ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οκτώ χρόνια στο συρτάρι υπόθεση καταλογισμού εναντίον ΣΥΓΓΕΝΩΝ υπαλληλων του Ελεγκτικου Συνεδρίου
Του Τασου Τελλογλου
Προεκλογικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διακήρυττε σε όλους του τόνους ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορούσε να γίνει «η καρδιά» των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, περνώντας από το κόσκινο του ελέγχου όλες τις δαπάνες του κράτους.
Μάλλον αγνοούσε τη μήνυση α/2003/1382 που εισήχθη για έρευνα (χρεώθηκε σε ανακριτή στις 18/3/2003 και εστάλη στο Συμβούλιο Εφετών με παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για 7 κακουργήματα στις 20/9/2011, δηλαδή 8,5 χρόνια αργότερα!). Την ίδια ώρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, έπειτα από 8 χρόνια και τρεις συνεδριάσεις της Oλομέλειάς του και αντίστοιχους ελέγχους, δεν έχει διεκδικήσει ακόμα χρήματα που η Εισαγγελία Αθηνών θεωρεί ότι υπεξαιρέθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο.
Η υπόθεση αφορά τις αμοιβές των εκπαιδευτών του ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), που η καταβολή τους είχε εγκριθεί από παρέδρους του συμβουλίου, ενώ τα σχετικά δικαιολογητικά είτε έδειχναν ότι δεν επαρκούσαν τα προσόντα τους για τη θέση είτε ότι δίδασκαν σε δύο απομακρυσμένα μεταξύ τους κέντρα εκπαίδευσης ταυτόχρονα είτε ότι δίδασκαν ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό στο διάστημα 1999-2001.
Το ερώτημα που ετέθη στην πρώτη Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ασχολήθηκε με το θέμα το 2005 ήταν αν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν χρήματα του Δημοσίου που είχαν δοθεί και η καταβολή τους είχε εγκριθεί ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Η απάντηση ήταν θετική, αφού στο μεταξύ η δικαστική έρευνα και η επιμονή ενός υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) οδήγησαν σε συμπληρωματική δίωξη, για την ίδια υπόθεση το 2009, για απάτη από κοινού.
Το 2010 και ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο επί 5 χρόνια δεν είχε κάνει τίποτα, μετά την παρέμβαση του τότε υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Πανάρετου και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, το θέμα ετέθη εκ νέου στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενα μέρος των δικαστών πρότεινε να τιμωρηθεί ο υπάλληλος του ΓΛΚ που εγγράφως είχε εκφράσει την άποψη ότι οι ανώτατοι δικαστές κάλυπταν μέλη του συνεδρίου που είχαν εγκρίνει τις δαπάνες επειδή από τον ΟΕΕΚ είχαν αποζημιωθεί συνάδελφοί τους, ενώ ένα άλλο, το μεγαλύτερο, συμφώνησε να ζητηθούν τα χρήματα από τους εκπαιδευτές και την τότε διοίκηση του ΟΕΕΚ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Οι δικαστές ενημερώθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιος για την έγκριση των ενταλμάτων του ΟΕΕΚ, είχε «αποζημιωθεί» με 450.000 δραχμές από τον ΟΕΕΚ, ενώ 840.000 δραχμές είχε πάρει ως εκπαιδεύτρια η σύζυγός του μόνο για το έτος 1999.
Εκτοτε ο πρόεδρος του Ε.Σ. Γεώργιος Κούρτης απήλθε και ο διάδοχός του Ιω. Καραβοκύρης ανέλαβε, αλλά επί ένα χρόνο δεν διεκδικήθηκαν τα χρήματα που είχε δηλωθεί ότι θα έπρεπε να πάρει πίσω το Δημόσιο για λογαριασμό της Ε.Ε. Στο μεταξύ, οι πρωταγωνιστές του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, κυρίως οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους, επέμεναν ότι αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν διεκδικεί τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου –με την ευρύτερη έννοια, καθώς τα εντάλματα αφορούσαν κοινοτικά χρήματα– δεν υφίσταται θέμα υπεξαίρεσης. Τελικά το καλοκαίρι του 2011 το συνέδριο ξανασυνεδρίασε. Ο κ. Καραβοκύρης ανέθεσε σε ομάδα υπό δικαστή και όχι υπάλληλο (πάρεδρο) να διερευνήσει ένα ένα τα εντάλματα. Φυσικά η ομάδα δεν βιάζεται να καταλογίσει ακόμα και για εκείνα τα εντάλματα που από το 2010 είχαν χαρακτηρισθεί «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Θα μπορούσε όμως να το πράξει, διότι στην εισαγγελική πρόταση που παρουσιάζεται στο συμβούλιο την άλλη εβδομάδα δεν περιλαμβάνονται τα μέλη του Ε.Σ. που είχαν εγκρίνει τις δαπάνες και των οποίων οι συγγενείς ευεργετήθηκαν από τις χαλαρές συνήθειες της προηγούμενης δεκαετίας.
Για το ίδιο θέμα άρχισε έρευνα η υπηρεσία για την καταστολή της κοινοτικής απάτης (OLAF) πριν από περίπου ένα χρόνο. Το ποσό που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου