"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια ω-ραί-α πε-τα-λού-δα

Γραφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι ο χρόνος - αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι διαθέτουν τη μέση νοημοσύνη και έχουν φθάσει τα πενήντα. Ο Αντώνης Σαμαράς, μολονότι έχει φθάσει τα εξήντα, δεν το γνωρίζει. (Εδώ που τα λέμε, αν το γνώριζε, θα άφηνε να περάσει η παραγωγικότερη δεκαετία της ζωής του χωρίς να κάνει τίποτε;) Εν πάση περιπτώσει, για τον λόγο αυτόν, επιτρέψτε μου να συμπυκνώσω το νόημα των όσων μας είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη ΔΕΘ, στις είκοσι λέξεις ενός SMS, που έλαβα από φίλο, καθώς παρακολουθούσα τη συνέντευξη Τύπου: «Ο Αντώνης συνεχίζει ακόμη να παίζει με τα Lego του. Εξάλλου όλοι αυτοί που βλέπω στην πρώτη σειρά είναι τούβλα...»

Συγγνώμη αν σας ξενίζει ο τίτλος του σημειώματος (Μια ω-ραί-α πε-τα-λού-δα), αλλά ήταν αδύνατο να διώξω από τη σκέψη μου αυτό το παιδικό τραγουδάκι (που θυμίζει και άνοιξη!..), καθώς παρακολουθούσα τη συνέντευξη του προέδρου...

Με τον αέρα του Χάρβαρντ
Επειδή περνάμε δύσκολες ημέρες και καταβάλλω προσπάθεια ώστε να μη μου ανεβαίνει η πίεση, αφήνω κατά μέρος τα όσα είπε για την οικονομία και εφιστώ την προσοχή σας στην εξαγγελία του προέδρου Αντώνη ότι θα κάνει την Ελλάδα «διεθνές κέντρο κλασικών σπουδών». Διερωτώμαι πόσο τρομερή αυτοπεποίθηση πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος, για να περιμένει να πάρουμε στα σοβαρά την εξαγγελία του, όταν στην ίδια συνέντευξη εκθειάζει τους Παπαμιμίκους της ΔΑΠ, που υποστηρίζουν τις καταλήψεις! Και μάλιστα, την ώρα που στα πανεπιστήμια δημιουργείται, επιτέλους, γνήσιο και ακηδεμόνευτο κίνημα φοιτητών υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων!

(Παρεμπιπτόντως, η λογική βάσει της οποίας ο Α. Σαμαράς ανέπεμψε ύμνους στη ΔΑΠ αξίζει μία όχι και τόσο σύντομη παρέκβαση: Τους έπλεξε το εγκώμιο, για τις θέσεις που είχαν στο παρελθόν -σε ζητήματα π.χ. όπως το πανεπιστημιακό άσυλο- και όχι για τις θέσεις που παίρνουν σήμερα ως προς την εφαρμογή του νόμου, τον οποίο η Ν.Δ. υπερψήφισε. Είναι η ίδια ακριβώς λογική με την οποία απάντησε στο ερώτημα, αν το 22% των δημοσκοπήσεων είναι κάπως μικρό ώστε να δικαιολογεί το αίτημα για εκλογές. Συγκεκριμένα, είπε ότι τότε που η Ν. Δ. ήταν δεύτερη στις μετρήσεις, του έλεγαν γιατί δεν είναι πρώτη, συνεπώς παρέκαμψε την ερώτηση ως περίπου κακοπροαίρετη. Δεν σας θυμίζουν όλα αυτά το παιδάκι που έμεινε μετεξεταστέο λ.χ. στα Μαθηματικά, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να περάσει την τάξη επειδή πήρε καλό βαθμό στα Θρησκευτικά;)

Για να επανέλθω στο θέμα μου, ο συνδυασμός της κολακείας προς φοιτητοπατέρες με το όραμα της Ελλάδος ως διεθνούς κέντρου κλασικών σπουδών νομίζω ότι μας επιβάλλει να προσπαθήσουμε να σκεφθούμε το απερινόητο: Αυτός ο άνθρωπος έχει σπουδάσει, πράγματι, στο Χάρβαρντ ή μήπως απλώς πέρασε μια βόλτα από το ΤΕΙ του Αιγάλεω;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο Χάρβαρντ φοιτούν γόνοι πλουσιωτάτων οικογενειών, έστω κι αν το μυαλό τους έχει μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. ( ο μπαμπάς έχει για μένα...)
Για να σώζει τα προσχήματα και για να μην κάνουν οι καθηγητές χαρακίρι, έχουν θεσπίσει τις υποτροφίες για τους εξαίρετους των σπουδαστών.
Θέλετε να θέσω το ερώτημα
"Σε ποιαν από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκε ο κ.Σαμαράς;"