"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αυστριακό OXI στην Τουρκική ένταξη στην Ε.Ε.

Με την αβροφροσύνη του αμφιτρύωνα, αλλά χωρίς να αφήνει περιθώρια σε ευσεβείς πόθους, η αυστριακή ηγεσία επανέλαβε προς τον ευρισκόμενο στη Βιέννη πρόεδρο Γκιουλ ότι συνεχίζει να προτιμά τη λύση της προνομιακής εταιρικής σχέσης αντί της πλήρους ένταξης στην Ε. Ε. για την Τουρκία.

Λίγο πριν αρχίσει την επίσημη επίσκεψη του στην Αυστρία, ο κ. Γκιουλ μετήλθε όλα τα συνήθη τουρκικά μέσα, προκειμένου να αποσπάσει κάποια ευμενή δήλωση από την αυστριακή πλευρά. «Ο τουρκικός λαός ίσως να πει “όχι” στην τουρκική υποψηφιότητα, όπως έκανε και ο νορβηγικός λαός», απείλησε εμμέσως ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του προς την αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει βάρος, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ε. Ε., με την ένταξή της το κέικ θα μεγαλώσει, δεν θα μικρύνει, η Αυστρία και οι εταίροι της πρέπει να σκέφτονται με βάση τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Αραγε, οι αυστριακές εταιρείες που βρίσκονται στην Τουρκία θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη, εάν δεν συνεργαστούν με τη χώρα φιλοξενίας τους;», αναρωτήθηκε με νόημα. 

Ολα αυτά δεν φαίνεται να έκαμψαν τις αντιρρήσεις της αυστριακής ηγεσίας. Ο σοσιαλιστής καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επέμεινε στα περί προνομιακής σχέσης, χρησιμοποιώντας «διατύπωση Μέρκελ». «Για την Αυστρία -η τουρκική ενταξιακή προσπάθεια- αποτελεί διαδικασία χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης. Εστω και αν η κατάληξη είναι θετική, εμείς θα προσφύγουμε στην ετυμηγορία του λαού», είπε ο κ. Φάιμαν. «Βλέποντας και κάνοντας, αυτή είναι η άποψή μας. Θα είμαστε εποικοδομητικοί, αλλά θα παραμείνουμε πιστοί στη βασική θέση μας, που κλίνει προς την ειδική εταιρική σχέση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπιντελέγκερ. 

«Δύσκολες για όλους», χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ο Αυστριακός πρόεδρος Χίαντε Φίσερ, ζήτησε αυτές να διεξαχθούν με καλή πίστη, είπε όμως και αυτός ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο και ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η ελευθερία του Τύπου και άλλες μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόζονται ελλιπώς, ήταν θέματα που απασχόλησαν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης παραμονές της άφιξης του κ. Γκιουλ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Μα καλά δεν τους μίλησαν για τα καρντάσια οι δικοί μας  Ραγιάδες ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: