"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η Ρωσία παίρνει μέτρα και απαντά στην αντιπυραυλική ασπίδα της Δύσης

Σε νέα αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία οδηγεί η ανησυχία της Μόσχας ότι η υλοποίηση του αμερικανονατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και ανατρέπει την πυρηνική ισορροπία μεταξύ τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Δ. Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την αντιπυραυλική άμυνα θα οδηγηθούμε σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η Ρωσία θα υποχρεωθεί να απαντήσει με συγκεκριμένα μέτρα. Ενα από αυτά θα είναι η απόσυρση της Ρωσίας από τη νέα συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων START που μόλις πριν από έναν χρόνο τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο επικεφαλής επιχειρήσεων του ρωσικού επιτελείου, αντιστράτηγος Ανδρέι Τρετιάκ, παρουσίασε την Παρασκευή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία όταν αναπτυχθεί πλήρως το αμερικανονατοϊκό αντιπυραυλικό πρόγραμμα με περισσότερους από 300 πυραύλους αναχαίτισης θα αποτελεί ευθεία απειλή για το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με ανάλυση του ρωσικού επιτελείου, κανένα κράτος της Μέσης Ανατολής ούτε το Ιράν δεν θα αποκτήσει όχι μόνο μέχρι το 2015 αλλά και στο μέλλον δυνατότητα πυραυλικής προσβολής της Ευρώπης. Και αυτό για τους Ρώσους σημαίνει ότι στο στόχαστρο της πυραυλικής ασπίδας είναι η ίδια η Ρωσία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι η ασπίδα δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας αλλά κατά απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν, το κλίμα αυτό της καχυποψίας εντάθηκε μετά την ανακοίνωση στις αρχές Μαΐου ότι η Ρουμανία θα φιλοξενήσει τελικά συστοιχίες της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα εγκατασταθούν σε παλιά αεροπορική βάση, στο Ντεβεσέλου, στο νότιο τμήμα της χώρας...

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η βάση είχε κατασκευαστεί πριν από 60 χρόνια από τη Σοβιετική Ενωση και εκεί το 1952 το πρώτο αεροσκάφος που είχε προσγειωθεί ήταν έναν σοβιετικό MIG-15.

Η πρώτη φάση του αμερικανικού σχεδίου (Adaptive Approach for Missile Defense) έχει ήδη ξεκινήσει, με την παρουσία από τον Μάρτιο στη Μεσόγειο του USS Monterey, καταδρομικού εξοπλισμένου με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και το σύστημα ραντάρ AEGIS, που του προσφέρουν τη δυνατότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βαλλιστικών πυραύλων.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: