"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γαλλία σπρώχνει Κίνα σε νομισματική Γιάλτα

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

«Νομισματική Γιάλτα» με συμμετοχή της Κίνας προωθεί η Γαλλία, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. πιέζει και αυτή το Πεκίνο να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν.

Η πιθανολογούμενη «νομισματική Γιάλτα» ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Κίνας όσον αφορά τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, με πιθανή κάποια μικρή έστω κινεζική υποχώρηση στο θέμα του γουάν.

Η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να παραχωρήσει 2 από τις συνολικά 9 θέσεις που κατέχουν σήμερα στο ΔΝΤ οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και να παραιτηθεί του δικαιώματος να έχει δικό της επικεφαλής στο αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ, προς όφελος της ενίσχυσης της παρουσίας στον διεθνή οργανισμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Ηδη εν όψει της συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που θέλουν την Κίνα να καταλαμβάνει την τρίτη (ενδεχομένως και τη δεύτερη) θέση στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η Γαλλία, η οποία αναλαμβάνει από Νοέμβριο την προεδρία της Ομάδας των 20 πιο Αναπτυγμένων Χωρών (G20), όπου Κίνα και Βραζιλία έχουν αυξημένη επιρροή τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να δελεάσει την Κίνα και να την καταστήσει «κοινωνό» της κυοφορούμενης νέας διεθνούς νομισματικής τάξης.

«Δεν είναι σωστό σ' αυτή την περίοδο η Κίνα να μην έχει μετάσχει ποτέ στις συζητήσεις για τα νομίσματα», δήλωσε από τη Μόσχα, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, δίνοντας το επίσημο στίγμα των γαλλικών προθέσεων.

Στη σύνοδο, πάντως, κορυφής Ε.Ε.-Ασίας, που ολοκληρώθηκε προχθες, κυριάρχησαν οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς το Πεκίνο να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν, καθώς το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα έφτασε πέρυσι στα 133 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αν και καλωσόρισε την απόφαση της Κίνας στις 19 Ιουνίου να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία του γουάν, τόνισε ότι η ισοτιμία ευρώ-γουάν «δεν είναι αυτή που ελπίζαμε». Εκτοτε το γουάν έχει υποτιμηθεί κατά 9,4% έναντι του ευρώ, ενώ έχει ενισχυθεί 2,15% έναντι του δολαρίου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε: «Επισημάναμε την εξέλιξη με όρους αποτελεσματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών οι οποίες σε σχέση με το ευρώ δεν είναι αυτές που ελπίζαμε».

Η Βραζιλία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα είχε μιλήσει πρόσφατα ανοιχτά για διεθνή «νομισματικό πόλεμο» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε χθες σε νέα μέτρα με στόχο να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της, του ρεάλ. Διπλασίασε σε 4% τον φόρο προς τους ξένους κεφαλαιούχους που αγοράζουν εγχώρια ομόλογα.

Επίσης η τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε τα επιτόκιά της στο εύρος του 0-0,1% από 0,1% που ήταν πριν και ανακοίνωσε ότι θα ρίξει 5 τρισ. γεν για την αγορά ομολόγων με στόχο να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της. Μέτρα για περιορισμό των συναλλαγματικών διακυμάνσεων ανακοίνωσε και η Κορέα, καθώς το νόμισμά της ισχυροποιήθηκε 8% τους 3 τελευταίους μήνες.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: