"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο καταλυτικός ρόλος του Πεκίνου

Του Γιαννη Kοτοφωλου

Εάν δεν υπήρχε η Κίνα, η Δύση θα είχε βυθιστεί σήμερα σε οικονομικό σκοτάδι. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα μάς έδωσε την αφορμή για την ανάλυση του ρόλου που παίζει η νέα Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, αλλά και την αφορμή να επισημάνουμε ότι η οικοδόμηση των σχέσεων με την ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας μπορεί να έχει τεράστιες θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.  Χαρακτηριστικό είναι ότι, την τελευταία δεκαετία, οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ευρώπη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τα έξι, έφθασαν τα 40 εκατομμύρια!

Η Κίνα μορφοποιεί σήμερα την αλληλεξάρτηση των οικονομιών στο διεθνές σύστημα. Μιλάμε για έναν πραγματικά νέο οικονομικό γίγαντα, ο οποίος επηρεάζει καταλυτικά τα πάντα.Εάν δεν υπήρχε αυτή ακριβώς η ασιατική δύναμη, οι οικονομίες της Δύσης θα είχαν πράγματι βυθιστεί σε πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή κρίση και οι ελπίδες εξόδου από την ύφεση θα ήταν μια πολύ μακροπρόθεσμη προοπτική, ίσως και μερικών δεκαετιών (βλέπε και ύφεση μετά το ’29). Η Κίνα κυρίως είναι αυτή που σήμερα κρατάει σε κάποια ισορροπία το διεθνές σύστημα, πετυχαίνοντας διαρκώς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης πάνω από 10%. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίων (τα οποία εν πολλοίς χρηματοδοτούν το κρατικό έλλειμμα των ΗΠΑ), αλλά και πολύ υψηλή ζήτηση πετρελαίου, πρώτων υλών, μηχανημάτων και τεχνολογίας. Ετσι, ενισχύει το παγκόσμιο εμπόριο, τη ναυτιλία και την παραγωγή άλλων δυτικών οικονομιών (κυρίως εξαγωγικών όπως η Γερμανία).

Επίσης, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες της κρίσης, θα είχαν καταρρεύσει μεγάλες αξίες στη Δύση, εάν δεν υπήρχε η Κίνα με τη σημερινή της δυναμική. Και θα είχαν συμπαρασυρθεί τεράστιες περιουσίες στην άβυσσο, μαζί με εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Διότι, πρώτον, οι Κινέζοι με την υψηλή ρευστότητα (όπως και οι Αραβες) τοποθέτησαν πολλά κεφάλαια στο δυτικό κομμάτι του πλανήτη, επενδύοντας και στηρίζοντας τράπεζες, άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και ακίνητα, που η κρίση τα μετέτρεψε σε ευκαιρίες. 

Δεύτερον, διότι, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα στη Δύση, στηρίζουν (κερδίζοντας αναμφίβολα) και την πολιτική των δημοσιονομικών πακέτων, τα οποία ενεργοποιήθηκαν από όλες τις δυτικές χώρες (και πρώτες από όλες τις ΗΠΑ), για να διασωθούν τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.ά. κολοσσιαίοι κλάδοι.

Η Κίνα, συνεπώς, αποτελεί σήμερα και θα αποτελεί και στη συνέχεια ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά το τέλος της κρίσης, η Δύση θα είναι στον άλφα ή στον βήτα βαθμό τραυματισμένη. Η Κίνα όμως θα εξέλθει από τον παγκόσμιο αυτόν κύκλο ανέπαφη. Πρόκειται για μια μετατόπιση της γεωοικονομικής ισχύος, από τη δυτική στην ανατολική πλευρά του παγκόσμιου χάρτη, και αυτό είναι αναμφισβήτητο. 

Η Κίνα «δουλεύει» τώρα τις προσβάσεις της στις άλλες ηπείρους! Μπορεί να αποτελέσει, λοιπόν, μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική νέα ευκαιρία για την Ελλάδα. Ας τη φροντίσουμε και ας την αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχτεί σε ένα κέντρο μεταφορών για την Κίνα (πράγμα που επιθυμούν οι Κινέζοι), αλλά θα μπορούσε ταυτόχρονα να είναι και ο τουριστικός προορισμός (για παράδειγμα) εκατομμυρίων Κινέζων κάθε χρόνο. Το ένα δέκατο από αυτούς που μετακινούνται στην Ευρώπη να αποσπάσουμε, τα οφέλη θα είναι εντυπωσιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: