"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ: Τα πέντε κρίσιμα σημεία που χαρακτηρίζουν το PSI Plus

Του Γιαννη Παπαδογιαννη

Με τις διαπραγματεύσεις για το PSI να βρίσκονται σε οριακό σημείο, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αμετακίνητη από τους όρους της και το IIF να απειλεί με διακοπή των συνομιλιών, ζητούμενο παραμένουν οι πρακτικές συνέπειες από την εφαρμογή του. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνει είναι να θέτει τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από το πτωτικό σπιράλ που προκαλεί η αβεβαιότητα για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών. Οπως σημειώνουν  η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης (η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής) θα τερματίσει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών. Αν επιχειρούσε κανείς να κωδικοποιήσει τις βασικές αρχές του, θα στεκόταν κυρίως στα εξής πέντε σημεία:

Δομή: Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συμφωνία θα περιλαμβάνει «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους κατά 50%, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) θα προσεγγίσει, κατά μέσο όρο, το 60%. Τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα ξεκινούν κατά πάσα πιθανότητα από το 4% και θα ξεπεράσουν το 5%, για τα ομόλογα με λήξη μετά το 2020. Σε τέτοιο ύψος επιτοκίων όμως αντιδρά έντονα η Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς, οι νέοι τίτλοι θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

Υποστήριξη: Για να διασφαλιστεί η επιτυχία της συναλλαγής, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα θεσμοθετήσει τα Collective Action Clauses (CACs), σύμφωνα με τα οποία εάν μια ορισμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων αποδεχθεί την πρόταση, τότε οφείλει να ακολουθήσει και η μειοψηφία.

Επιπτώσεις: Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει η απαραίτητη εθελοντική ανταπόκριση ή αν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα CACs. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος η συναλλαγή να απολέσει τον εθελοντικό χαρακτήρα και να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, ενεργοποιώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές θα πρέπει άμεσα να λογιστικοποιήσουν ζημίες πολλών δισ. ευρώ εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων κατά 50%. Χονδρικά, οι τράπεζες έχοντας στα βιβλία τους ελληνικά ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ θα υποστούν άμεσα ζημία ύψους 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εγχώριες τράπεζες ήδη έχουν λογιστικοποιήσει ζημία ύψους 5 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του αρχικού PSI. Ετσι η πρόσθετη ζημία θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ. Η αποτύπωση των ομολόγων στην καθαρή παρούσα αξία θα έχει μια πρόσθετη επίπτωση στους ισολογισμούς, ωστόσο οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τον λογιστικό χειρισμό. Στα ασφαλιστικά ταμεία η επίπτωση εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ.

Χρονοδιάγραμμα: Στόχος όλων είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος είναι ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος είναι καθοριστική για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Αν η διαδικασία γίνει μέσω δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα ακολουθήσει περίοδος πέντε εβδομάδων ώστε οι επενδυτές να εξετάσουν τα στοιχεία και να αποδεχθούν ή όχι την πρόταση. Ωστόσο πρόκειται για ειδικού τύπου συναλλαγή, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, και είναι πιθανό –δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της συναλλαγής– να υιοθετηθεί άλλη διαδικασία.

Ανακεφαλαιοποίηση: Παράλληλα με το PSI, παραδόθηκαν στην ΤτΕ τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που διεξήγαγε η BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των εμπορικών τραπεζών. Η επίπτωση του PSI (15 δισ.), της BlackRock (7-10 δισ.), η αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% καθώς και οι πρόσθετες προβλέψεις για τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό για τα πρόσθετα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσει η κάθε τράπεζα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: