Καταδίκη της Ολλανδίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
Εφετείο της Ολλανδίας καταδίκασε χθες το ολλανδικό κράτος ως υπεύθυνο για τους θανάτους τριών μουσουλμάνων μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995. Το Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, απόφαση που είναι πιθανόν να ανοίξει στο μέλλον το δρόμο και για άλλες προσφυγές σε βάρος της Ολλανδίας.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, «Το δικαστήριο έκρινε ότι το ολλανδικό κράτος είναι υπεύθυνο για τους θανάτους των ανδρών αυτών διότι το Dutchbat (το ολλανδικό τάγμα των κυανόκρανων του ΟΗΕ) δεν θα έπρεπε να τους έχει παραδώσει».
Την προσφυγή σε βάρος του ολλανδικού κράτους κατέθεσαν σε δικαστήριο της Χάγης ο Χασάν Νουχάνοβιτς, διερμηνέας που έχασε τον πατέρα και τον αδελφό του στη σφαγή, καθώς και συγγενείς του Ρίζο Μουστάφιτς, ηλεκτρολόγου που επίσης δολοφονήθηκε στη Σρεμπρένιτσα.
Το ολλανδικό τάγμα των κυανόκρανων του ΟΗΕ προστάτευε τους μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα και υπερφαλαγγίστηκε από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων που στη συνέχεια, υπό την ηγεσία του Ράτκο Μλάντιτς προχώρησαν στη σφαγή περίπου οκτώ χιλιάδων Βόσνιων μουσουλμάνων – ανδρών και αγοριών.
Η σφαγή του Ιουλίου του 1995 έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» και θεωρείται μία από τις πλέον άγριες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά της, η ολλανδική κυβέρνηση, που σε βάρος της έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές για το συγκεκριμένο θέμα στο παρελθόν, υποστηρίζει σθεναρά πως οι δυνάμεις της εγκαταλείφθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού δεν τους παρείχαν αεροπορική υποστήριξη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Εφετείου ανέτρεψε την πρωτόδικη, βάσει της οποίας η Ολλανδία δεν έφερε ευθύνη, υπό το σκεπτικό ότι οι στρατιώτες υπηρετούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κράτος-μέλος μίας ευρύτερης συμμαχίας καταδικάζεται για αμέλεια ή αποτυχία σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής συγκυρίας και του μεγέθους της σφαγής, η Ολλανδία κατά το παρελθόν έχει αποδεχθεί μέρος της ευθύνης για το ρόλο των δυνάμεών της στη Σρεμπρένιτσα. Το 2002, ο τότε Πρωθυπουργός Βιμ Κοκ είχε παραιτηθεί – μαζί και σύσσωμη η κυβέρνηση – όταν πόρισμα έρευνας ανεξάρτητης αρχής έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας να αποτρέψουν το μακελειό στην βοσνιακή πόλη.
EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ,
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ,
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου