"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Γερμανία διεκδικεί μία από τις θέσεις των μη μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Deutsche Welle

Η Γερμανία διεκδικεί μία από τις θέσεις των μη μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ο Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε τη στήριξη των κρατών-μελών προκειμένου το Βερολίνο να πάρει -προσωρινά έστω- μια θέση στο τραπέζι των ισχυρών, προβάλλοντας τη συνέπεια και την αξιοπιστία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.  

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα λάθος, με δεδομένο ότι οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής χαράζονται από τη συμμετοχή του Βερολίνου στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Στις σταθερές της γερμανικής διπλωματίας ανήκει και η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ εντός ασφαλών συνόρων. Το Βερολίνο στηρίζει τη «λύση των δύο κρατών», εκτιμώντας ότι αυτή διασφαλίζει την ειρήνευση στην Εγγύς Ανατολή και κατ' επέκταση το συμφέρον και του Ισραήλ. 

 Η Γερμανία δραστηριοποιείται επίσης και σε άλλες περιοχές του κόσμου, προσφέροντας διαμεσολαβητικές -και όχι μόνο- υπηρεσίες για τη διευθέτηση κρίσεων. Ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε σε αυτές τις δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας του να αναλάβει στο πλαίσιο του ΟΗΕ ένα μέρος της «παγκόσμιας ευθύνης». Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλα τα κράτη-μέλη, μικρά, μεγάλα, πλούσια και φτωχά. Μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών, για την προστασία του κλίματος και την αναπτυξιακή βοήθεια, χαρακτηρίζοντας τα πεδία αυτά πτυχές μιας παγκόσμιας πολιτικής ειρήνης. 

Ωστόσο, μια μερίδα αναλυτών επιρρίπτει στον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ότι δεν ήταν απολύτως ειλικρινής όταν έβαλε στην κορυφή των γερμανικών προτεραιοτήτων τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών. Του υπενθυμίζουν ότι δεν είπε τίποτε για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Γερμανία διαθέτει μαχητικά Tornado για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ. Αναφερόμενοι στο κεφάλαιο της προστασίας του κλίματος, αναλυτές τού υπενθυμίζουν την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που αποφάσισε η κυβέρνησή του.

Σε γενικές γραμμές, η ομιλία του Γερμανού υπουργού ήταν ισορροπημένη και αξιόπιστη. Ακόμη και στην περίπτωση που το Βερολίνο, μολονότι είναι ένας από τους κυριότερους χρηματοδότες του ΟΗΕ, δεν καταφέρει να εκλεγεί στο Σ.Α., δεν θα ευθύνεται γι' αυτό η ρητορική του κ. Βεστερβέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: