"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΜΠΑΜΑ: Επιστροφή στα σύνορα του '67 για το Ισραηλ // ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Θα είναι καταστροφικό. Απορρίπτεται...

Ενα σημείο-κλειδί της ομιλίας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να απορρίψει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφικό για το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν από τον πόλεμο του 1967.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του την οποία εξέδωσε αμέσως μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να υπερασπιστεί στρατιωτικά τα σύνορα αυτά. Η σκληρή στάση του Νετανιάχου προμηνύει μια τεταμένη συνομιλία με τον Ομπάμα τον οποίο θα συναντήσει στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Στη χθεσινή ομιλία του, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης πρέπει να ιδρυθεί στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 με μικρές προσαρμογές που θα αποφασιστούν μέσω διαπραγματεύσεων

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι αν το Ισραήλ αποσυρθεί στα σύνορα προ του πολέμου εκείνου, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του και παράλληλα θα μείνουν έξω από την επικράτειά του μεγάλοι εβραϊκοί οικισμοί της Δυτικής Οχθης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ «να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει» και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε χθες για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967, ενώ υπενθύμισε ότι η δέσμευση αυτή είχε την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφερόταν στην επιστολή τού τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «μεγάλα κέντρα ισραηλινού πληθυσμού στην Ιουδαία-Σαμάρεια» να βρεθούν από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, χωρίς την ύπαρξη ειρηνευτικής συμφωνίας. «Δεν ανησυχούμε, αλλά είναι αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις», είπε.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Μαμχούντ Αμπάς, χαρακτήρισε πλήγμα στις προσπάθειες του Ομπάμα και απόρριψη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή την άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στο προ του 1967 συνοριακό καθεστώς. Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την άδεια της επιτροπής σχεδιασμού του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την οικοδόμηση 1.520 νέων οικοδομών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπου Ζούχρι, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες «για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους». Ο Αμπού Ζούχρι απέρριψε τις εκκλήσεις του αμερικανού προέδρου για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αναγνώριση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα. «Υποστηρίζω ιδιαίτερα το σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να βασιστούν στις γραμμές του 1967 με εδαφικές ανταλλαγές αμοιβαίας αποδοχής», δήλωσε.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται την Παρασκευή οι ισραηλινός πρωθυπουργός μία μέρα μετά την πρόταση του πρώτου για επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τον Τύπο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις δηλώσεις Ομπάμα, οδεύει στον Λευκό Οίκο για μία κρίσιμη συνάντηση, όπου και οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να πιέσουν για τα αιτήματά τους.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι το κλίμα στις σχέσεις των δύο ηγετών δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα καλό, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Νετανιάχου-Ομπάμα τον Μάρτιο του 2010, η οποία έληξε χωρίς κοινή φωτογράφιση και επίσημες ανακοινώσεις.

Την Πέμπτη αυτό έγινε φανερό, όταν ο Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους με επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα με ανταλλαγές εδαφών.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένει να ακούσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επαναβεβαιώνει τις δεσμεύεις που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ το 2004» ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση αυτή παραπέμπει σε μια παλαιότερη επιστολή της Ουάσινγκτον στην οποία οι ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει τους μεγάλους οικισμούς του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Οπως αναφέρουν οι «New York Times», ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί σε συμμάχους και συνεργάτες του ότι δεν πιστεύει πως ο Νετανιάχου θα θελήσει ποτέ να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει υπερβολικές πιέσεις στο Ισραήλ.

Αν και πολλές ισραηλινές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου δεν είχε ενημερωθεί για τις δηλώσεις του Ομπάμα, παρά μόνο μερικές ώρες πριν από την ομιλία, οπότε – σύμφωνα με τους «New York Times» – υπήρξε τηλεφώνημα από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο οποίο ο Νετανιάχου εξέφρασε την οργή του.

Αυτό που, βέβαια, απασχολεί το Ισραήλ είναι η πιθανή ψηφοφορία για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί ο Ομπάμα να ασκήσει όλη του την επιρροή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να προστατεύσει το Ισραήλ από την ψηφοφορία. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ασκώντας βέτο ή πιέζοντας τους ευρωπαίους εταίρους να την απορρίψουν και αυτοί.

Το πρώτο, ο αμερικανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα το κάνει. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να κάνει και το δεύτερο, ειδικά από τη στιγμή που το Ισραήλ επιμένει ότι δεν επιστρέφει στα σύνορα προ του 1967.

Ακόμη ένα «αγκάθι» αποτελεί το ζήτημα του εποικισμού: μερικές ώρες πριν από την ομιλία Ομπάμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή περισσότερων από 1.500 κατοικιών σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Κάτι που κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι, παρ' όλο που ο Νετανιάχου ενδέχεται να δηλώσει έτοιμος για μια ειρηνευτική συμφωνία, στην πραγματικότητα θα είναι απρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις που κρίνονται απαραίτητες για κάτι τέτοιο.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: