"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καλεί ανέργους γιατρούς και μηχανικούς από τον Νότο

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Εκστρατεία προσέλκυσης ανέργων από τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης έχει ξεκινήσει η Γερμανία για να καλύψει δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Εναν μήνα μετά την ψήφιση νόμου που διευκολύνει την είσοδο και την εγκατάσταση ξένου δυναμικού στη χώρα καθώς και την απασχόληση ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας ψάχνει γιατρούς, μηχανολόγους, ειδικούς στην πληροφορική και νοσηλευτικό προσωπικό από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Καθώς η Γερμανία, με την αναπτυσσόμενη οικονομία και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη περίπου 36.000 μηχανικών και πάνω από 5.000 ιατρών, το Κέντρο Προώθησης Εργατικού Δυναμικού από το Εξωτερικό της Υπηρεσίας απευθύνεται σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Μπεάτε Ράαμπε, το ενδιαφέρον για γιατρούς εστιάζεται στην Ελλάδα, όπου οι νέοι που θέλουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα χρειάζονται πολύ περισσότερα χρόνια για να πάρουν ειδικότητα στην πατρίδα τους απ' ό,τι αν σπούδαζαν στη Γερμανία.

Από την Ισπανία, η οποία έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Υπηρεσία ζητεί κυρίως μηχανολόγους. "Χιλιάδες μηχανικοί και ειδικοί στους υπολογιστές είναι άνεργοι", δήλωσε η Ραάμπε, ενώ η διευθύντρια του Κέντρου, Μόνικα Φαρνάγκεν, ανέφερε στη "Welt" ότι 17.000 Ισπανοί εργαζόμενοι υψηλών προσόντων έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη γερμανική αγορά εργασίας. Σε ό,τι αφορά στην Πορτογαλία, η Γερμανία ζητεί νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις της.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, θα μπορούσαν να απορροφηθούν στη γερμανική αγορά εργασίας περίπου 800.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι έως το 2025, ωστόσο, παρά τη "χαλάρωση" των νόμων για τους ξένους εργαζομένους, σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι η γερμανική γλώσσα.

Πέρυσι το κέντρο οικονομικών ερευνών IW υπολόγισε το κόστος για τη γερμανική οικονομία από τη μη πλήρωση θέσεων εργασίας στα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Εκτίμησε επίσης ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ελλείψεις μόνο σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό θα φθάσουν τις 200.000 το 2020 και τον περασμένο μήνα η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, έκανε λόγο για συνολικά "ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας"

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: