"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Σίτι μετακομίζει σε φορολογικό παράδεισο στις ελβετικές Αλπεις

ΓΕΝΕΥΗ Εχει μόλις 7.200 κατοίκους, καθαρό βουνίσιο αέρα και συναρπαστική θέα στη λίμνη της Ζυρίχης. Αλλά το χωριό Πφέφικον στην Ελβετία δεν έχει γίνει δημοφιλές ως τόπος διακοπών. Αποτελεί φορολογικό παράδεισο και γι΄ αυτό πόλο έλξης εκατοντάδων βρετανών διαχειριστών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), οι οποίοι μεταφέρουν τις έδρες των επιχειρήσεών τους από το θορυβώδες Σίτι του Λονδίνου στην ησυχία των ελβετικών Αλπεων.

Οι φορολογικοί συντελεστές στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκοί τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα. Εκεί που ο φόρος εισοδήματος για τους διαχειριστές των hedge funds στο Λονδίνο αγγίζει το 50%, οι αρχές του Πφέφικον σκοπεύουν να τον μειώσουν άμεσα από το ήδη χαμηλό 17% στο 15% μόλις.

Δεν πάει πολύς καιρός που η οικονομία του χωριού βασιζόταν στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Από τη δεκαετία του 1990 όμως ως σήμερα το Πφέφικον έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο καθώς εκεί γίνεται διαχείριση κεφαλαίων με συνολικό ύψος που υπερβαίνει τα 65 δισ. ευρώ!

Μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2010 έχουν ήδη μεταφέρει εκεί την έδρα τους περισσότερες από 300 επιχειρήσεις χρηματοοικονομικων υπηρεσιών, μικρές και μεγάλες. Φιλοξενεί τη μία από τις δύο έδρες (η άλλη βρίσκεται στο Λονδίνο) του μεγαλύτερου εισηγμένου hedge fund στον κόσμο, της Μan Group, αλλά και της ελβετικής τράπεζας UΒS. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μία στις τέσσερις βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των hedge funds μεταφέρεται στην Ελβετία, στερώντας έτσι από το βρετανικό Δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ από χαμένους φόρους εισοδήματος.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, οι διαχειριστές των hedge funds μάχονται εναντίον των αυστηρότερων ρυθμίσεων που γίνεται προσπάθεια να τους επιβληθούν. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ήδη προταθεί η έκδοση δεσμευτικής για τα κράτη-μέλη οδηγίας που θα επιβάλλει περισσότερη διαφάνεια σε αυτόν τον κλάδο επιχειρήσεων, ο οποίος επί χρόνια λειτουργούσε με πλήρη μυστικότητα, χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτει δημοσίως το ενεργητικό ή τα περιουσιακά του στοιχεία. Η βιομηχανία των hedge funds διαχειρίζεται συνολικά το κολοσσιαίο ποσό των 1,42 τρισ. ευρώ ετησίως.

Καλά τα ντιλ αλλά καλύτερη η ζωή στη φύση
Καλά τα χρηματοπιστωτικά ντιλ μέσα στη φύση, καλύτερη όμως η ζωή μέσα στη φύση. Οι διαχειριστές των hedge funds που μετακομίζουν στο Πφέφικον υποστηρίζουν, παρ΄ όλα αυτά, ότι τα κίνητρά τους δεν είναι αποκλειστικά οικονομικής φύσεως αλλά στοχεύουν και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. «Μετακόμισα από το Λονδίνο στο Τσουγκ (σ.σ.: χωριό κοντά στο Πφέφικον) πριν από δύο χρόνιαορμώμενη από προσωπικούς λόγους και όχι λόγω της φορολογίας. Το Λονδίνο είναι μεγάλη και θορυβώδης πόλη, γεμάτη ένταση. Εδώ όλα είναι τόσο ειρηνικά και η ζωή μου είναι πιο ισορροπημένη» λέει ο Κάρστεν Σρέντερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αmplitude Capital.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: