"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: Διαμαρτυρία «μαζικής αυτοκτονίας» στη Foxconn

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

Ανέβηκαν στην οροφή του εργοστασίου και απείλησαν να πηδήξουν στο κενό... Τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι στη Foxconn (300 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις) διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, για τις αποζημιώσεις που ουδέποτε δόθηκαν.

Στρέφοντας για ακόμα μία φορά τους προβολείς στη Foxconn, την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών εξαρτημάτων για κολοσσούς (όπως τη Microsoft, την Apple, τη Sony, την HP). Διότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κινεζικό μεγαθήριο εμπλέκεται σε υποθέσεις αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι στην εταιρεία προτίμησαν πριν από δύο χρόνια να βάλουν τέλος στη ζωή τους, παρά να συνεχίσουν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες. Σε μία χώρα, άλλωστε, όπου οι διαδηλωτές συχνά συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, η αυτοκτονία φαντάζει συχνά ως η μοναδική λύση.

Ετσι και αυτή τη φορά... Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν η εταιρεία αποφάσισε να μεταθέσει περίπου 600 εργάτες σε μία νέα γραμμή παραγωγής (θήκες για υπολογιστές της Acer) σε εργοστάσιο της Γιουχάν, υποσχόμενη υπερωρίες και αποζημιώσεις για όσους επέλεγαν να παραιτηθούν. Εκεί, όμως, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ όσοι επέλεξαν να φύγουν, τελικά, δεν αποζημιώθηκαν. Ετσι, στις 2 Ιανουαρίου, εκατοντάδες εργαζόμενοι ανέβηκαν στην οροφή του κτιρίου, απειλώντας να αυτοκτονήσουν μαζικά.

Αυτή τη φορά, το φινάλε ήταν αίσιο... Υστερα από ένα θρίλερ δύο ημερών -και μετά από παρέμβαση των τοπικών αρχών του Κομμουνιστικού Κόμματος-, οι 150 επίδοξοι αυτόχειρες κατέβηκαν τελικά από την οροφή του εργοστασίου. Κάποιοι (οι λιγότεροι) παραιτήθηκαν -λαμβάνοντας αποζημιώσεις-, κάποιοι επέστρεψαν στην εργασία τους. 

Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, δεν λύθηκε, ούτε αυτή τη φορά. Και δεν θα επιλυθεί με ημίμετρα -όπως το ειδικό δίχτυ ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η Foxconn στα παράθυρα του εργοστασίου μετά το «κύμα» αυτοκτονιών το 2010 ή τους ψυχολόγους που επιστράτευσε για να βοηθήσουν τους εργαζομένους. Ούτε, φυσικά, με την... ανοχή που επιδεικνύουν οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της και οι οποίες (μετά το πρώτο «κύμα» αυτοκτονιών) αποδοκίμασαν ανοιχτά τις πρακτικές της -που γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν οφείλονται κυρίως στο χαμηλό εργατικό κόστος.

Η Μicrosoft
«Εχοντας συνομιλήσει με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαμαρτυρία είχε να κάνει με την κατανομή εργασίας και την πολιτική μεταθέσεων και όχι με τις συνθήκες εργασίας», ανακοίνωσε η Microsoft, η οποία έσπευσε, πάντως, να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα.

Παρά την «ειρηνική» κατάληξη αυτής της διαμαρτυρίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της Foxconn ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και διευθετήθηκε επιτυχώς, γεγονός είναι ότι οι συνθήκες στη Foxconn δεν έχουν αλλάξει...

Μαρτυρίες εκ των έσω αναφέρουν ότι αν και η συγκεκριμένη εταιρεία είναι περισσότερο προηγμένη από πολλούς ανταγωνιστές της, εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα «στρατιωτικό» πρότυπο. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι στο βασικό εργοστάσιό της, στη Λονγκούα, περίπου 24.000 εργαζόμενοι (το 5% του εργατικού δυναμικού) υποβάλλουν κάθε μήνα τις παραιτήσεις τους...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: