ΙΚΑ: Ο ακρωτηριασμός μας κοστίζει λιγότερο!
Από την ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Τη στιγμή που οι ακρωτηριασμοί είναι δύο έως και τέσσερις φορές συχνότεροι στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη το ΙΚΑ θεωρεί ότι δεν συμφέρει να καλύπτει το κόστος για τα διαβητικά παπούτσια.
O ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο: αυτή ήταν λίγο ώς πολύ η απάντηση που έλαβαν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, στο πάγιο αίτημά τους για την κάλυψη από το Ταμείο των παπουτσιών για διαβητικούς.
Το ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στην έγγραφη απάντησή του, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «ΠΟΣΣΑΣ ΔΙΑ», «έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ιδρυμα».
Μάλιστα οι υπεύθυνοι έκαναν υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους «η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 10.000 ασθενείς». Κόστος που αρνείται να αναλάβει, εκτιμώντας πως τα ειδικά παπούτσια δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανασία Καρούνου λέει πως η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους- αποτελεσματικότητας είναι «επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων- της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».
Τονίζει μάλιστα, ότι αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ!
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο στη χώρα μας 2.000-3.000 διαβητικοί ακρωτηριάζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Μάλιστα, οι γιατροί τονίζουν πως πολλοί ακρωτηριασμοί θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς- υπολογίζονται πως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας- ήταν σωστά εκπαιδευμένοι και λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα.
Ειδικότερα, οι ακρωτηριασμοί είναι δύο έως και τέσσερις φορές συχνότεροι στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της διαβητικής νευροπάθειας που προκαλεί απώλεια αισθητικότητας στα κάτω άκρα. Ετσι εξηγείται πως ο ακρωτηριασμός συνήθως οφείλεται στην εξέλκωση, δηλαδή σε πληγή που προκαλείται από απλό τραύματα (π.χ. εκδορές από παπούτσι).
Επιπλέον η περιφερική αρτηριοπάθεια, που συχνά συνυπάρχει με τη νευροπάθεια, καταστέλλει τους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού με αποτέλεσμα να προκαλείται συχνά σε μόλυνση που μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου