Κορόνες από τον Ερντογάν για να «τρομάξει» τις Βρυξέλλες
Της Αριστοτελίας Πελώνη
Στα άκρα τραβά τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν με τις προκλητικές δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ενώ ταυτόχρονα, όπως λένε διπλωματικές πηγές, υπονομεύει την αξιοπιστία του ότι επιθυμεί «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες, αλλά και την προσδοκία της Αθήνας ότι μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα τα πράγματα θα αλλάξουν.
Οι κορόνες θράσους του τούρκου πρωθυπουργού, ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και ότι θα παγώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. αν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι το 2012, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο στην Αθήνα και στη Λευκωσία, αλλά και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Βιέννη, ωστόσο, δεν είναι παρά το επιστέγασμα ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Κι αυτό είναι ο πάγος στον οποίο έχει μπει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εδώ και μήνες, καθώς η Αγκυρα δεν κατάφερε να ανοίξει ούτε ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο και μάλιστα ούτε στην ισπανική και ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. που ήταν εχθρικά διακείμενες απέναντί της. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να ανοίξει ούτε το «τεχνικό» κεφάλαιο του ανταγωνισμού τον περασμένο Δεκέμβριο με δική της υπαιτιότητα, ενώ έχει ανοίξει μόλις 13 από τα συνολικά 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ έχουν προειδοποιήσει για το πάγωμα των σχέσεων εδώ και μήνες και, όπως λένε στην Αθήνα, οι δηλώσεις Ερντογάν απλώς αντικατοπτρίζουν τις ήδη ψυχρές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ επιχειρούν να ρίξουν όλη την ευθύνη για το ναυάγιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Κυπριακό. Επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους, λένε διπλωματικές πηγές, ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και για το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν τηρεί εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.
Αν και δεν έχουν υπάρξει κορόνες στα ελληνοτουρκικά, οι δηλώσεις δεν βοηθούν στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία διακηρύττει ότι επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες και είχε αφήσει την Αθήνα να πιστεύει ότι η πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών θα επιταχυνόταν μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή που ο τούρκος πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού κάνει επίδειξη αλαζονείας, αλλά σημειώνουν ότι επιδίδεται και σε επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση, καθώς ήδη δύο μέτωπα από τα οποία υπολόγιζε να κερδίσει πόντους δεν έχουν αποδώσει: το Κουρδικό και η πολιτική του απέναντι στον αραβικό κόσμο, όπου έχει αρχίσει να χάνει τα ερείσματά του.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προκλητικές δηλώσεις και όπως εκτιμά η Αθήνα δεν καθορίζουν οι δηλώσεις τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία είναι ότι οι απειλές της Αγκυρας περί παγώματος στις σχέσεις της με την Ε.Ε. αν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι το 2012 (όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης) δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στη Γερμανία, όπου έγινε λόγος για προσπάθεια εκβιασμού - ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Βαυαρίας ζήτησε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για έξι μήνες και το πάγωμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς την Αγκυρα - αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα από ευρωβουλευτές που τηρούν φιλοτουρκική στάση, όπως οι βρετανοί Φιλελεύθεροι.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, υπονομεύουν και τη διάθεση βελτίωσης του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, όπου τα πράγματα ήδη δεν είναι πρόσφορα, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι προτεραιότητες της Αθήνας είναι άλλες αυτή τη στιγμή. Επίσης, σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπονομεύουν την ίδια την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα υπήρχε πρόοδος μετά τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς, έχοντας επενδύσει στην εποικοδομητική διάθεση της άλλης πλευράς για συνεργασία, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αναβληθείσα επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία και η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του μήνα, δεν έχει ακόμα επαναπρογραμματιστεί. Ολα δείχνουν πως η επίσκεψη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για το Αιγαίο, όπως έδειξε και η έκθεση του International Crisis Group, το οποίο προ ημερών σε έκθεσή του, αν και προτείνει την επέκταση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κλίνει σαφώς υπέρ των τουρκικών θέσεων και προτείνει άμεση επίλυση όλων των ζητημάτων.
Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται και σε κάθε περίπτωση ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει να υπάρξει πίεση από την Αγκυρα το φθινόπωρο για επίλυση «εδώ και τώρα», σε μια προσπάθεια να εκτεθεί η Αθήνα.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου