Πρώτο βραβείο από τη Microsoft στους «Αλανιάρηδες»
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ
Πήγαν, εντυπωσίασαν και επέστρεψαν με το πρώτο βραβείο στις αποσκευές τους. Ο λόγος για τους δύο Ελληνες φοιτητές, Γιώργο Κρακατσιώτη και Ευάγγελο Πτερνέα, που πρώτευσαν στον ετήσιο διαγωνισμό της Microsoft στη Νέα Υόρκη.
Οι δύο συμπατριώτες μας αποτελούσαν την ομάδα «Αλανιάρηδες» και είχαν ήδη κερδίσει στον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού της ίδιας εταιρείας. Φέτος, η εργασία τους πάνω στη διαλειτουργικότητα (κατηγορία Interoperability Challenge) κατατάχτηκε αρχικά στην τελική τριάδα των διαγωνιζομένων και ήταν το «εισιτήριό» τους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τη Νέα Υόρκη.
Εκεί, στο περίφημο Lincoln Center, οι δύο Ελληνες φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -ο Γιώργος είναι υποψήφιος διδάκτορας και ο Βαγγέλης μεταπτυχιακός φοιτητής- έκλεψαν την παράσταση με το Touring Machine, έναν ηλεκτρονικό ξεναγό που σε ταξιδεύει σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκθέσεις.
Ο διαγωνισμός Imagine Cup ξεκίνησε με τη συμμετοχή 350.000 ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο περίπου πριν από έναν χρόνο. Επιλέχτηκαν 100 projects, από τα οποία προέκυψε η κορυφαία 8άδα, και τελικά, τρεις μόνο διαγωνιζόμενες ομάδες ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη και παρουσίασαν τις εργασίες τους από τις 8 ώς και τις 13 Ιουλίου, στον ειδικό χώρο του Lincoln Center (όπου η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με πρόσκληση και αφορούσε κυρίως ανθρώπους από εταιρείες πληροφορικής), που είχε ετοιμάσει η διοργανώτρια εταιρεία Microsoft.
«Εμείς απλώς εξελίξαμε ένα πρόγραμμα που εκπονήσαμε σταδιακά στην ομάδα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μας Ιωνα Ανδρουτσόπουλου», λέει ο Γιώργος Καρακατσιώτης. «Στην ουσία κάναμε μια μετάβαση από το ερευνητικό στάδιο της εργασίας στο επιχειρηματικό και δημιουργήσαμε αυτόν τον εξατομικευμένο ηλεκτρονικό ξεναγό και που δεν μοιάζει με κανένα άλλο παραπλήσιο εργαλείο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή», συμπληρώνει. Ο εκ των νικητών τονίζει πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη διοργανώτρια εταιρεία για εργασίες πάνω στη συνδεσιμότητα διαφορετικών τεχνολογιών, ακόμη και διαφορετικών μεταξύ τους λογισμικών».
Το Touring Machine χρησιμοποιεί τη μηχανή φυσικής γλώσσας NaturalIOWL, που αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα του πανεπιστημίου. Οι δύο νικητές μοιράστηκαν 8.000 $ που συνόδευαν το πρώτο βραβείο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα έντονο, ιδίως τις πρώτες ημέρες των παρουσιάσεων των projects.
Οσο για το μέλλον; Ο Γιώργος έχει δεχθεί προτάσεις για διδακτορικό από πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά, όπως λέει, «θα προτιμήσω την Ελλάδα -σε κάθε περίπτωση δεν με πολυγοητεύει η Αμερική, είμαι περισσότερο προσανατολισμένος στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».
enet.gr
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου