"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ: Το αίτημα της Αρχής και το δίλημμα της Ελλάδας

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η μεγάλη "μάχη" για το Παλαιστινιακό, η οποία όμως εμπλέκει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιδιώξει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνιοι, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, δημιουργώντας τετελεσμένα στις ήδη αποτελματωμένες συνομιλίες και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις χώρες της Ε.Ε., καθώς οι 27 δύσκολα θα επιτύχουν τη διατύπωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης.

Παρά τις συνεχείς δηλώσεις, δεν είναι γνωστό ποια τακτική θα ακολουθήσουν στα Ηνωμένα Εθνη οι Παλαιστίνιοι, αν και οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε θα προσφύγουν στο ΣΑ, που όμως το βέτο των ΗΠΑ είναι δεδομένο, είτε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ που όμως δεν μπορεί να αποδώσει ιδιότητα ανεξάρτητου κράτους.

Καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή εξέφραζε την εκτίμηση ότι οι Παλαιστίνιοι, αν και γνωρίζουν ότι η υποβολή του αιτήματός τους στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει καμία τύχη, θα υποβάλουν το αίτημα θέλοντας να ασκήσουν μια μορφή πίεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη σύνθεση του Σ.Α. Εκτός των μονίμων μελών Γαλλίας και Βρετανίας, συμμετέχει επίσης η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Η προσδοκία των Παλαιστινίων είναι ότι εάν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία (καθώς η Πορτογαλία είναι μάλλον δεδομένο ότι θα στηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα) ψηφίσουν αρνητικά ή απέχουν, θα υποχρεωθούν πρακτικά να κρατήσουν θετική στάση στη Γενική Συνέλευση, εφόσον υποβληθεί ένα πιο "μετριοπαθές" σχέδιο ψηφίσματος από τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρκεί η απλή πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών, ώστε να αναγνωρισθεί το καθεστώς του "κράτους μη μέλους του ΟΗΕ" (non member state). Αυτή όμως η ιδιότητα (του non member state) πιθανόν θα αποδειχθεί αρκετή για να δώσει τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο αποκλεισμός της Γάζας και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει το ισραηλινό κράτος εις βάρος των παλαιστινιακών εδαφών.

Η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση θα βρεθούν στο δίλημμα είτε να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα είτε να ψηφίσουν αρνητικά ή αποχή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η σχέση η οποία οικοδομείται με το Ισραήλ.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν έναν ακόμη λόγο να προβληματίζονται με την υπόθεση της ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς λόγω του ψευδοκράτους δεν νομιμοποιούνται να ψηφίσουν υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης και αναγνώρισης της ανεξαρτησίας μιας κρατικής οντότητας, ενώ μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία.

Οι Παλαιστίνιοι βολιδοσκοπούν τις ξένες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό το βράδυ της Παρασκευής έφθασε στην Αθήνα ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής Νάμπελ Σάαθ, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδη για τις επόμενες κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Οπως τόνιζαν όμως διπλωματικές πηγές, όλα θα κριθούν από το "λεκτικό" του ψηφίσματος που θα υποβληθεί στη Γ.Σ. από τους Παλαιστινίους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί ένα "μετριοπαθές" ψήφισμα το οποίο θα κατορθώσει έτσι να εξασφαλίσει μια μεγάλη πλειοψηφία και να απομονώσει περισσότερο το Ισραήλ.

Στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Μ. Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και με τον εκπρόσωπο του Ισραήλ, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προσφερθεί να διευκολύνει τη διατύπωση ενός σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα καλύπτει τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν θα απομονώνει πλήρως το Ισραήλ και συγχρόνως θα δίνει την ευκαιρία για τη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ε.Ε.

Αυτή θα είναι και η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες, μια και, όπως ίσως δεν είναι γνωστό, η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, αλλά και η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στα ενεργειακά έχει έναν απαράβατο όρο: ότι οι δύο χώρες δεν θα στηρίξουν το αίτημα των Παλαιστινίων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: