ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Θαύμα κατά της φτώχειας στη χώρα των αθλίων
Προσέξτε αυτό το άρθρο και θα καταλάβετε οτι ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι ακατόρθωτο αν μια χώρα δεν την κυβερνούν ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΠΕΛΛΗ
Οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή κοινωνική πολιτική και γενική ικανοποίηση στις αγορές:Το τριπλό θαύμα της Βραζιλίας, το «ανθρώπινο θαύμα» διά χειρός Λουίς Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει αποδέκτες τους εκατομμύρια Βραζιλιάνους που βγήκαν από τη φτώχεια για να ενταχθούν στη μεσαία τάξη και να μπορέσουν, επιτέλους, να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει. Εχει επίσης αποδέκτες πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο που, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, αναζητούν παραδείγματα προς μίμηση με στόχο την εφαρμογή τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από το Ιδρυμα Γκετούλιο Βάργκας επιβεβαίωσε θριαμβευτικά όσους πίστεψαν ότι η κοινωνική πολιτική του πρώτου «εργάτη» στο πηδάλιο της Βραζιλίας θα αποφέρει καρπούς και θα εξαλείψει μακροπρόθεσμα τη φτώχεια από τη χώρα: Την οκταετία 2003 2011, 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξέφυγαν από τα δεσμά της φτώχειας και εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη, η οποία, μόνον το 2010 και το πρώτο εξάμηνο του 2011, περιέλαβε επιπλέον δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Η πολιτική του Λούλα φέρνει αποτέλεσμα πριν καν συμπληρωθεί μία δεκαετία από την ανάρρησή του στην εξουσία.
Οταν ο Λούλα ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας το 2002, ήταν έντονοι οι φόβοι των οικονομικών κύκλων στη χώρα: Ενας ακραίος αριστερός, με λαϊκιστική πολιτική, ήταν απειλή στη μακροοικονομική σταθερότητα. Ο Λούλα τους διέψευσε γρήγορα. Και ευχάριστα. Η πολιτική που ακολούθησε ευνόησε -κατά γενική ομολογία- σχεδόν το σύνολο του λαού της χώρας, με αποτέλεσμα στην επόμενη αναμέτρηση, το 2006, ο Λούλα να επανεκλεγεί πανηγυρικά, με το 60,83% των ψήφων. Πολλοί έσπευσαν τότε να αποδώσουν τη νίκη του στις «πελατειακές σχέσεις» που έκτισε μέσω του Προγράμματος Οικογενειακού Επιδόματος, του κέντρου, δηλαδή, της κοινωνικής πολιτικής του. Ισως πράγματι να υπήρχαν κάποιες πελατειακές σχέσεις, σίγουρα όμως δεν κάλυπταν το 61% των Βραζιλιάνων.
Το «θαύμα», συνεπώς, έγκειται στο γεγονός ότι η μάχη του Λούλα κατά της φτώχειας, αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη στη χώρα. Και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια: Χρειάστηκε απλώς μία ουσιαστική αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης επιδομάτων, ώστε να σταματήσει η «χρηματοδότηση» και να υιοθετηθεί ένα «σύστημα ανταμοιβής». Η Βραζιλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε τα ανταποδοτικά επιδόματα, τη χορήγηση δηλαδή οικονομικής βοήθειας σε όσους πληρούν προϋποθέσεις που συμβάλλουν ταυτόχρονα τόσο στην εξάλειψη της φτώχειας όσο και στη διεύρυνση, βελτίωση του εργατικού δυναμικού.
Ετσι, όταν το 2004 εξαγγέλθηκε το Πρόγραμμα Οικογενειακού Επιδόματος, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, παρουσιάστηκε όχι ως απλώς ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας αλλά ως ένα ουσιαστικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας. Και αποδείχθηκε ακριβώς αυτό.
Μέχρι το 2009, είχαν ανασυρθεί από τη φτώχεια 21 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και είχαν δημιουργηθεί 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, το χρηματιστήριο εξαπλασίασε την αξία του, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς διπλάσιους από την προηγούμενη οκταετία και ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά ένα τρίτο. Το εισόδημα των πολύ φτωχών αυξήθηκε κατά 68% και των πολύ πλουσίων κατά 10%.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, το 2010, ο Λούλα, έχοντας εξαντλήσει τις δύο θητείες που προβλέπει το σύνταγμα, αποχώρησε από την προεδρία με τη δημοτικότητά του στα ύψη και το μοναδικό προνόμιο να αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό στη χώρα για το 85% των ψηφοφόρων.
Και δεν είναι επίσης τυχαία διάδοχος του Λούλα και πνευματικό του παιδί, η Ντίλμα Ρουσέφ, δήλωσε, την επαύριον της νίκης της, ότι στόχος της πλέον είναι η πλήρης εξάλειψη της φτώχειας στη Βραζιλία. Και πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 2 Ιουνίου, η Ρουσέφ εξήγγειλε το δικό της πρόγραμμα: «Βραζιλία Χωρίς Μιζέρια».
«Δεν είναι στατιστικές, είναι ανθρώπινες ζωές, είναι τα όνειρα και οι εμπειρίες», δήλωσε, ανακοινώνοντας επιδόματα για εκπαιδευτικά και επαγγελματικά σεμινάρια, οικονομική βοήθεια για την έναρξη μικρών επιχειρήσεων και ειδικά μέτρα για την τιμολόγηση των τροφίμων που παράγονται από τους «μικρούς καλλιεργητές». Στόχος της, βεβαίωσε, είναι η εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας έως το 2014, η έξοδος δηλαδή από τη μιζέρια των περίπου 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνεχίζουν να ζουν με εισόδημα μικρότερο των 44 δολαρίων τον μήνα. Αν θέλει, μπορεί?
Τα πρόσωπα-κλειδιά για την κυβέρνηση
ΔIKAIOYXOI
1η κατηγορία: Oικογένειες στην απόλυτη φτώχεια, που ζουν με λιγότερο από 50 ρεάλ* το μήνα.
2η κατηγορία: Oικογένειες που ζουν με 100 ρεάλ το μήνα, με γυναίκα που περιμένει παιδί ή με παιδιά ηλικίας από 0 - 15.
EΠIΔOMATA
1η κατηγορία: Bασικό επίδομα και επιπλέον κυμαινόμενο επίδομα: 15 ρεάλ ανά παιδί ηλικίας από 0 - 6 και από 12 έως 15. Eύρος επιδόματος: 65-90 ρεάλ το μήνα.
2η κατηγορία: Δικαιούται το κυμαινόμενο επίδομα, βάσει των παραπάνω κριτηρίων. Eύρος επιδόματος 15-45 ρεάλ το μήνα
ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ
Φοίτηση στο σχολείο και κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων για παιδιά ηλικίας 6-15 ετών.
Eμβολιασμοί όλων των παιδιών ηλικίας 0-6 ετών.
Tακτικές προγεννητικές επισκέψεις για τις εγκύους στην οικογένεια.
Oλα τα μέλη πρέπει να τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
ΠAPAKOΛOYΘHΣH
H τήρηση των προϋποθέσεων από πλευράς δικαιούχων παρακολουθείται από το υπουργείο Kοινωνικής Aνάπτυξης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
3ος ΚΟΣΜΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΒΡΑΖΙΛΙΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΦΤΩΧΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου