"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Το Ιντερνετ είναι ένα άγριο άλογο που δεν δαμάζεται».

DEUTSCHE WELLE

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα και συνιστά το βασικό λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Αμνηστία, πριν από 50 χρόνια. Η ελεύθερη διατύπωση της άποψης παραμένει μέχρι σήμερα ο πυρήνας πάνω στον οποίο εργάζεται η διεθνής οργάνωση.

Το απέδειξε και φέτος με την ετήσια έκθεσή της, στην οποία δίνεται έμφαση στις αραβικές χώρες.

Η δραστηριότητα της Διεθνούς Αμνηστίας ενισχύεται τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Διαδίκτυο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μηνύματα (SMS) και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.λπ.) διευρύνουν το πεδίο της πληροφόρησης, διευκολύνουν τις έρευνες και την επικοινωνία, που πλέον δεν γνωρίζει σύνορα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για μια τομή στην ιστορία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενημέρωση συμβάλλει στην επίγνωση της αδικίας και ενισχύει τις δυνάμεις που την καταπολεμούν. Η πληροφόρηση είναι ο εχθρός των κυβερνώντων, όταν οι τελευταίοι στερούν από τους πολίτες τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Η νέα διαφάνεια που δημιούργησε το Ιντερνετ ξεγυμνώνει τους κρατούντες και αποκαλύπτει την πραγματική πολιτική τους αδυναμία.

Το γεγονός αυτό ξυπνά τα ανακλαστικά των ολοκληρωτικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο. Μπορεί οι μηχανισμοί καταστολής και καταπίεσης να εξακολουθούν να λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά όπως και στο παρελθόν, δεν καταφέρνουν ωστόσο να συγκαλύψουν την αυθαιρεσία και την κρατική ανομία. Με την εμφάνιση στα νέα μέσα φωτογραφιών, βίντεο και άλλων πειστηρίων, η είδηση φθάνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε κάθε σπίτι. Τα γραφεία Τύπου και προπαγάνδας των καθεστώτων καθίστανται απελπιστικά αδύναμα.

Τη νέα αυτή πραγματικότητα δεν τη βιώνουν μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά και οι δημοκρατίες. Η αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μέσω του διαδικτυακού τόπου WikiLeaks, επιβεβαιώνει την ισχύ των νέων μέσων.

Η ψηφιακή τεχνολογία, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Διεθνής Αμνηστία συμμερίζεται τη διαπίστωση της Κουβανής μπλόγκερ Σάντσες: «Το Ιντερνετ είναι ένα άγριο άλογο που δεν δαμάζεται». Κυρίως, όμως, είναι η ελπίδα για την υπέρβαση της καταπίεσης, του αποκλεισμού, του πολιτικού ψεύδους και της βαρβαρότητας.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: