"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο ακήρυχτος πόλεµος για το τιμόνι του Δ.Ν.Τ.

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

Πολλοί βιάζονται να εγκαταστήσουν τον δικό τους υποψήφιο στη χηρεύουσα πια θέση του Στρος-Καν στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Και από τη ναφθαλίνητης ιστορίας ζωντανεύουν προφητείες και προβλέψεις που είχε κάνει κάποτε ο υπέργηρος πια πρώην πράκτορας της KGB Ανατόλ Γκολίτσιν, που το 1962 αυτοµόλησε στις ΗΠΑ, καρφώνοντας σοβιετικούς πράκτορες στη ∆ύση, ανάµεσά τους τον Κιµ Φίλµπι και το βρετανικό δίκτυό του. 

Ο οικονοµικός αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν δεν κρύβει την έκπληξή του για τις ιδιοµορφίες που κρύβει η νέα παγκόσµια τάξη και η παγκοσµιοποίηση. «Γίνεται τελικά τόσο µεγάλη», γράφει, «που γυρίζει και τη δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει». Και αναφέρεται µε αυτό στις δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας µετά τη σύλληψη του Στρος-Καν. «Η νέα ηγεσία του ∆ΝΤ πρέπει να αντανακλά τις αλλαγές στην παγκόσµια οικονοµική τάξη και να είναι πιο αντιπροσωπ ευτική των αναδυόµε νων οικονοµιών της αγοράς», είπε ο Ζου Σιαοτσουάν. Μετάφραση: τέρµα πια στα τσιράκια των Αµερικανών και των Ευρωπαίων. 

Ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Σβετσόφ, ο οποίος είπε πως «πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε µια αναπτυσσόµενη χώρα να αναλάβει την ηγεσία του ∆ΝΤ, ώστε αυτό να αντανακλά καλύτερα τον ρόλο των οικονοµιών αυτών των χωρών στοπαγκόσµιο εµπόριο». Πού χωράει σε όλα αυτά ο Ανατόλ Γκολίτσιν;

Σε µνηµόνιό του τον Φεβρουάριο του 1993 προς τη CIA µε τίτλο «Η σηµασία του στρατηγικού παράγοντα στην εκτίµηση των εξελίξεων στηΡωσία και την κοµµουνιστική Κίνα», ο Γκολίτσιν, 85 ετών σήµερα, που ζει στις ΗΠΑ, έγραφε πως «η σινορωσική ρήξη δεν είναι παρά ένα προπέτασµα που έχει στόχο να παραπλανήσει τη ∆ύση και πως αργά ή γρήγορα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα πετάξουν τη µάσκα και θα επιβάλουν µια δικήτους νέα παγκόσµια τάξη». Αν αυτή η θεωρία συνωµοσίας είχε γίνει τότε πιστευτή από πολλούς στην Αµερική, ήταν ίσως επειδή είχαν προηγηθεί δύο άλλες προβλέψεις του Γκολίτσιν, σε ανύποπτο χρόνο,το 1984,που είχανεπαληθευτεί.  Αυτή: «Η φιλελευθεροποίηση στην ΕΣΣ∆ θα είναι θεαµατική και εντυπωσιακή. Το µονοπώλιο του κοµµουνιστικού κόµµατος θα περισταλεί». Και αυτή: «Αν η φιλελευθεροποίηση επεκταθεί στην Ανατολική Γερµανία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Το βέβαιο είναι ότι, πέρα από τις προφητείες και τις θεωρίες συνωµοσίας, ο ακήρυχτος πόλεµος που έχει ξεσπάσει για την ηγεσία του ∆ΝΤ, µε βασικούς εµπλεκοµένους τις ΗΠΑ, τη Γερµανία, τη Ρωσία και την Κίνα, δεν διεξάγεται για το ποιος θα είναι ο επόµενος που θα τροµάξει τις καµαριέρες του «Sofitel». Πρόκειται για έναν σκληρό ανταγωνισµό στον οποίο, αν η Κίνα και η Ρωσία επιβάλλουν το δικό τους, το ∆ΝΤ θα πάψει πια να είναι τόσο απλόχερο µετα χρέη των ανεπτυγµένων χωρών και τόσο φειδωλό µετα χρέη των αναδυόµενων οικονοµιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: