ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Θέλει να εισβάλει στα σαλόνια από το «παράθυρο» της Eurovision
Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Το Αζερμπαϊτζάν, η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή του Καυκάσου, παραμένει... εξωτικό για τον έξω κόσμο. Επενδύοντας όμως γύρω στα 2 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στον φετινό 56o ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση και να βρεθεί στο επίκεντρο -τουλάχιστον για τον Μάιο του 2012- της διεθνούς σκηνής.
Φιλοδοξία της πολιτικής ηγεσίας είναι να εντυπωσιάσει τη Δύση με την πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, εξαιτίας του πλούσιων κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, να μετριάσει τις συχνές επικρίσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά να καταφέρει τόσο τη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision, EBU, όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην «τρέξουν τρομαγμένοι»...
Το Μπακού, η πρωτεύουσα της χώρας, θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό και ήδη οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης δηλώνουν πανέτοιμοι, ενώ το «παρών» θα δώσουν και 6 πολυτελέστατα ξενοδοχεία που θα ολοκληρωθούν εντός του 2011. Η πολυτέλεια, εξάλλου, στα όρια του κιτς, είναι και το σήμα κατατεθέν του Μπακού. Στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη γέννηση του πρώην προέδρου, Χαϊντάρ Αλίεφ (πέθανε το 2003), οι δημοτικές Αρχές τοποθέτησαν 1 εκατ. λουλούδια σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ κατασκευάστηκε κι ένα μωσαϊκό με το πρόσωπο του Αλίεφ από κόκκινα, άσπρα και κίτρινα χρυσάνθεμα.
Επίσης, έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα ακριβών οίκων μόδας, ενώ οι γυάλινοι πύργοι κατακλύζουν την πόλη και την κάνουν να μοιάζει με το Ντουμπάι.
Ετοιμαζει μποϊκοτάζ
Στην κόντρα η Αρμενία
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης του Αζερμπαϊτζάν, Ισμαήλ Ομάροφ, η Αρμενία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Μπακού. Αιτία για αυτό το μποϊκοτάζ (αν τελικά γίνει) είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η de facto αυτόνομη δημοκρατία στον Νότιο Καύκασο, η οποία έγινε πηγή μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών με 30.000 νεκρούς και ένα εκατ. πρόσφυγες.
Στη διαμάχη ενεπλάκη και η Τουρκία, που διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Αρμενία το 1993, κλείνοντας και τα σύνορά της, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Πριν από έναν μήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία θα επιλυθεί όταν βρεθεί λύση στη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΗΠΑ και ΕΕ... σφυρίζουν αδιάφορα
Η εικόνα του πλούτου αλλάζει άρδην έξω από το Μπακού, καθώς οι αγροτικές περιοχές, της χώρας των 9 εκατ. κατοίκων, είναι πολύ φτωχικές. Το 11% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και το ποσοστό αυτό φτάνει το 40% στον αγροτικό πληθυσμό. Τα τεράστια κέρδη από το αέριο και το πετρέλαιο βρίσκονται στα χέρια των εκλεκτών της κυβέρνησης, που συχνά κατηγορείται από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εξάλλου, η ηγεσία παραδόθηκε από τον πατέρα Αλίεφ στον γιο, Ιλχάμ, ο οποίος πολύ γρήγορα διέψευσε τις όποιες προσδοκίες για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας του. ΗΠΑ και ΕΕ συνήθως «ποιούν την νήσσαν» σε ό,τι αφορά στις πρακτικές του Μπακού και αυτό γιατί εξαρτώνται από τον ενεργειακό του πλούτο. Υπολογίζεται πως η χώρα έχει αποθέματα 1 δισ. βαρελιών πετρελαίου και 1,3 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Εκατομμύρια βαρέλια αζέρικου πετρελαίου και αερίου διοχετεύονται κάθε χρόνο στη Δύση από τον αγωγό που ξεκινάει από το Μπακού και καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν. Η Ευρώπη έχει επενδύσει εκατομμύρια στην κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, που θα διοχετεύει αέριο στην ηπειρωτική Ευρώπη, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές. Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, το Αζερμπαϊτζάν πήρε από την ΕΕ 92 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-10 ως βοήθεια, συν 122,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει την περίοδο 2011-13. Η ΕΕ δηλώνει πως πρωταρχικός στόχος της βοήθειας που δίνει είναι «η δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας».
Στην πραγματικότητα, ο Ιλχάμ Αλίεφ κυβερνάει απολυταρχικά, κλείνοντας εφημερίδες που γράφουν εναντίον της κυβέρνησής του και φυλακίζει τους δημοσιογράφους όπως και πολλούς αντιφρονούντες. Εξάλλου, πάταξε με ιδιαίτερη βιαιότητα τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις αρχές της άνοιξης στην πρωτεύουσα. Επίσης, στη χώρα, αν και δεν απαγορεύεται επισήμως η ομοφυλοφιλία, είναι συχνό φαινόμενο η αστυνομία να συλλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους και να τους αφήνει στη συνέχεια, αφού πρώτα καταβάλλουν πρόστιμο το οποίο συνήθως καταλήγει στις τσέπες των αστυνομικών. Αυτή η ομοφοβία ίσως προκαλέσει πρόβλημα τις ημέρες της Eurovision, που ως γνωστόν προσελκύει πολλούς ομοφυλόφιλους.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΟΣ,
EUROVISION
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου