ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ: To «παιχνίδι» των hedge funds με το χρέος
(ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ)
Του ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗ
Σε πεδίο αντιπαράθεσης µεταξύ των hedge funds – τα οποία σε κάθε περίπτωση αναµένεται να αποκοµίσουν απόδοση 100%-400% – και του ΔΝΤ έχει αναδειχθεί το πρόγραµµα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς εξαντλείται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων από την έκβαση των οποίων εξαρτώνται όχι µόνον οι προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας, αλλά ενδεχοµένως και του ευρώ.
Tα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια έχουν χτίσει ισχυρές θέσεις στα ελληνικά οµόλογα, οι οποίες εκτιµάται ότι ξεπερνούν σήµερα τα 50 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 25% του χρέους των ιδιωτών που οδηγείται σε «κούρεµα». Οι οµολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από περίπου 100 δισ. ευρώ από τα συνολικά 205 δισ. ευρώ οµολόγων που κατέχουν στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών οµολόγων, αλλά αρκετά hedge funds σχεδιάζουν να µείνουν εκτός. Αυτό φέρνει τα hedge funds σε ευθεία σύγκρουση µε το ΔΝΤ, το οποίο επιδιώκει τη µείωση του χρέους ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιµο, αφού εάν οι χρηµατοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν είναι καλυµµένες είναι αναγκασµένο, µε βάση το καταστατικό του, να διακόψει την οικονοµική βοήθεια προς τη χώρα µας.
«Θα προτιµούσαν (τα hedge funds) την πτώχευση της Ελλάδας, κάτι που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει ή ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι θα αποπληρωθούν για το σύνολο των οµολόγων που κατέχουν εάν υπάρξει µεγάλη συµµετοχή στο πρόγραµµα» υποστηρίζουν αναλυτές στο City του Λονδίνου. «Μπορεί οι τράπεζες, ακόµη και τα κρατικά ταµεία πλούτου, που κατέχουν ελληνικά οµόλογα να µην µπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά από τη στάση των κυβερνήσεών τους και να πιεστούν για να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα, τα hedge funds όµως έχουν ισχυρά κίνητρα για να µη συµµετάσχουν» αναφέρουν.
Τα δεδοµένα πάντως συντείνουν στην άποψη πως είτε στη µία είτε στην άλλη περίπτωση τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια θα βγουν κερδισµένα.
«Πρόκειται στην ουσία για µια στρατηγική “win win” για τα hedge funds, αφού και στη µία και στην άλλη περίπτωση θα βγουν κερδισµένα. Καθώς έχουν αγοράσει κατά µέσον όρο ελληνικά οµόλογα στα 25-30 σεντς ανά δολάριο, ένα “κούρεµα” 50% των οµολόγων θα οδηγήσει στην ουσία σε απόδοση 100% των κεφαλαίων τους, ενώ αν πληρωθούν τα ελληνικά οµόλογα στην ονοµαστική τους αξία η απόδοση θα φθάσει το 400%» εξηγεί διαχειριστής µε γνώση της εν λόγω αγοράς.
Ορισµένοι διαχειριστές hedge funds προχώρησαν ένα βήµα παραπέρα: «Το παιχνίδι έχει ως εξής: θα αναγκαστούν να µας πληρώσουν. Η Ελλάδα θα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, συνεπώς, αν πετύχει αναδιάρθρωση για το 80% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και πληρώσει τους υπόλοιπους, αυτό θα είναι ακόµη καλύτερο», ενώ άλλοι που ανήκουν στην κατηγορία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που αποκαλούνται και «γύπες των αγορών» εξήγησαν πως η στρατηγική τους κινείται στη λογική του συστηµατικού εκβιασµού χρεοκοπηµένων χωρών. Επισηµαίνεται ότι ως τώρα η γερµανική ασφαλιστική Talanx και το ισπανικό hedge fund Vega Asset Management δήλωσαν δηµόσια ότι δεν θα συµµετάσχουν στην ανταλλαγή.
Η συµφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύµβαση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τις 20 Μαρτίου, ηµεροµηνία που λήγει οµόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ και χωρίς τα χρήµατα η χώρα κινδυνεύει µε χρεοκοπία. Μετά τη συµφωνία θα χρειαστούν εξάλλου τουλάχιστον έξι εβδοµάδες για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ετσι ίσως ο πιο κρίσιµος µήνας για την Ελλάδα είναι ο Ιανουάριος, καθώς µε τη συµφωνία για το PSI το προφίλ χρέους της χώρας βελτιώνεται σηµαντικά και οι δανειακές ανάγκες θα παραµείνουν χαµηλές σε σχέση µε τις περισσότερες αναπτυγµένες χώρες για µία δεκαετία τουλάχιστον.
Τα hedge funds αγοράζουν πάντως εδώ και καιρό µεγάλα πακέτα από αυτό το οµόλογο λήξης 20 Μαρτίου προς 35 σεντς, ενώ το ζήτηµα είναι αν οι άλλοι οµολογιούχοι θα συµµετάσχουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως τα εν λόγω hedge funds που δεν θα συµµετάσχουν για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CDS και η συνεπακόλουθη χρεοκοπία.
Αντικείµενο των διαπραγµατεύσεων αυτή τη στιγµή µεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών αποτελούν µεταξύ άλλων το κουπόνι, η διάρκεια των νέων οµολόγων και οι λεγόµενες ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses -CACs), η εισαγωγή των οποίων θα µπορούσε να εξαναγκάσει το σύνολο των οµολογιούχων να συµµετάσχουν στην ανταλλαγή, καθώς εφόσον ένα προκαθορισµένο ποσοστό των οµολογιούχων συµφωνήσει σε µία πρόταση τότε αυτή καθίσταται υποχρεωτική για τη µειοψηφία που δεν συµφωνεί.
* Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους, με νομοθετική ρύθμιση η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει, αναδρομικά, ρήτρες συλλογικής δράσης οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ενεργοποίηση των CDSs, αφού θεωρητικά οι ταμειακές ροές των ομολόγων δεν επηρεάζονται.
* Ετσι, αν δεν προκληθεί «πιστωτικό γεγονός», οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν αρχικώς τη χώρα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), για να την αναβαθμίσουν όμως μετά από μερικούς μήνες, καθώς τα νέα ομόλογα θα είναι υψηλότερης διαβάθμισης.
* Αν τώρα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDSs τότε η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στην κατηγορία της «πτώχευσης» (default), ενώ το τελικό ποσό που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πληρωθεί στους αποκαλούμενους κερδοσκόπους/ επενδυτές θα κυμανθεί βάσει του μέσου βαθμού μόχλευσης των επενδύσεών τους στα 20 δισ. δολάρια περίπου.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου