"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το γουάν οδεύει προς το αναπόφευκτο στάτους ενός διεθνούς νομίσματος (China-Japan Currency Deal Points Way to New Monetary Order)


Η συμφωνία ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών Κίνας και Ιαπωνίας, καθώς και της αναβάθμισης του εμπορίου σε γιεν και γουάν, αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς μια νέα παγκόσμια οικονομία. Η άμεση πρακτική της σημασία είναι περιορισμένη, αλλά συμβολίζει μια βαθύτερη υπό εξέλιξη μεταμόρφωση και σηματοδοτεί μια αναθέρμανση των τεταμένων διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Οταν εφαρμοστεί, θα επιτρέπει σε κινεζικές και ιαπωνικές εταιρείες να συναλλάσσονται από το γουάν στο γιεν και αντίστροφα, χωρίς τη μετατροπή τους πρώτα σε δολάρια. Το εμπόριο θα τονωθεί, ο συναλλαγματικός κίνδυνος θα μειωθεί, όπως και το κόστος των συναλλαγών.

Το Πεκίνο έχει συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλα, ασιατικά κυρίως, κράτη. Ωστόσο, το μέγεθος του σινοϊαπωνικού εμπορίου ανάγει την τελευταία συμφωνία στη σημαντικότερη όλων, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει δυναμικότερο ρόλο για το νόμισμά του στη διεθνή αγορά. Το γουάν οδεύει προς το αναπόφευκτο στάτους ενός διεθνούς νομίσματος, στο οποίο θα εκφράζονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα κρατών, όπως ισχύει για το γιεν, το δολάριο και το ευρώ.

Με την πλήρη διεθνοποίησή του, το γουάν θα διακυμαίνεται ελεύθερα. Ετσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Κίνας, ένας παράγοντας αποσταθεροποιητικός για την παγκόσμια οικονομία, θα αυτοδιορθωθεί. Η δε ένταση στην οικονομική διπλωματία ΗΠΑ - Κίνας θα αποκλιμακωθεί. Στις 27 Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον απέφυγε μεν να περιγράψει το Πεκίνο «ως χειραγωγό νομίσματος», ωστόσο επέκρινε την Κίνα ότι ανθίσταται στη μεγαλύτερη ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν. Βέβαια, εάν το γουάν ανατιμηθεί αιφνιδιαστικά, ελλοχεύει για τις ΗΠΑ ο κίνδυνος υψηλότερων επιτοκίων και πληθωρισμού, καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στο γουάν και τα κινεζικά προϊόντα θα ακριβύνουν. Σε βάθος χρόνου, πάντως, θα αποβεί επωφελής για όλους η αποτροπή των μεγάλων ανισορροπιών εξαιτίας του υποτιμημένου γουάν - η Κίνα θα ευεργετηθεί ιδιαίτερα, εφόσον η πολιτική του φθηνού γουάν οδηγεί σε στρεβλή τοποθέτηση επενδύσεων και πίεση του βιοτικού επιπέδου. Οταν το δολάριο χάσει την πρωτοκαθεδρία του ως παγκόσμιο νόμισμα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστούν καθώς οι πιστωτές θα εξετάσουν προσεκτικότερα τα αμερικανικά ομόλογα. Αν η Αμερική δεν νικήσει την εξάρτησή της από τον δανεισμό, η εμπειρία δεν θα είναι ευχάριστη.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να υποβαθμιστεί η συμβολική σημασία του νέου ρόλου του γουάν. Συνιστά ένδειξη κύρους και αναγνώρισης της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της Κίνας. Οι ΗΠΑ θα κάνουν λάθος, εάν αντισταθούν σε αυτήν την εξέλιξη ή αισθανθούν θιγμένες. Η ενηλικίωση του γουάν θα σημάνει μια πιο σταθερή παγκόσμια οικονομία, κάτι που θα ωφελήσει πολύ και τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: