Νέα τορπίλη κατά της Ελλάδας
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Κατέρρευσε εν τη γενέσει του το γαλλικό σχέδιο -το οποίο έχουν αποδεχθεί κατά βάση αλλά όχι σε όλες του τις λεπτομέρειες και οι Γερμανοί- για την τεχνική μετακύλιση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω της "εθελοντικής" διακράτησης από τις τράπεζες ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014 και της αντικατάστασής τους εν μέρει από ομόλογα πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Ηταν αρκετή μια ανακοίνωση προχθές ενός από τους τρεις βδελυρούς αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, του Standard & Poor's ότι αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα το θεωρήσει "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας για να γίνει αμέσως συντρίμμια η βούληση του Παρισιού και του Βερολίνου! Είπε τη γνώμη της μια αμερικανική ιδιωτική επιχείρηση και η Ευρώπη γονάτισε ακαριαία! Θλιβερό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα το γεγονός, ιδίως για όσους έχουν ακόμη αυταπάτες για το πολιτικοοικονομικό βάρος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.
Προσωπικά έχουμε ισχυρότατες ενστάσεις για το κατά πόσο αυτή η ρύθμιση ήταν επωφελής για τη χώρα, καθώς θα αύξανε ακόμη περισσότερο το ήδη αδύνατον να αποπληρωθεί δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση δευτερεύουσας σημασίας ως προς το θέμα στο οποίο αναφερόμαστε - την ισχύ υπαγόρευσης αποφάσεων επί της Ευρώπης που έχουν οι τρεις ιδιωτικοί αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι για μια ακόμη φορά γκρέμισαν την Ελλάδα στα οικονομικά Τάρταρα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Κατά παράδοξο τρόπο, η δυσάρεστη είδηση ήταν χθες σχεδόν χαμένη στον ελληνικό Τύπο, ενώ αντιθέτως ήταν το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα σε πολλές σοβαρές εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
"Η Standard & Poor's βάζει νέο εμπόδιο στον δρόμο της Ελλάδας", ανέφερε π.χ. στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των ΗΠΑ. "Νέα οπισθοχώρηση στον σχεδιασμό διάσωσης της Ελλάδας - Η Standard & Poor's αφήνει μικρό χώρο στην Ευρώπη να ελιχθεί για να αποτρέψει μια χρεοκοπία", έγραφαν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" στο κορυφαίο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους.
Κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα και στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" με ανάλογο τίτλο: "Νέο φρένο στη βοήθεια προς την Ελλάδα". Αποκαλυπτικός για την ουσία της υπόθεσης και ο υπότιτλος: "Οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί το Παρίσι και το Βερολίνο κατά της συμμετοχής των τραπεζών στο κόστος του δεύτερου πακέτου βοήθειας".
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το "ζουμί" της παρέμβασης των διαβόητων οίκων αξιολόγησης - πως θα εμποδιστεί εκβιαστικά το να πληρώσουν κάτι και οι τράπεζες για τη "διάσωση" της Ελλάδας. Οι τράπεζες που έχουν μέχρι τώρα αποκομίσει τεράστια κέρδη δανείζοντας τη χώρα μας.
Η "Ντι Βελτ" έχει μάλιστα και πρωτοσέλιδο σχόλιο για το τι επεδίωκαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας με αυτό το σχέδιο. "Ηθελαν να κάνουν να πιστέψουν οι επικριτές στη γερμανική Βουλή και η εξοργισμένη κοινή γνώμη της Ευρώπης ότι θα συμμετείχαν στο κόστος διάσωσης όχι μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Ακούγεται καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μια χίμαιρα που υπόσχεται ψευδώς δικαιοσύνη", τονιζόταν μεταξύ άλλων στο άρθρο. "Η απόφαση (σ.σ.: του οίκου αξιολόγησης) θέτει τη Γερμανία και τη Γαλλία σε μια δυνάμει καταστροφική πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", ανέλυε χθες η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".
Ο Κριστόφ Ρίγκερ, στέλεχος της γερμανικής μεγάλης τράπεζας Κομέρτσμπανκ, με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα προδιέγραφε αλαζονικά και την έκβαση της σύγκρουσης αυτής: "Είναι καθαρό ότι είναι υποχρεωμένοι να ξαναγυρίσουν στο τραπέζι σχεδιασμού. Μια πλευρά θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει. Αυτή η πλευρά προφανώς δεν θα είναι οι οίκοι αξιολόγησης, οπότε θα πρέπει να είναι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!", υπογράμμισε.
Με τη συνήθη της ωμότητα η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" συμπυκνώνει την ουσία των εξελίξεων γράφοντας: "Οι πολιτικοί της Ευρώπης μπορεί να υποχρεωθούν να συμβιβαστούν και να παράσχουν μεγαλύτερη διάσωση της Ελλάδας από τον δημόσιο τομέα"! Ολα τα βάρη δηλαδή στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων, όλα τα κέρδη στις τράπεζες!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Οι διαμορφωτές της τύχης μας
Ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης είναι ο Standard & Poor's. Ιδρύθηκε το 1860 στη Νέα Υόρκη, έχει κύκλο εργασιών 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 10.000 υπαλλήλους. Δεύτερος είναι ο Moody's . Ιδρύθηκε το 1909 και αυτός στη Νέα Υόρκη. Εχει 4.300 υπαλλήλους και τζίρο 1,8 δισ. δολάρια το 2010. Τρίτος, νεότερος και μικρότερος είναι ο Fitch. Ιδρύθηκε το 1913 στη Νέα Υόρκη, όπως και οι δύο προηγούμενοι. Εχει αισθητά λιγότερους υπαλλήλους, περίπου 2.000, και κύκλο εργασιών "μόλις" 0,66 δισ. δολάρια (2010).
Οι οίκοι Standard & Poor's και Moody's έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC+ που αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη στον κόσμο! Ο οίκος Fitch την έχει ένα σκαλοπάτι παραπάνω (B+).
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΕΛΑΣΤΙΚ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου