Κυβερνήσεις ζητούν στοιχεία από την Google
Tης ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
Οι κρατικές αρχές και τα δικαστήρια φαίνεται πως δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο που αναρτάται στις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες και για την ταυτότητα των χρηστών.
Αυτό φανερώνουν και τα φρέσκα στοιχεία που ανάρτησε η Google στο www.google.com/transparencyreport σχετικά με τα επίσημα αιτήματα που δέχεται.
Ο ιστότοπος φιλοξενεί τρεις εξαμηνιαίες αναφορές, από τα μέσα του 2009 και έκτοτε. Καταγράφεται ο αριθμός των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από κάθε κράτος αλλά όχι αναλυτικά οι αιτιολογίες που προβάλλονται. Στα αιτήματα για κατέβασμα περιεχομένου περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν το (εξαγορασμένο από την Google) YouTube, αλλά τα προσωπικά δεδομένα χρηστών περιορίζονται στις υπηρεσίες της μητρικής εταιρείας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ανακοινώνεται και το ποσοστό των περιπτώσεων που η εταιρεία ικανοποιεί -ή σκοπεύει να ικανοποιήσει. Διευκρινίζεται ότι συνήθως τα αιτήματα βασίζονται σε ισχυρισμούς περί δυσφήμησης ή περί παραβίασης εθνικών νόμων που αφορούν ρητορική μίσους, πορνογραφία, πλαστοπροσωπία κ.ά. Αντανακλούν, λοιπόν, εν μέρει και την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου κάθε κράτους.
Οπως επισημαίνει, βέβαια, η εταιρεία, η στατιστική αυτή δεν είναι πλήρης και υπόκειται σε περιορισμούς. Για παράδειγμα, αν μια κρατική αρχή στείλει ένα αίτημα αλλά δεν συμπληρώσει τη σχετική φόρμα όπως πρέπει, τότε το αίτημα δεν συνυπολογίζεται. Επίσης, κάποια αιτήματα μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για το μπλοκάρισμα του ίδιου περιεχομένου ή μπορεί να αφορούν περισσότερες από μία καταγγελλόμενες παραβιάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι εκθέσεις της Google αποτελούν μάλλον ενδείξεις για τις τάσεις ελέγχου που εκδηλώνονται στον κόσμο.
Η Ελλάδα απέστειλε για πρώτη φορά «αξιοσημείωτο αριθμό αιτημάτων» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ηταν «λιγότερα από 10» (δεν διευκρινίζεται πόσα ακριβώς) και ικανοποιήθηκαν όλα ανεξαιρέτως. Αφορούσαν όλα κατέβασμα περιεχομένου και όχι προσωπικά δεδομένα χρηστών.
Στο Transparencyreport περιλαμβάνεται και καταγραφή παρεμβάσεων στην πρόσβαση στο Ιντερνετ ή έστω στις υπηρεσίες της Google. Στα σχετικά γραφήματα («Traffic») αποτυπώνονται π.χ. χαρακτηριστικά οι ακριβείς περίοδοι που κοβόταν σε κάθε χώρα η πρόσβαση κατά τη διάρκεια της «αραβικής άνοιξης».
enet.gr
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου