"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κίνδυνοι κάτω από τη γη

ΤΗΕ INDEPENDENT

Το ότι ο κόσμος σαγηνεύτηκε από την ιστορία των παγιδευμένων Χιλιανών μεταλλωρύχων δεν αποτελεί μυστήριο.

Η ιστορία τους είχε όλα τα συστατικά του δράματος που συναντάμε σε κάθε κουλτούρα: στιγμές απόγνωσης, αναλαμπές ελπίδας και τη συγκινητική τελική διάσωση. Οι λεπτομέρειές της (...) μίλησαν με κάποιο τρόπο στον εσωτερικό κόσμο του καθενός μας. Και χάρη στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα, ο κόσμος ήταν σε θέση να παρακολουθήσει αυτή την ιστορία σε πραγματικό χρόνο. (...)

Μέσα στον σωρό της ευφορίας και των συγχαρητηρίων δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι μεταλλωρύχοι προδόθηκαν από τους εργοδότες τους (τους ιδιοκτήτες του ορυχείου) και απογοητεύτηκαν από την κυβέρνησή τους, που δεν κατάφερε να επιβάλει τους αναγκαίους κανόνες.

Το ορυχείο Σαν Χοσέ ήταν εξαιρετικά μη-ασφαλές.(...) Εξίσου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι(...) διατρέχουν τεράστιους κινδύνους σε ορυχεία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ορυχεία της Κίνας είναι από τα πλέον επικίνδυνα. Περίπου 2.600 θάνατοι σημειώθηκαν πέρυσι, το 80% του συνόλου παγκοσμίως. Τα ορυχεία στη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αναλόγως (...), όπως και της Νότιας Αφρικής. (...)

Η ακόρεστη δίψα της παγκόσμιας οικονομίας για φυσικές πηγές θα εξακολουθήσει να στέλνει ανθρώπους κάτω από τη γη.(...) Το ελάχιστο που μπορούμε εμείς να κάνουμε, είναι να ασκήσουμε πιέσεις σε ιδιοκτησίες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι η δουλειά αυτή δεν θα είναι πιο επικίνδυνη απ' όσο χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: