"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κοινωνίες στα όριά τους...

Της Ελενας Μπέλλη

«Δεν πάει άλλο»: Αυτό το μήνυμα στέλνουν από κοινού χιλιάδες νέοι σε Γαλλία και Βρετανία σε έρευνες - σοκ που ήρθαν στην επιφάνεια  και αποδεικνύουν όχι μόνον τα μεγάλα ποσοστά των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας αλλά και την ετοιμότητα των πολιτών αυτών να ξεχυθούν ξανά στους δρόμους και να μετατρέψουν τις πρωτεύουσες σε εμπόλεμες ζώνες. Τα ευρήματα της έρευνας που εκπόνησε η εφημερίδα The Guardian σε συνεργασία με το έγκριτο πανεπιστήμιο London School of Economics είναι συγκλονιστικά.

Η έρευνα, που έγινε στους νέους που μετείχαν στα βίαια επεισόδια στο Λονδίνο τον περασμένο Αύγουστο, έδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων είναι βέβαιοι ότι οι ταραχές θα επαναληφθούν ενώ ένας στους τρεις βεβαίωσε ότι θα μετέχει και στη δεύτερη φάση της εξέγερσης. Από το σύνολο των νεαρών αυτών, μόνον το 51% δήλωσε ότι «αισθάνεται τμήμα της βρετανικής κοινωνίας», ποσοστό που στον ευρύτερο πληθυσμό αγγίζει το 82%.
Αλλά τίποτε δεν είναι τυχαίο: Η έρευνα βρήκε ότι πάνω από το 50% των παιδιών που μετείχαν στις διαδηλώσεις του Αυγούστου προέρχονται από τις πλέον στερημένες περιοχές της χώρας ενώ το 59% από τους νεαρούς άνω των 18 που δεν είναι φοιτητές είναι άνεργοι.

Η ανέχεια και η αποξένωση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διαδηλωτών στη Βρετανία που εξεγείρονται όχι μόνον κατά του κατεστημένου αλλά και κατά των «προκλητικών» δαπανών, όπως τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έρευνα των Guardian/LSE ήρθε στο φως της δημοσιότητας ταυτόχρονα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που έδειξε ότι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, η ανισότητα στο εισόδημα των εργαζομένων στη Βρετανία έχει αυξηθεί περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Επίσης δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με έρευνα του Γραφείου Προϋπολογισμού, στην οποία προβλέπεται η απώλεια 750.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα τα επόμενα έξι χρόνια αλλά και με τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν έως το 2017.

«Οι επόμενοι 18 μήνες, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ένα από τα κεντρικά θέματα θα είναι η δημόσια τάξη, ή καλύτερα η δημόσια αναταραχή», προέβλεψε δημοσίως ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Λόρδος Στίβενς, που διατύπωσε την αίσθησή του ότι «η οικονομική κρίση θα πυροδοτήσει νέες ταραχές». Την αίσθηση του Λόρδου Στίβενς συμμερίζεται και η Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και ο αρχιεπίσκοπος του Καντερπιούρι, που σε επιστολή του προς την εφημερίδα The Guardian, προειδοποίησε για νέες ταραχές «αν δεν διασωθούν όσοι πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν».  

Αυτό ακριβώς αισθάνονται και ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι. Σύμφωνα με έρευνες κοινωνιολόγων, ο θυμός εδραιώνεται στη γαλλική κοινωνία και εξαπλώνεται από τα κατώτερα στρώματα στη μεσαία τάξη και από την επαρχία στα περιαστικά κέντρα και στα φτωχά προάστια του Παρισιού.

«Εργάτες και υπάλληλοι, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων υφίστανται την οικονομική κρίση και τον υποβιβασμό της κοινωνικής τους θέσης, σε μία εξέλιξη που ισοδυναμεί με απώλεια της συλλογικής συνείδησης», προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες και βεβαιώνουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε μία τόσο πολιτικοποιημένη χώρα όπως στη Γαλλία, το ποσοστό των «ανένταχτων» πολιτικά αγγίζει το 40%.

1εκατ. είναι ο αριθμός των Βρετανών, ηλικίας από 16 έως 24, που είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στη χώρα. Η ανεργία και η φτώχεια αποτελούν τα κύρια συστατικά της αγανάκτησης των νέων στη Βρετανία, κυρίως αφού στις άγριες ταραχές τον περασμένο Αύγουστο, το 51% όσων μετείχαν στα επεισόδια ήταν άνεργοι ενώ ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% προέρχεται από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

40% είναι το ποσοστό των Γάλλων που, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, δηλώνουν πολιτικά ανένταχτοι και αβέβαιοι για τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη αναμέτρηση. Η αυξανόμενη απάθεια των Γάλλων προς την πολιτική είναι εμφανής: Από το 2007, καταγράφεται ρεκόρ αποχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε πρόκειται για προεδρικές είτε για βουλευτικές είτε για περιφερειακές εκλογές. Οι κοινωνιολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο στο ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των Γάλλων που αισθάνονται «στο περιθώριο» της κοινωνίας.

51% είναι το ποσοστό των νέων που μετείχαν στις ταραχές του Αυγούστου που δηλώνει ότι αισθάνεται «μέρος της βρετανικής κοινωνίας», όταν στο σύνολο της κοινωνίας το ποσοστό φθάνει το 82%.

Κύμα ταραχών στην Ε.E.
Ακραία κοινωνικά φαινόμενα προβλέπουν οι Βρετανοί
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών και της σωρείας των προβλημάτων που θα προκύψουν στις χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της κατάρρευσης του ευρώ ζήτησε η βρετανική κυβέρνηση από τις πρεσβείες της πριν από δύο εβδομάδες.

Οι εντολές προς τις πρεσβείες και τα προξενεία της Βρετανίας στην Ευρωζώνη αφορούν την προετοιμασία τους για ακραία σενάρια, όπως διευρυμένη κοινωνική αναταραχή και εξεγέρσεις και τη δυνατότητά τους να συνδράμουν τους εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς που διαμένουν στις χώρες αυτές και που, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ και του χρηματο-οικονομικού συστήματος γενικότερα, δεν θα έχουν πρόσβαση σε τράπεζες και σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.«Η Βρετανία προετοιμάζεται στη βάση ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον θέμα χρόνου», εξήγησε υφυπουργός της κυβέρνησης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: