"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νόμπελ Φυσικής για το γραφένιο

Οταν το γραφένιο δηµιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2004, κάποιοι το παροµοίασαν µε την καρδιά των υπερυπολογιστών του µέλλοντος. Οι δύο δηµιουργοί του, Αντρέ Γκέιµ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, κέρδισαν χθες το Νοµπέλ Φυσικής 2010.

Ο Γκέιµ είναι 51 χρονών και ο Νοβοσέλοφ 36. Και οι δύο είναι ρωσικής καταγωγής και διδάσκουν Φυσική στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Οταν ενηµερώθηκαν χθες για την ανώτατη επιστηµονική διάκριση που έλαβαν, σχεδόν έπεσαν από τα σύννεφα. Ακόµη κι αν γνώριζαν ότι οι πιθανότητες να κερδίσουν το Νοµπέλ ήταν µεγάλες, εκείνοι θεωρούσαν ότι η Επιτροπή της Σουηδικής Ακαδηµίας Επιστηµών θα έκανε σε άλλον την τιµή.

Οµως η Επιτροπή είχε διαµορφωµένη άποψη και κυρίως µεγάλη εκτίµηση για το έργο των δύο φυσικών, χαρακτηρίζοντας «επαναστατικές» τις εργασίες τους σε αυτό το καινούργιο υλικό, που δεν υπάρχει αυτόνοµο στη φύση, ωστόσο διαθέτει ιδιότητες τόσο ελπιδοφόρες ώστε «µπορεί να φέρει την επανάσταση στην ηλεκτρονική».

Αλλά τι είναι τελικά αυτό το γραφένιο; Κάτι τόσο µικρό που όχι µόνο δεν φαίνεται µε γυµνό µάτι αλλά καλά καλά ούτε και µε µικροσκόπιο! Το µόνο υλικό που του µοιάζει πολύ και που όλοι µας έχουµε χρησιµοποιήσει κάποια στιγµή είναι ο γραφίτης. Η µύτη δηλαδή ενός µολυβιού. Γι’αυτό και τα ονόµατα των δύο υλικών προέρχονται από την ίδια ρίζα.

«Φανταστείτε ένα λεπτό φύλλο από κυψέλη µέλισσας που αποτελείται από εξαγωνικές οπές. Και µέσα στην κάθε οπή βάζουµε ένα άτοµο άνθρακα. Αν σε αυτή την κυψέλη προσθέσουµε από κάτω ένα και δύο και τρία φύλλα, τότε όλες αυτές οι επιστρώσεις θα συνθέσουν τον γραφίτη», λέει καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, ειδικός στην επιστήµη υλικών.

«Το γραφένιο όµως είναι κάτι πολύ µικρότερο. Αποτελείται µόνο από το ένα φύλλο της κυψέλης, δηλαδή είναι στην ουσία έξι άτοµα άνθρακα µαζί, ενωµένα µεταξύ τους µε χηµικούς δεσµούς. Το υλικό αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει δύο διαστάσεις και είναι τόσο λεπτό όσο το πάχος ενός ατόµου άνθρακα!».

Παρά το µικροσκοπικό του µέγεθος όµως, έχει θαυµατουργές ιδιότητες. Κρύβει µέσα του αξιοζήλευτες ηλεκτρονικές, χηµικές και µηχανικές αρετές.

Ιδιότητες
Είναι ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερµότητας, δεν...λυγίζει, δεν σπάει και φιλοδοξεί ν αντικαταστήσει το πυρίτιο στην κατασκευή µικροτσίπ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι όχι µόνο θα είναι ασύλληπτα γρήγοροι αλλά η λειτουργία τους θα στηρίζεται στην κβαντική φυσική. Επιπλέον, το γραφένιο θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε οθόνες αφής νέας γενιάς, ακόµη και σε ηλιακούς συλλέκτες.

Με άλλα λόγια, πάνω στο γραφένιο φαίνεται να στηρίζεται µελλοντικά ολόκληρο το...ηλεκτρονικό οικοδόµηµα του ανθρώπου. Κι ας έγινε γνωστό πριν από έξι χρόνια ακριβώς. Σαν σήµερα, τον Οκτώβριο του 2004, οι δύο επιστήµονες δηµοσίευσαν την ανακάλυψή τους στην κορυφαία επιθεώρηση Science. Και από εδώ και στο εξής, «θα συνεχίσουµε να δουλεύουµε ακόµη σκληρότερα, να τελειοποιήσουµε αυτό που ξεκινήσαµε, σαν να πιστεύουµε ότι το Νοµπέλ το κερδίσαµε κατά τύχη!».

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: