"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Ισλάμ σε θρανία ενσωμάτωσης

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η συζήτηση που ξεκίνησε πριν από καιρό για το πόσο Ισλάμ μπορεί να αντέξει η Γερμανία και το εάν οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα θέλουν ή μπορούν να ενσωματωθούν, φουντώνει συνεχώς.

Οπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, σε ομιλία του, δήλωσε ότι «το Ισλάμ είναι πια μέρος της Γερμανίας». Μια δήλωση που βρήκε πολλούς σύμφωνους, σε άλλους, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις προήλθαν από το μέρος εκείνο της γερμανικής Δεξιάς που αρέσκεται σε λαϊκισμούς, προκειμένου να ενισχύσει το συντηρητικό του προφίλ, αλλά και να αποσπάσει ψήφους από ένα μέρος της κοινωνίας που αισθάνεται πως απειλείται από τους μουσουλμάνους.

Τη σκυτάλη πριν από λίγες ημέρες πήρε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας και πρωθυπουργός του συντηρητικότερου κρατιδίου της χώρας, Χορστ Ζεχόφερ, ο οποίος σε συνέντευξή του -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει άλλο την εισβολή ατόμων από διαφορετικούς πολιτισμικούς χώρους, όπως το Ισλάμ, και καλύτερα θα ήταν να κλείσει τις πόρτες σε Τούρκους και Αραβες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ισχυρότατη αντίδραση, όχι μόνον του κεντροαριστερού πολιτικού χώρου, αλλά και στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που τις χαρακτήρισαν απαράδεκτες και επικίνδυνο παιχνίδι με τη δημοκρατία. Ούτε η καγκελάριος Μέρκελ κάλυψε τον Ζεχόφερ.

Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, αντιδρώντας ως γνήσιος λαϊκιστής πολιτικός, είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν, δεν εννοούσε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο και γενικά άρχισε να τα μασάει.

Βέβαια, η δουλειά που ήθελε να κάνει είχε γίνει. Ο Ζεχόφερ με τις δηλώσεις του κάλυψε τις ανησυχίες της εκλογικής του πελατείας στα βουνά και τους κάμπους της αγροτικής Βαυαρίας και ενίσχυσε έτσι τις συντηρητικές αξίες του κομματικού του μηχανισμού.

Η συζήτηση, όμως, για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών μουσουλμάνων στη Γερμανία συνεχίζεται. Μια δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χθες το πολιτικό ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ του Σοδιαλδημοκρατικού Κόμματος, έδειξε ότι πολλοί πολίτες της χώρας δεν βρίσκονται μακριά από τις θέσεις του Ζεχόφερ και γι' αυτούς το Ισλάμ αποτελεί απειλή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 47,6% εκτιμά πως οι ξένοι μουσουλμάνοι έρχονται μόνο και μόνο για να επωφεληθούν από τις κοινωνικές παροχές. Το 55,4% δηλώνει ότι κατανοεί πως ορισμένα πρόσωπα -όπως οι Αραβες- είναι ενοχλητικοί, ενώ το 58,4% θέλει να περιοριστούν οι τρόποι άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Σε όλη τη χώρα χτίζονται τζαμιά, τα δύο μεγαλύτερα βρίσκονται στο Βερολίνο και στο Μάινς. Η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Το Πανεπιστήμιο της πόλης του Οσναμπρουκ ξεκίνησε τη Δευτέρα το τμήμα μετεκπαίδευσης και ισλαμικών σπουδών για τους ιμάμηδες που βρίσκονται στη Γερμανία. Εκεί, οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων -που υπολογίζονται γύρω στους 2.000- οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Τουρκία και δεν μιλούν τη γερμανική, θα μαθαίνουν καλύτερα τη γλώσσα, τις συνήθειες και την ιστορία της χώρας, αλλά και θα εκπαιδεύονται στην εκμάθηση του γερμανικού Συντάγματος και του εν γένει πολιτικού συστήματος.

Ηδη από τις πρώτες ημέρες τα θρανία του σεμιναρίου γέμισαν.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι καπνίζουν στην Ελευθεροτυπία; Ποιους βρήκε σύμφωνους η δήλωση Βουλφ; Τους τούρκους; Σε όλα τα γκάλοπ εναντίον του Βουλφ ήταν το 95% +!! έλεος με την παραπληροφόρηση!!!