Η Ιρλανδία ποντάρει στην καινοτομία - Ο Κελτικός Τίγρης επιβιώνει
Από την Κορίνα Σαμάρκου
Στις αρχές του 2009, όταν η Dell αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στην ιρλανδική πόλη Λίμερικ και να το μεταφέρει στην Πολωνία, όπου το κόστος εργασίας ήταν μόλις το ένα πέμπτο, πολλοί μίλησαν για το θάνατο του Κελτικού Τίγρη. Πραγματικά, η κίνηση της Dell σηματοδότησε το σκάσιμο της φούσκας στην Ιρλανδία.
Ακολούθησε η κατάρρευση της υπερθερμασμένης αγοράς ακινήτων, η οποία σύντομα συμπαρέσυρε και τις τράπεζες της χώρας. Το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου, που υπολογίζεται ακόμα και στα 50 δισ. ευρώ, απειλεί τώρα τη φερεγγυότητα του ιρλανδικού κράτους.
Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Κελτικός Τίγρης επιβιώνει. Εκμεταλλευόμενοι ένα εργατικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, οι Ιρλανδοί έχτισαν μια ολόκληρη βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας που τους επέτρεψε όχι μόνο να αναπληρώσουν το κενό που άφησε πίσω της η Dell, αλλά και να διπλασιάσουν το εμπορικό τους πλεόνασμα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.
Στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, στην πόλη Γκαλγουέι, χτυπά η καρδιά της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης στην παγκόσμια βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκωνΜάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα της Ιρλανδίας δεν αγγίζουν καν αυτό το κομμάτι της οικονομίας. Με δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν της παραγωγής του κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 10% φέτος. (μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία). Μια στρατιά από επιστήμονες και μηχανικούς δουλεύουν για έναν κλάδο που ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της χώρας, που φτάνουν στα 160 δισ. ευρώ ετησίως.
Κάπως έτσι, στο Γκαλγουέι δημιουργήθηκε η Silicon Valley της παγκόσμιας βιομηχανίας των φαρμάκων. Στα ιρλανδικά εργοστάσια κατασκευάζονται μερικά από τα best sellers του κλάδου, όπως το Zyprexa της Eli Lilly για τη σχιζοφρένεια, το Plavix της Bristol-Myers για την καρδιά, το Lipitor της Pfizer για τη χοληστερίνη και το Viagra, της ίδιας εταιρείας. Αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Boston Scientific που απασχολεί περίπου 4.500 επιστήμονες στη χώρα, δουλεύουν πλάι – πλάι με καινοτόμες ιρλανδικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Aerogen, μια νεοσύστατη ιρλανδική εταιρεία που έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 πατέντες. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και εκείνη για μια μικρο-αντλία που επιτρέπει στους χειρούργους να ψεκάσουν τα φάρμακά τους μέσα στους πνεύμονες του ασθενή.
Όσο για την οικονομική κρίση της Ιρλανδίας, αυτή βοηθά τον κλάδο να γίνει ανταγωνιστικότερος. Έπειτα από τις μειώσεις των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρώτος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα έχει αναπροσαρμοστεί σε επίπεδα κατά 10-15% χαμηλότερα, ενώ τα ενοίκια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 45%, καθώς το Δουβλίνο έπεσε από την 6η θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου στην 33η.
Η βιομηχανία των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού παρείχε ένα πολύτιμο «μαξιλάρι» για την ιρλανδική οικονομία. Όμως, το τελευταίο διάστημα, ελπιδοφόρες ενδείξεις κάνουν την εμφάνισή τους και στον τεχνολογικό τομέα, που αποτέλεσε και τη βάση του βιομηχανικού θαύματος της χώρας. Οι Google, PayPal, eBay και Facebook αρχίζουν και πάλι τις προσλήψεις στην Ιρλανδία, ενώ και η IBM επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου