"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ελευθερία έκφρασης στο Ιντερντετ

Herald Tribune

Εκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στο Ιντερνετ απειλείται από πολλές κυβερνήσεις, ακόμα και δημοκρατικές.

Η μεγάλη ανησυχία αφορά τα καταπιεστικά καθεστώτα, όπως της Κίνας, όπου φυλακίζουν μπλόγκερ, μπλοκάρουν ιστοσελίδες και βάζουν φίλτρα σε αναζητήσεις με τη λέξη δημοκρατία. Η έκθεση προειδοποιεί και για τις υπερβολικού ζήλου προσπάθειες δημοκρατικών χωρών να ελέγξουν ή να λογοκρίνουν τις on line επικοινωνίες. Ο περιορισμός της παιδικής πορνογραφίας και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι νόμιμος. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία του λόγου, ακόμα και διά της ανωνυμίας, αν απαιτείται...

Ο ΟΗΕ πρότεινε συγκεκριμένες οδηγίες για την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης.Η λογοκρισία πρέπει να είναι διάφανη και να εφαρμόζεται μόνο από δικαστήρια. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αναθέτουν σε ιδιωτικούς φορείς, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών, τη λογοκρισία περιεχομένου ούτε να τους καθιστά υπεύθυνους για τη χρήση που κάνουν οι πελάτες. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την παρεμπόδιση της έκφρασης, εκτός αν πρόκειται για αποτροπή επικείμενης απειλής. 

Με λίγες εξαιρέσεις, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υιοθετούν καταχωρίσεις στο Ιντερνετ που απαιτούν την αποκάλυψη ταυτότητας. Και η δυσφήμηση, που τόσο συχνά χρησιμοποιείται ως νόμιμο εργαλείο για την καταπίεση του πολιτικού λόγου, πρέπει να αποποινικοποιηθεί. Τελικά, κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από το Ιντερνετ. Είναι θεμελιώδες εργαλείο για την ενίσχυση του ελεύθερου λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: