"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επίδειξη θράσους Ερντογάν από τα κατεχόμενα

Ρεπορταζ: Γιώργος Τσαλακός, Αριστοτελία Πελώνη

Επίδειξη θράσους κάνει η Αγκυρα απειλώντας διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τα κατεχόμενα, όπου βρίσκεται για τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. (το δεύτερο εξάμηνο του 2012), γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη.

Οι σκληρές δηλώσεις με τις οποίες επένδυσε την επίσκεψή του ο Ερντογαν δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα σε εντατική φάση.

«ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ». Το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός προς τους Ελληνοκυπρίους είναι να μην περιμένουν «παραχωρήσεις» από την τουρκική πλευρά όπως αυτές που περιείχε το σχέδιο Ανάν.  
«Δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες που υπήρχαν επί εποχής του σχεδίου Ανάν», δήλωσε 

ο Ταγίπ Ερντογάν και γι' αυτό όπως είπε:
- ΔΕΝ πρόκειται να αποχωρήσουν τουρκικά στρατεύματα
- ΔΕΝ πρόκειται να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στους ελληνοκύπριους κατοίκους της
- ΔΕΝ πρόκειται να επιστραφεί στους ελληνοκυπριους η Μόρφου
- ΔΕΝ πρόκειται να δεχθεί η τουρκική πλευρά οποιαδήποτε συζήτηση για το Ριζοκάρπασο

Ο τούρκος πρωθυπουργός επιστέγασε τις προκλητικές δηλώσεις του αναγγέλλοντας ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά το οποίο η Κύπρος θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το δεύτερο μισό του 2012) η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.  

«Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. Εμείς απλώς θα παρακολουθούμε από την Αγκυρα τη διαδικασία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν τίθεται θέμα να συνομιλήσουμε με τους Ελληνοκυπρίους. Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ». Την οργή του κ. Ερντογάν εισέπραξε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία - όπως είπε - επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος αλλά η Αγκυρα δεν την αναγνωρίζει ως συνομιλητή στο Κυπριακό παρά μόνο τα Ηνωμένα Εθνη.

«ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ». Δεν είναι μόνο η ουσία των αδιάλλακτων θέσεων αλλά και ο τόνος των δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος απέκλεισε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. «Θα περιμένουν πολύ στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη (τον Οκτώβριο) να ανοίξει τον δρόμο. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναγνώριση» των κατεχομένων τονίζοντας ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις», μεταξύ των οποίων και διακοπή των διαπραγματεύσεων. Απάντησε μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. «Οι στρατιώτες μας έχουν πέσει νεκροί και έχουν τραυματιστεί στην Κύπρο», είπε και τόνισε: «Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Οχι, δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Για το θέμα του ανοίγματος λιμανιών ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του «εμπάργκο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε εμπρηστικές και καταδικαστέες τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. «Αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα για παραμικρή πρόοδο», είπε και επισήμανε ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη δυσανασχετούν με τις δηλώσεις Ερντογάν. Στη χθεσινή συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών όπως είχε αποφασιστεί στην τριμερή συνάντηση της Γενεύης. Οι συναντήσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και θα είναι ολοήμερες. Θα υπάρξει διακοπή στις συνομιλίες από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου, καθώς και τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για «επίδειξη θράσους» και επικοινωνιακά παιχνίδια από την Αγκυρα, η οποία ξαναχτύπησε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τούρκος ΥΠΕΞ ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε τις Βρυξέλλες πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό εντός του 2012, η Αγκυρα θα γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε. Οι σχετικές δηλώσεις είχαν προκαλέσει την αντίδραση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Για το θέμα υπήρξαν σχετικές διαμαρτυρίες και εισηγήσεις από την ελληνική πλευρά, κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Σ. Φούλε στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Λαμπρινίδης, όπου κατέστη σαφές ότι η Αγκυρα δεν είναι σε θέση να εκβιάζει.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: