KINA: Σύγχρονοι σκλάβοι σε κομμουνιστικό "παράδεισο"
(Photo: Ο Λιου Σιαοπινγκ που εχει νοητική καθυστέρηση απελευθερωνεται απ το εργοστάσιο οπου δούλευε σε απάνθρωπες συνθηκες)
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ
Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων: η κινεζική αστυνομία απελευθέρωσε την περασμένη Κυριακή 30 ανθρώπους με σωματικές και πνευματικές αναπηρίες που εργάζονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε παράνομους φούρνους κατασκευής τούβλων, στην επαρχία Χενάν, μια από τις φτωχότερες της χώρας.
Οι εργάτες κακοποιούνταν καθημερινά και ορισμένοι δούλευαν για επτά ολόκληρα χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Ανάμεσά τους ήταν τυφλοί και κωφάλαλοι. Αλλοι δεν μπορούσαν καν να αρθρώσουν μια ολόκληρη φράση.
«Δεν συμπεριφέρονταν ως φυσιολογικοί άνθρωποι», δήλωσε ο τοπικός υποδιευθυντής προπαγάνδας.
Από την είδηση αυτή μπορούμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.
Πρώτον, η δουλεία εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον 21ο αιώνα σε πολλές χώρες. Ανθρωποι πουλιούνται εξίσου άνετα με τα προϊόντα. Οι συγκεκριμένοι, μάλιστα, ήταν φτηνοί, προφανώς επειδή είναι ανάπηροι: η τιμή τους κυμαινόταν από 300 ως 500 γιουάν, δηλαδή 33 με 55 ευρώ.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα στην Κίνα δεν αλλάζουν και πολύ με τα χρόνια. Το 2007 είχε αποκαλυφθεί ένα άλλο σκάνδαλο δουλείας, αυτή τη φορά στην επαρχία Σανσί, πάλι με αναπήρους που είχαν απαχθεί από σιδηροδρομικούς σταθμούς της Χενάν και είχαν πουληθεί για 500 γιουάν. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν συγγενείς των αγνοουμένων ξεκίνησαν μια εκστρατεία στο Ιντερνετ. Προκλήθηκε σάλος, διατάχθηκαν έρευνες, και διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες άνθρωποι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν παράνομα σε φούρνους κατασκευής τούβλων, ανθρακωρυχεία και χυτήρια. Ολοι, φυσικά, απελευθερώθηκαν. Αλλά δεν γύρισαν όλοι στα σπίτια τους. Ενα 14χρονο αγόρι ξαναπουλήθηκε σε ένα άλλο τουβλάδικο από τους ίδιους αξιωματούχους που είχαν επιφορτιστεί να το προστατεύουν!
Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά στο κατόρθωμα του Ζενγκ Λινγκουάν, μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής του κινεζικού Κοινοβουλίου, και της συζύγου του Λι Σουτσιόνγκ, που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την κατηγορία ότι είχαν πουλήσει 130 διανοητικά ανάπηρους εργάτες...
Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο συμπέρασμα, που αντίθετα με τα προηγούμενα δεν είναι μαύρο: η δημοσιογραφία, η έντιμη και μαχητική δημοσιογραφία, είναι ζωντανή και φέρνει αποτελέσματα, ακόμη και στην Κίνα. Το πρόσφατο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν ένας ρεπόρτερ ενός καναλιού της Τσενγκτσού, πρωτεύουσας της Χενάν, απήχθη σε σιδηροδρομικό σταθμό όπου παρίστανε για δύο ημέρες τον ανάπηρο. Πουλήθηκε για 500 γιουάν (η ταρίφα είναι σταθερή), τον εξανάγκασαν να δουλέψει για τρεις ώρες, τον κτύπησαν, του στέρησαν το νερό, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στην αστυνομία.
Στο σκάνδαλο των ανάπηρων εργατών δεν εμπλέκονται τουλάχιστον δυτικές εταιρείες, όπως συνέβη με τη Yahoo και τη Cisco που μηνύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται από τις κινεζικές αρχές για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δίωξη των διαφωνούντων. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΚΙΝΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΜΗΤΣΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου