ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: Η Δύση αγωνίζεται να «φρενάρει» το ασυγκράτητο Πεκίνο
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΣΜΑ και ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Μάχη... χαρακωμάτων με το Πεκίνο δίνουν στο μέτωπο του εμπορίου Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα «αντίποινα» ανάμεσα στις μεγάλες υπερδυνάμεις του πλανήτη κλιμακώνονται και οι ειδικοί διακρίνουν ήδη στον ορίζοντα έναν αδυσώπητο εμπορικό πόλεμο.
Στην Ευρώπη «μπλόκο» στο ξεπούλημα της Γηραιάς ηπείρου στους Κινέζους φιλοδοξεί να βάλει ο επίτροπος Βιομηχανίας, Αντόνιο Τατζάνι, που έχει καλέσει αλλεπάλληλες φορές την Ε.Ε. να προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας Αρχής, η οποία (στα πρότυπα της αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, CFIUS) θα μπορεί κατά περίπτωση να αποτρέπει την εξαγορά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κρίνει ότι έχουν στρατηγική αξία.
«Οι Κινέζοι έχουν τα μέσα να εξαγοράζουν ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ωστόσο πίσω από τις εν λόγω επενδύσεις κρύβεται μια στρατηγική στην οποία η Ευρώπη θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά», υποστηρίζει ο κ. Τατζάνι, που με πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χτυπά «καμπανάκι», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη μεταφορά τεχνογνωσίας».
Ασχημη τροπή λαμβάνει την ίδια ώρα η κόντρα Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών. Ως αντίποινα στις πρακτικές ντάμπινγκ και επιδοτήσεων των ΗΠΑ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή δασμών έως 21,5% επί δύο χρόνια στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και SUV με κυβισμό κινητήρα μεγαλύτερο από 2,5 λίτρα. Η απόφαση αυτή εκτιμάται πως θα πλήξει σε σημαντικό βαθμό τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Αμερικής, όπως την GM, τη Ford και την Chrysler, αλλά και τις BMW - Mercedes, που και οι δύο έχουν μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ.
Η GM, από την άλλη, προ ολίγων ημερών «θυσίασε» τη σουηδική Saab (στην οποία κατέχει προνομιούχες μετοχές), καθώς αρνήθηκε να την πουλήσει σε κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία: σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου deal, η τεχνογνωσία της αμερικανικής εταιρείας θα περνούσε στον κινεζικό όμιλο...
Η Κίνα, με συνολικά διαθέσιμα ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, επικεντρώνεται κυρίως σε επενδύσεις στο εξωτερικό στον τομέα των πρώτων υλών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, σχεδιάζει εξάλλου τη σύσταση ενός νέου επενδυτικού οχήματος που θα διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων, με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.
Ο μηχανισμός θα χωρίζεται σε δύο μέρη: το ένα θα διαχειρίζεται επενδύσεις στις ΗΠΑ και το άλλο στην Ευρώπη.
Στόχος του προγράμματος είναι να προχωρήσει σε περισσότερο επιθετικές επενδύσεις στο εξωτερικό με μεγαλύτερες αποδόσεις.
Kαχυποψία
Τρέμουν τα κρυφά σχέδια του «Δράκου»
Πρόταση Κινέζου Κροίσου επιχειρηματία για εξαγορά μιας μικρής έκτασης, προκειμένου να δημιουργήσει θέρετρο, απέρριψε πρόσφατα η Ισλανδία επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στη χώρα, δηλαδή εξαγοράς γης από έναν ξένο, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως πρόκειται για μια προσπάθεια του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή του στην Αρκτική.
Σύμφωνα με την ισλανδική νομοθεσία, υπάρχει περιορισμός στην αγοραπωλησία εκτάσεων γης σε ξένους «προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία του εδάφους και των ευκαιριών σε Ισλανδούς να εκμεταλλευθούν τις πηγές πλούτου της χώρας τους».
Στις αρχές εξάλλου του έτους οι Αμερικανοί ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας 3Leaf από Κινέζους, ενώ στην Αυστραλία αποφασίστηκε να χορηγείται ειδική άδεια για κάθε εξαγορά που υπερβαίνει τα 231 εκατ. δολάρια. Και τούτο διότι όταν η Sinosteel επένδυσε στη χώρα τους άρχισε να παρεμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο.
Στη Γερμανία η νομοθεσία απαγορεύει συμφωνίες που βλάπτουν τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια.
Μεγάλος στόχος η Βρετανία
Με 400 δισ. χτίζει κάστρα στην Ευρώπη
Σε αγοραστικό... πάρτι στην Ευρώπη έχει επιδοθεί η Κίνα, η οποία στοχεύει στα ευρωπαϊκά «φιλέτα». Με «όχημα» το επενδυτικό ταμείο CIC (China Investment Corp.), το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 400 δισ. δολαρίων, και με ένα πλεόνασμα 3 τρισ. δολαρίων αγοράζει τα πάντα: από ακίνητα και λιμάνια μέχρι επιχειρήσεις. Προς το παρόν ενδιαφέρεται κυρίως για κρατικές εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται και σε έργα υποδομής. Συγκεκριμένα ο Λου Ζιβέι, επικεφαλής του CIC, θέλει να επενδύσει σε έργα υποδομής, ιδιαίτερα στη Βρετανία.
Το πεδίο δράσης της καλύπτει όλη την Ευρώπη, από τον νότο έως τον μακρινό βορρά, όπως, για παράδειγμα, η προσφορά ύψους 8,8 εκατ. δολαρίων για την αγορά έκτασης 300 τ. χλμ στην Ισλανδία από τον εκατομμυριούχο Χουάνγκ Νούμπο προκειμένου να δημιουργήσει ένα τουριστικό θέρετρο αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο η ισλανδική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά τον Νοέμβριο, με την υποψία ότι ο Νούμπο είχε στο «μάτι» τις ενεργειακές πηγές της χώρας. Κι αν οι Ισλανδοί αποδείχτηκαν καχύποπτοι, άλλοι Ευρωπαίοι αποδείχτηκαν πιο δεκτικοί στα? κινέζικα δολάρια. Εναντι 15 εκατ. δολαρίων οι Κινέζοι έχουν αγοράσει αμπελώνες στο Μπορντό, ενώ από το 2010 ο μεγαλύτερος μέτοχος της αλυσίδας ξενοδοχείων Club Med είναι η κινεζική εταιρεία επενδύσεων Fosun.
Η κρατική εταιρεία Tianjin έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καλαμποκιού στη Βουλγαρία, το CIC έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ιταλική πετρελαϊκή ENI, ενώ ακόμη και στο Νταβός «εισβάλλουν» οι Κινέζοι με την αγορά του παλιού ξενοδοχείου Derby, με στόχο να διαμορφωθεί σε χώρο φιλοξενίας των κινεζικών αντιπροσωπειών που επισκέπτονται το οικονομικό φόρουμ.
Συνολικά οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν από το 2009 και η τάση είναι ανοδική. Ετσι ενώ πριν από πέντε χρόνια το ποσό δεν ξεπερνούσε το 1,3 δισ. δολάρια, στο πρώτο μισό του 2011 τρεις από τις κινεζικές συμφωνίες της Κίνας στην Ευρώπη ξεπέρασαν η καθεμία αυτό το ποσό: ο βιομηχανικός όμιλος Wanhua αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ουγγρικής εταιρείας χημικών BorsodChem έναντι 1,6 δισ. δολαρίων και η εταιρεία Bluestar αγόρασε τη νορβηγική Elkem για 2 δισ. Και τον περασμένο Ιούνιο τρεις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλιακών πάνελ συγκέντρωσαν 10 δισ. από τις κρατικές τράπεζες για να επεκταθούν στην Ευρώπη.
Παράλληλα, όμως, η Κίνα επιδεικνύει μεγάλη επιφυλακτικότητα στα σχέδια της Ευρωζώνης να αντλήσει κεφάλαια από χώρες όπως αυτή, ή η Ιαπωνία, με μεγάλα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να στηρίξει την αγορά ομολόγων της. Ηδη η Κίνα έχει αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας 600 δισ. ευρώ και ενώ δέχεται προτάσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες για να επενδύσει σε ομόλογά τους δεν δεσμεύεται να αγοράσει, φοβούμενη το ενδεχόμενο ζημιών.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΗΠΑ,
ΚΙΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου