Παγιδευµένοι στα δίκτυα
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
Πού σταµατά η ελευθερία του λόγου στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στοΙντερνετ; Το ερώτηµα έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό, όµως η πρόσφατη αναστάτωση που προκάλεσε στη Βρετανία έναµήνυµα στο twitter µπορείνα φέρει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναµενόταν µια δικαστική ρύθµιση για το θέµα αυτό.
Ολα άρχισαν την περασµένη ∆ευτέρα όταν ένας χρήστης ανέφερε σε µήνυµά του στο twitter τα ονόµατα διασήµων που είχαν εξασφαλίσει δικαστική απόφαση αντίστοιχη µε τα ασφαλιστικά µέτρα στην Ελλάδα και βάσει της οποίας απαγορευόταν στα ΜΜΕ να δηµοσιεύσουν λεπτοµέρειες της προσωπικής τους ζωής.
Ο άγνωστος χρήστης εξηγούσε σε πολλές περιπτώσεις και γιατί: η διάσηµη και φιλάνθρωπη Τζενίµα Κανήθελε – υποτίθεται – να εµποδίσει τη δηµοσιοποίηση φωτογραφιών της σε τρυφερές στιγµές µε τον γνωστό δηµοσιογράφο Τζέρεµι Κλάρκσον, παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκποµπής «Top Gear» και η παρουσιάστρια της βρετανικής τηλεόρασης Γκάµπι Λόγκαν ήθελε να κρύψει το ότι είχε – υποτίθεται πάλι –σχέση µε τον πρώην ποδοσφαιριστή Αλαν Σίρερ. Ενας άλλος διάσηµος ήθελε, σύµφωνα πάντα µε το συγκεκριµένο µήνυµα στο twitter,να κρύψει από την οικογένειά του τις σεξουαλικές του προτιµήσεις – και αυτός είχε κερδίσει παρόµοια δικαστική απόφαση.
Η ικανότητα ενός απλούχρήστη του twitter να παρακάµψει την εξουσία των βρετανικών δικαστηρίων στην εποχή του Ιντερνετ, αναφέροντας τα ονόµατα έξι διασήµων που είχαν κερδίσει ασφαλιστικά µέτρα – στη Βρετανία απαγορεύεται ακόµα και η αναφορά της απόφασης αυτής από τα ΜΜΕ – τονίστηκε από τα στοιχεία που δείχνουν ότι εκείνη τη συγκεκριµένη ηµέρα η κίνηση στο site αυξήθηκε κατά 14% – η υψηλότερη στην ιστορία του twitter στη Βρετανία. Μέχρι σήµερα υπολογίζεται ότι δύο εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν δει τα ονόµατα των διασήµων αυτών και έχουν διαβάσεις τις ιστορίες που – υποτίθεται – ότι ήθελαν να αποκρύψουν. Και, υποτίθεται, διότι τόσο η Τζενίµα Κανόσο και η Γκάµπι Λόγκαν διέψευσαν κατηγορηµατικά τα όσα έγιναν γνωστά.
ΤΟ ΘΕΜΑ πήρε µεγάλες διαστάσεις και φιλοξενήθηκε πρωτοσέλιδο στις περισσότερες εφηµερίδες, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάµερον ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε έκτακτη σύσκεψη, ηοποία µπορεί να ανοίξει τον δρόµο για έναν νέο νόµο που θα αφορά την προστασίατης προσωπικής ζωής και µια πρώτη απόπειρα να επιβληθούν κανόνες και έλεγχοι στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανή η δηµιουργίαµιας Αρχής που θα εξασφαλίσει ότι κοινωνικά δίκτυα όπως το twitter και το facebook θα υπόκεινται σε κανόνες παρόµοιους µε αυτούς που ισχύουν για τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά µέσα µαζικής ενηµέρωσης και έτσι θα υπάρχει εναρµόνιση των όσων ισχύουν για τα παραδοσιακά καιτα νέα µέσα. Η δηµιουργία της νέας αυτής Αρχής πάντως, µπορεί να προσκρούσει στη νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν στο ελεγκτικό αυτό σώµα δοθεί η δυνατότητα να επιβάλλει ποινές.
Οπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Πολιτισµού Τζέρεµι Χαντ, «βρισκόµαστε στην τρελή κατάσταση οι πληροφορίες να είναι δωρεάν παντού στο ∆ιαδίκτυο αλλά να µην µπορεί να τις διαβάσει κάποιος στις εφηµερίδες.Η τεχνολογία και ιδιαίτερα το twitter γελοιοποιούν τους νόµους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδοµένων και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να σταµατήσει µε ευθύνη της πολιτείας και του κοινοβουλίου. Πρέπει να βρούµε την ισορροπία µεταξύ των δικαιωµάτων κάθε ανθρώπου και του δικαιώµατος της ελευθερίας της έκφρασης».
Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΦΙΓΓΕΙ, λένε οι ειδικοί, γύρω από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες θεωρούν πως δεν έχουν καµία υποχρέωση να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των χρηστών οι οποίοι δηµοσιεύουν υλικό που παραβιάζει νόµους. Το twitter ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λογοκρίνει ή να αποκαλύψει τους µυστηριώδεις χρήστες που εξέθεσαν τους διάσηµους οι οποίοι προχώρησαν σε ασφαλιστικά µέτρα, παρ’ ότι αυτό µπορεί να θεωρηθεί περιφρόνηση δικαστικής απόφασης.
Το twitter έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και έτσι δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία των βρετανικών δικαστηρίων αλλά επικαλείται την ελευθερία του λόγου όπως την προστατεύει το αµερικανικό Σύνταγµα. Οµως µια σειρά αγωγών και µηνύσεων µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα εκατοµµύρια χρήστες του twitter,του facebook και της Wikipedia να µην µπορούν πλέον να κάνουν αναρτήσεις χωρίς καµία πιθανή τιµωρία. Αλλωστε οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών µπορούν να υποχρεωθούν από τα δικαστήρια να αποκαλύψουν την ταυτότητα κάποιων χρηστών που έχουν παραβεί νόµους. Το twitter αντιµετωπίζει απειλή και από την αµερικανική κυβέρνηση η οποία συνεχίζει την έρευνα για τις διαρροές απόρρητων αµερικανικών διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων στην ιστοσελίδα Wikileaks – δικαστήριο στη Βιρτζίνια διέταξε την εταιρεία να αποκαλύψει πληροφορίες για χρήστες που θεωρούνται ύποπτοι ότι είχαν επαφή µε τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
Και η Wikipedia όµως ανακαλύπτει τα όρια της διαδικτυακής ελευθερίας του λόγου, καθώς ο δισεκατοµµυριούχος αµερικανός επενδυτής Λουίς Μπέικον κέρδισε δικαστική απόφαση στη Βρετανίαµε την οποία η ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια υποχρεούται να αποκαλύψει την ταυτότητα διαδικτυακών σχολιαστών που τον δυσφήµησαν. Βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό εάν οι χρήστες αντί για το κοµπιούτερ του σπιτιού τους είχαν φροντίσει να επισκεφθούν ένα Ιντερνετ καφέ...
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου