"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Aηνησυχητικά τα μηνύματα από την Αγκυρα σε όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ανησυχία στην Αθήνα δημιουργούν τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν από την Αγκυρα μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τη νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είχε θεωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ορόσημο για την περαιτέρω πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Εδώ και μήνες ουσιαστικά γινόταν διακριτική και ήπια διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς όλες οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί στην εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία ο κ. Ερντογάν θα ήταν έτοιμος για κινήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Είχε προηγηθεί και εντατική προετοιμασία για να είναι όλα έτοιμα, ώστε μέσα στον Ιούλιο να συνέλθει και το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, Ερντογάν και Παπανδρέου, στην Αγκυρα.

Χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, η συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου έχει μετατεθεί σιωπηρά για το φθινόπωρο, με αφορμή όχι μόνο την κρίση, αλλά και την απουσία συγκεκριμένων αποφάσεων προς ανακοίνωση που θα δικαιολογούσαν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Και η εσωτερική κατάσταση στις δύο χώρες όμως δεν βοηθά στη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς εκτός του Γ. Παπανδρέου που έχει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο θέμα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο Τ. Ερντογάν με αψυχολόγητους χειρισμούς παρ' ολίγον να προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα του εξανεμίζοντας το κεφάλαιο της μεγάλης νίκης του.

Επειτα από εβδομάδες αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση οι Κούρδοι βουλευτές συνεχίζουν να απέχουν από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, ενώ μόλις την Τετάρτη ήρθε η επίθεση των Κούρδων με θύματα 12 Τούρκους στρατιώτες, που βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα, καθώς σπρώχνει τον Τούρκο ηγέτη σε ανοικτό πόλεμο πια με το κουρδικό στοιχείο.

Αρνητικό ήταν το μήνυμα που έστειλε όμως και ο Α. Νταβούτογλου για το Κυπριακό, καθώς επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα και όχι μόνο να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει από το 2005 για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο, αλλά να καταστήσει την ΕΕ υπόλογο, γιατί θα αναλάβει την προεδρία της η Κύπρος το 2012.

Ο κ. Νταβούτογλου απείλησε την ΕΕ ότι εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε η Τουρκία θα "παγώσει" τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Είναι ακόμη ένας εκβιασμός, ανάλογος με αυτόν που είχε επιχειρηθεί να γίνει το 2004, όταν τότε το διακύβευμα ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στην οποία η Τουρκία και ορισμένοι Ευρωπαίοι ήθελαν να θέσουν ως προϋπόθεση την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν.

Οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο έχουν τη δική τους παράλληλη πορεία και όπως και στην προηγούμενη φάση τους προσεγγίζουν το σημείο που απαιτείται πλέον πολιτική απόφαση για να προχωρήσουν. Η πολιτική απόφαση όμως κάθε άλλο παρά είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να καλύψει ζητήματα που εκτείνονται πέραν της υφαλοκρηπίδας και αφορούν το εύρος των χωρικών υδάτων, την εξαίρεση περιοχών από τη ρύθμιση, τις "γκρίζες ζώνες" και άλλα "συναφή" θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν έστω και στο πλαίσιο "γενικών αρχών" σε ένα συνυποσχετικό.

Τις επόμενες ημέρες πάντως η Αθήνα θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να τεστάρει τις διαθέσεις της Αγκυρας, περιμένοντας να δει εάν τελικά ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Κατεχόμενα την Τετάρτη για να "γιορτάσει" την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Και αυτό σίγουρα δεν θα είναι μία από τις κινήσεις καλής θέλησης που ανέμενε η Αθήνα από τον Τούρκο πρωθυπουργό...

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: