά λόγια η διάλυση της ευρωζώνης και η επιστροφή της Ευρώπης στην προ του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου κατάσταση ανταγωνιστικών εθνών και οικονομιών.
Αν είχαμε καταφύγει ήδη στο ευρωομόλογο από πέρυσι άνευ όρων, θα ζούσαμε όλοι ευτυχισμένοι και πλούσιοι ή θα ήταν θέμα χρόνου να γίνει όλη η ευρωζώνη Ελλάδα και Πορτογαλία;
Τα πράγματα συνήθως είναι πιο περίπλοκα απ’ ότι τα αντιλαμβανόμαστε, ακριβώς γιατί κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε την πλοκή τους, αυτή μεταλλάσσεται. Όσοι ασχολούνται με τις αγορές το κατανοούν αυτό γιατί συμβαίνει και σε αυτές, όπου πάντα κινδυνεύουμε να ξέρουμε το μάθημα της προηγούμενης. Το ίδιο νόημα αφήνει η κατανόηση του νόμου της απροσδιοριστίας της ύλης...
Η αλήθεια κατά την γνώμη μου είναι πως ίσως οι αγορές και οι οίκοι νοιάζονται να λύσουν το πρόβλημα των υποκειμένων τους βραχυπρόθεσμα. «Ας αποφύγουμε τώρα τη Σκύλα και την Χάρυβδη και βλέπουμε αργότερα». Κι ο εύκολος τρόπος αυτή την ώρα είναι τα ομόλογα και η εκτύπωση...
Οι αγορές λύνουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δημιουργούν, σε αντίθεση με τον κεντρικό σχεδιασμό, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς πως δημιουργούν και προβλήματα καθώς τα υποκείμενά του συχνά είναι άλογα, μοχθηρά και αυτοκαταστροφικά εντός της απληστίας τους.
Δημιουργούν προβλήματα κυρίως γιατί δεν μπορούν να αντισταθούν στο εύκολο κέρδος και κατά περιόδους προτιμούν κάλιο πέντε και στο χέρι εδώ και τώρα, παρά δέκα και καρτέρει...
Όλοι τα έχουν με την τραπεζοκρατία λόγου εποχιακού συρμού και ακόμη περισσότεροι με τον καπιταλισμό-καζίνο. Ταυτόχρονα όμως και όλοι τα έχουν με δόγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας της Γερμανίας...
Επί τον λαϊκότερον και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ...
Η υποχώρηση μπροστά στο πάνδημο αίτημα για ευρωομόλογο και «εκτυπωτήριο» άνευ όρων εδώ και τώρα, θα δημιουργήσει σε δυο-τρία χρόνια περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει φέτος και του χρόνου.
Είναι σαν όλη η Ευρωζώνη να παραδοθεί στο ελληνικό μοντέλο της ευημερίας με δανεικά, για όσο καιρό το ευρώ θα εγγυάται φθηνό δανεισμό. Μετά η Ευρώπη θα είναι σε δυσμενέστερη θέση από τη ζώνη του δολαρίου, γιατί δεν διαθέτει την πολιτική και στρατιωτική ισχύ επιβολής του νομίσματος σαν απόθεμα.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΣΤΟΥΠΑΣ,
CAPITAL
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου