"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το κενό της Πολιτείας, η εξουσιαστική ελίτ και οι «προστάτες»Το κενό της Πολιτείας, η εξουσιαστική ελίτ και οι «προστάτες»

Του Σταυρου Λυγερου

Η σοκαριστική σφαγή του Μανώλη Καντάρη υπενθύμισε δραματικά ότι η Αθήνα είναι μία διχοτομημένη πόλη κι ότι όσοι ακόμα κατοικούν στη «λάθος» πλευρά (κυρίως λαϊκές τάξεις που δεν έχουν εναλλακτική λύση) εκθέτουν την προσωπική τους ασφάλεια σε καθημερινό κίνδυνο. 

Τα επεισόδια που ακολούθησαν, υπενθύμισαν ότι το τεράστιο κενό που έχει αφήσει η Πολιτεία τείνει να το καλύψει η ρατσιστική Ακροδεξιά, παίζοντας τον ρόλο του προστάτη των τρομοκρατημένων κατοίκων. Το αποτέλεσμα το είδαμε τον Νοέμβριο, όταν η Χρυσή Αυγή απέσπασε 5,2% στον δήμο Αθηναίων και σχεδόν 20% στις επίμαχες περιοχές.

Ολα αυτά τα χρόνια, οι εξουσιαστικές ελίτ γύριζαν την πλάτη. Ο εφιάλτης των γκετοποιημένων συνοικιών, άλλωστε, δεν ήταν πρόβλημά τους.

Στον μύλο της Ακροδεξιάς ρίχνουν νερό και οι ποικίλοι «αντιρατσιστές», που με αυτιστικό τρόπο αντιμετωπίζουν τις φωνές απόγνωσης των κατοίκων σαν εκδηλώσεις ρατσισμού! Στα ΜΜΕ κυριαρχούσε για χρόνια η τρομοκρατία του «πολιτικά ορθού». Είναι εύκολο να εκτοξεύεις αντιρατσιστικές κορώνες και να πουλάς ανέξοδο ανθρωπισμό από τις (ακόμα) ασφαλείς εύπορες συνοικίες.

Ο κόμπος, όμως, έχει φθάσει στο χτένι. Ο ξυλοδαρμός ανύποπτων μεταναστών από ομάδες ακροδεξιών και οι ενδείξεις ότι ο νεαρός Μπαγκλαντεσιανός μαχαιρώθηκε από ρατσιστές, είναι σημάδια των επερχόμενων τυφλών φυλετικών συγκρούσεων.  

Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα συνεχίζει τον στρουθοκαμηλισμό. Καμία ανάπλαση και κανένα κίνητρο δεν θα επανεγκαταστήσει Ελληνες στο ιστορικό κέντρο, όσο δεν λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας. Και το πρόβλημα της ασφάλειας δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν απογκετοποιηθούν αυτές οι συνοικίες, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών.

Με τις μεταμοντέρνες ιδεοληψίες του (θεωρεί την Ελλάδα περισσότερο χώρο παρά χώρα) και ειδικότερα με τον νόμο περί ιθαγένειας ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το λάθος μήνυμα.Οποτε στριμώχνεται, μιλάει για απελάσεις, αλλά δεν κάνει τίποτα. Το πρόβλημα είναι δύσκολο, αλλά εάν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να λυθεί με την εφαρμογή των εξής παράλληλων και συνδυασμένων μέτρων:

- Αμεση διεκπεραίωση των συσσωρευμένων αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, ώστε να είναι σαφές ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι. Σήμερα, σχεδόν 50.000 προστατεύονται, επειδή εκκρεμεί η αίτησή τους!

- Λήψη δραστικών μέτρων για την αποτροπή παράνομης εισόδου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατασκευή φράκτη 12,5 χλμ. στα βόρεια του Εβρου για να κλείσει την εύκολη δίοδο, αλλά δεν κάνει τίποτα. Η παρουσία της FRONTEX βοηθάει, αλλά όχι σημαντικά. Θα ήταν ισχυρό αποτρεπτικό εργαλείο εάν περιπολούσε και εντός της τουρκικής επικράτειας.

- Συστηματικοί έλεγχοι και επιβολή βαρύτατων προστίμων σε όσους νοικιάζουν οικήματα σε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

- Μηδενική ανοχή στη «μαύρη» εργασία. Επιβολή εξοντωτικών προστίμων στις επιχειρήσεις που απασχολούν λαθρομετανάστες. Οποτε κριθεί ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται πρόσθετο εργατικό δυναμικό, να το βρει με οργανωμένη νόμιμη μετανάστευση.

- Συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των συμμοριών, που διακινούν ναρκωτικά, ελέγχουν την πορνεία και ληστεύουν.

Τα ανωτέρω μέτρα, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δίνει κοινοτικό πρόγραμμα, θα προκαλέσουν μία κάποια ροή οικειοθελούς επαναπατρισμού λαθρομεταναστών, η οποία θα μεγαλώσει μόνο εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι όσοι δεν επαναπατρίζονται οικειοθελώς θα απελαύνονται. Η απέλαση, όμως, είναι δύσκολη. Τα εν Ελλάδι προξενεία των χωρών προέλευσης δίνουν με το σταγονόμετρο τα αναγκαία έγγραφα. Γι' αυτό και τη διαδικασία αυτή πρέπει να αναλάβει η Ε.Ε. απευθείας με τις κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Oι Ευρωπαίοι έχουν βολευθεί από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ανθρώπινη «χωματερή». Η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εξοπλισμένης με τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία. Εάν της το αρνηθούν, ας πάψει να λειτουργεί σαν ανάχωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: