"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ: Υπερδύναμη της φτώχειας

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Ταλανιζόμενοι από το υψηλό κόστος διαβίωσης, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, περίπου ένας στους δύο, γλιστρούν κάτω από το όριο της φτώχειας ή αγωνίζονται να συγκρατηθούν στην κατηγορία των πολιτών με χαμηλό εισόδημα. Συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, υψηλά ποσοστά ανεργίας κι ένα διάτρητο δίχτυ ασφαλείας από τους μηχανισμούς πρόνοιας δημιουργούν μια διογκούμενη κατηγορία εκατομμυρίων εργαζομένων και οικογενειών που βιώνουν τον οικονομικό μαρασμό, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

«Προγράμματα πρόνοιας όπως τα κουπόνια σίτισης και οι φορολογικές πιστώσεις συγκράτησαν τα ποσοστά της φτώχειας να μην εκτοξευτούν ακόμη ψηλότερα μέσα στο 2010, αλλά πολλές οικογένειες χαμηλού εισοδήματος... θεωρούνται πολύ "πλούσιες" για να πάρουν κάποιο βοήθημα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σέλντον Ντέιντζιγκερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που ειδικεύεται σε θέματα φτώχειας.

«Στην πραγματικότητα οι προοπτικές για τους φτωχούς ή τους σχεδόν φτωχούς είναι δυσοίωνες», τονίζει. «Αν το Κογκρέσο και οι πολιτειακές αρχές προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές, ο αριθμός των φτωχών και των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, «συντηρητικές» προσεγγίσεις τάσσονται υπέρ της... απεξάρτησης από τα προγράμματα πρόνοιας, θεωρώντας ότι με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί πολλοί Αμερικανοί... κατοχυρώνονται ως «φτωχοί» ενώ ζουν σε μεγάλα σπίτια, οδηγούν αυτοκίνητα και απολαμβάνουν αγαθά που δεν συνάδουν με την κατάταξή τους στην κατηγορία των φτωχών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύφεση έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην ανεργία και τα οικογενειακά εισοδήματα έχουν μειωθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Ρέκτορ, ερευνητής-αναλυτής στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation (δεξαμενή σκέψης Συντηρητικών με έδρα την Ουάσιγκτον), αλλά «καθώς βγαίνουμε από την ύφεση είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα αρωγής να προωθούν την οικοδόμηση μιας αυτάρκειας έναντι της εξάρτησης και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητούν εργασία».

Περίπου 97,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με χαμηλό εισόδημα σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μαζί με τα 49,1 εκατομμύρια που πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μιλάμε για 146,7 εκατομμύρια ή το 48% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

(Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: