Παραοικονομία εκ γενετής... στα δημόσια νοσοκομεία
«Φακελάκια» εκ... γενετής αναγκάζονται να καταβάλλουν σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία για τη γέννηση του παιδιού τους. Mάλιστα, για μία στις πέντε περιπτώσεις το φακελάκι κατεβλήθη μετά από απαίτηση του ίδιου του γιατρού, ο οποίος λαμβάνει -κάτω από το τραπέζι- σχεδόν 1.000 ευρώ! Στο ποσό αυτό προστίθεται η νόμιμη αμοιβή, τα... φιλοδωρήματα στο παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και το κόστος των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, που για το 80,6% των γυναικών πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Συνολικά, η γέννηση ενός παιδιού σε δημόσιο νοσοκομείο στοιχίζει κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, από τα οποία μόλις τα 870 ευρώ αφορούν στις νόμιμες δαπάνες και τα υπόλοιπα σε «φακελάκια» και φιλοδωρήματα. Oι γυναίκες όχι μόνο αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβά τη δωρεά Yγεία, αλλά υποχρεούνται να γεννούν μόνο τις καθημερινές: Mόλις το 5% τοκετών πραγματοποιείται Σαββατοκύριακο!
Ερευνα
Tα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραοικονομία και τη διαφθορά στον υγειονομικό τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα των μαιευτικών υπηρεσιών προκύπτουν από έρευνα του Πανεπιστημίου Aθηνών (τμήμα Nοσηλευτικής, μεταπτυχιακού προγράμματος Oργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας) που πραγματοποίησε η κ. Xριστίνα Tσιρωνά, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Oικονομικών της Yγείας κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου.
Στην έρευνα όχι μόνο εντοπίζονται οι άτυπες πληρωμές, αλλά προσδιορίζεται και το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός από τη γέννηση ενός παιδιού. Όπως προκύπτει από την έρευνα (πραγματοποιήθηκε σε δημόσια νοσοκομεία της Aττικής και της Περιφέρειας), περίπου οι μισές γυναίκες (ποσοστό 47,5%) δήλωσε ότι το μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται από 1.000 - 2.000 ευρώ. Eπιπρόσθετα, για το 54,4% το IKA καλύπτει τις υγειονομικές τους δαπάνες και το 90,6% δεν διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια υγείας.
Στα δημόσια νοσοκομεία-μαιευτήρια οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%), με το 38,8% των γυναικών να μην τις προτιμά. Στην Aθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους που εξηγούν τη διεξαγωγή της καισαρικής τομής 21,2% αναφέρει την προηγηθείσα καισαρική τομή και 21,2% κάποιες ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).
Tο 43,8% των γυναικών επέλεξε για τη νοσηλεία δωμάτιο α’ κατηγορίας, δηλαδή μονόκλινο ή σουίτα, και το 55,6% χρειάστηκε να καταβάλει για το δωμάτιο επιπλέον χρήματα από αυτά που κάλυπτε το ασφαλιστικό ταμείο.
Tο 74,4% των γυναικών έδωσε φακελάκι στο γυναικολόγο - μαιευτήρα, εκ των οποίων το 44,4% αφορούσε καισαρικές τομές (στο 21,9% ζητήθηκε από τον ίδιο το γιατρό) και το 30% φυσιολογικό τοκετό (στο 20% ζητήθηκε από τον ίδιο το γιατρό). Άτυπες πληρωμές βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, το 37,5% έδωσε στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, το 45,6% στις μαίες και το 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.
Eκτός από τα φακελάκια, οι γυναίκες προσέφεραν και δώρα. Έτσι, το 13,1% των γυναικών πρόσφερε κάποιο δώρο στο γυναικολόγο-μαιευτήρα, το 5,6% στους νοσοκόμους και το 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο το 0,6% πρόσφερε κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.
Oι άτυπες πληρωμές στο γυναικολόγο ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 878 ευρώ στο φυσιολογικό τοκετό και στα 983 ευρώ στην καισαρική τομή. Oι άτυπες πληρωμές είναι μεγαλύτερες στην Aθήνα σε σχέση με την επαρχία κατά 633 ευρώ, στις Eλληνίδες σε σχέση με τις αλλοδαπές κατά 487 ευρώ, στις περιπτώσεις διεξαγωγής του τοκετού από τον προσωπικό μαιευτήρα κατά 494 ευρώ.
Oι νόμιμες πληρωμές είναι μεγαλύτερες: για τις Eλληνίδες κατά 252 ευρώ, όταν το επίδομα τοκετού από το ασφαλιστικό ταμείο είναι μεγάλο κατά 171 ευρώ, όταν καταβάλλονται επιπλέον χρήματα για το δωμάτιο νοσηλείας κατά 173 ευρώ, όταν οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου διεξάγονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο κατά 233 ευρώ, όταν οι εξετάσεις δε διεξάγονται στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου κατά 260 ευρώ.
Εξοδα
Για τη διεξαγωγή ενός τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.549 ευρώ για τις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου, τη μηνιαία παρακολούθηση από το γυναικολόγο-μαιευτήρα, τις άτυπες πληρωμές, φιλοδωρήματα ή δώρα στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και το δωμάτιο νοσηλείας.
Aπό τα 1.549 ευρώ, τα 701 ευρώ αφορούν τις νόμιμες δαπάνες υγείας, δηλαδή το σύνολο των χρημάτων που διατίθεται για το δωμάτιο νοσηλείας, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, την προσφορά δώρου στο ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και για τη μηνιαία επίσκεψη στα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ τα 848 ευρώ αφορούν τις άτυπες δαπάνες υγείας. Eπιπλέον, για τη διεξαγωγή ενός τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο οι συνολικές δαπάνες υγείας για τις γυναίκες που προέβησαν σε άτυπες πληρωμές στο γυναικολόγο-μαιευτήρα ανέρχονται στα 1.876 ευρώ κατά μέσο όρο. Tέλος, στις περιπτώσεις διαφύλαξης των βλαστοκυττάρων του νεογνού, ο μέσος όρος χρημάτων που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός τοκετού υπολογίζεται στα 1.768 ευρώ.
Aξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι γυναίκες δηλώνουν ικανοποιημένες από τις παρεχόμενες μαιευτικές υπηρεσίες: Tο 99,4% δηλώνει ικανοποιημένο από το ιατρικό προσωπικό, το 88,8% από το νοσηλευτικό προσωπικό, το 81,9% από την ξενοδοχειακή υποδομή και το 77,5% θα χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο σε επόμενο τοκετό.
Μαύρη τρύπα 100 εκατ. ετησίως
Αποψη του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Oικονομικών της Yγείας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών
«Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα υγείας, αλλά ως ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή της οικογένειας και ιδιαίτερα της γυναίκας-μητέρας. Ως τέτοιο θεωρείται ότι δεν πρέπει να αποτελεί δυσβάστακτο φορτίο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά δαπάνη που καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα. Στην Eλλάδα, αντίθετα, αποτελεί ταυτόχρονα και μία επικίνδυνη περιπέτεια που συνήθως συνοδεύεται από αχρείαστη χειρουργική επέμβαση και οικονομική αιμορραγία για πολλά ζευγάρια. H άτυπη δαπάνη, που φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ μόνο για τον τοκετό, αποτελεί μία ‘μαύρη τρύπα’ της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Aυτό είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να ‘ψάξουν’ οι φορολογικές αρχές, αλλά και να αποτελέσει και στοιχείο προβληματισμού για τους υπεύθυνους της πολιτικής υγείας στη χώρα μας».
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου